MANGE BYGG: Et større samlingslokale, en restaurant og åtte eneboliger med tre soverom hver er blant det kjøperen av Lake Waitaki Village får med på kjøpet.
MANGE BYGG: Et større samlingslokale, en restaurant og åtte eneboliger med tre soverom hver er blant det kjøperen av Lake Waitaki Village får med på kjøpet. Foto: Realestate.co.nz

Her kan du kjøpe en hel landsby

Spøkelseslandsbyen i New Zealand har stått tom i snart 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landsbyen som ligger ved Lake Waitaki i New Zealand var opprinnelig bygd for damarbeidere på 30-tallet, men ble forlatt i 1989 når alt arbeidet med dammen ble automatisert.

Nå er hele landsbyen lagt ut for salg.

For litt over 5,4 millioner norske kroner kan en få åtte større eneboliger, en restaurant, et større lokale, ni garasjer og vanntilgang.

Området var opprinnelig eid av staten, men ble solgt til private eiere i 1991. Etter det har den skiftet eiere flere ganger.

Flere har prøvd å blåse liv i den gamle industrilandsbyen, med planer om alt fra vingård til gårdsdrift og turisme, men ingenting har fungert i lengde.

Nå skal landsbyen selges igjen.

Men det kan være vanskelig å kjøpe bygget som nordmann.

Forrige uke begynte New Zealand å håndheve en lov som gjør det ulovlig for utlendinger å kjøpe hjem i landet, som et ledd i å få ned de svimlende boligprisene i landet.

Men det er fortsatt en del smutthull, både for enkeltpersoner og bedrifter. Og hvis en har som mål å bo i New Zealand, og bruke en potensiell eiendom som sitt hovedhjem over 183 dager i året, er det fortsatt mulig å kjøpe landsbyen.

Originalt var landsbyen hjem for opp mot 40 arbeidere og familiene deres.