ÅSTED: Politiet mener Janne Jemtland (36) ble skutt og drept hjemme der hun og hennes drapssiktede ektemann Svein Jemtland bodde i Brumunddal.
ÅSTED: Politiet mener Janne Jemtland (36) ble skutt og drept hjemme der hun og hennes drapssiktede ektemann Svein Jemtland bodde i Brumunddal. Foto: Olav T. Hustad Wold / Privat

Videoavhør av Jemtlands sønner skal spilles av i retten

Svein og Janne Jemtlands to sønner blir påtalemyndighetens første vitner i drapssaken. Totalt skal omkring 40 vitner føres for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av sønnenes forklaring ble gitt i avhør med politiet kort tid etter at Svein Jemtland (47) ifølge politiet skjøt og drepte kona etter en fest i Brumunddal 28. desember i fjor.

På grunn av sønnenes unge alder vil forklaringene deres spilles av som video i Hedmarken tingrett.

Videre skal to vitner avgi forklaring før to av Svein Jemtlands brødre inntar vitneboksen. Også Terje Opheim, Janne Jemtlands bror, er blant de første vitnene som skal føres for retten.

– Jeg gruer meg fælt. Dette er jo noe jeg aldri har gjort før, sier Opheim til TV 2 mandag.

Janne Jemtlands tvillingbror står også på listen over påtalemyndighetens vitner. Det samme gjør flere venner av ekteparet, samt en mann som tidligere var siktet for falsk forklaring i saken.

Sjeldent våpen

Rettssaken mot Svein Jemtland begynner mandag 12. november, og de to første dagene er satt av til tiltaltes forklaring. Han har ikke erkjent straffskyld etter tiltalen, og hans forsvarere har ikke ønsket å kommentere hans forklaring utover at han mener skuddet var et uhell.

Påtalemyndigheten mener Jemtland skjøt kona i pannen med pistol omkring klokken 2.15 natt til 29. desember. Bevisoppgaven viser at politiet mener han brukte en Makarov, en semiautomatisk, russisk pistol. Våpenet vil bli vist fram under rettssaken.

Skuddet skal ha ført til umiddelbar bevisstløshet, og kort tid etterpå skal tiltalte ha senket henne i Glomma i Våler kommune, åtte mil fra ekteparets bolig i Brumunddal.

Ser frem til å forklare seg

Først 12. januar, to uker etter å ha meldt Janne Jemtland savnet, ble ektemannen pågrepet og siktet for drap.

– Svein Jemtland ser frem til å få forklart seg. Det er skrevet mye, og mange mener mye, uten at man nødvendigvis har kunnskap om hvordan ting egentlig har vært eller hva som har skjedd. Han ser fram til å gi sin versjon, sier Jemtlands forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, til TV 2.

BEGRAVELSEN: Janne Jemtland ble gravlagt i fredag 26. januar i Veldre kirke, ikke langt fra parets bolig i Brumunddal.
BEGRAVELSEN: Janne Jemtland ble gravlagt i fredag 26. januar i Veldre kirke, ikke langt fra parets bolig i Brumunddal. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mens påtalemyndighetens vitneliste består av 34 navn, har forsvaret så langt syv navn på sin supplerende bevisoppgave. Listen kan imidlertid bli lenger før saken skal opp for retten.

Viser frem blåmerker

Parets to sønner er varslet om at deres avhør vil bli sentrale bevis i rettssaken.

– De er godt informert om alt som skjer i saken. Dette er selvsagt en stor belastning for så unge gutter, og den belastningen blir større av all medieomtalen som kommer nå når saken nærmer seg, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til TV 2.

Et av de tilrettelagte avhørene som skal spilles av, ble gjort 2. januar, mens saken ennå var en forsvinningssak. I tillegg skal det spilles av avhør gjort 16. og 17. januar, få dager etter pågripelsen. De to har også laget tegninger som vil bli vist frem.

Påtalemyndigheten ønsker også å legge fram annet bildebevis for retten, blant annet bilder av blåmerker på Svein Jemtlands kropp 8. januar, da han hadde status som vitne.

Det skal også vises bilder og funn fra to biler og en traktor tilhørende Svein Jemtland. Et av kjøretøyene er det politiet mener han brukte til å frakte kona til Eid bro for å kaste henne i Glomma.

Også tekniske bevis fra Makarov-pistolen politiet mener at tiltalte brukte, vil bli lagt fram for retten.

Statsadvokat Iris Storås har ikke ønsket å gi inn på hvor lang fengselsstraff hun vil be om under sin prosedyre. Strafferammen for drap er 8 til 21 års fengsel.

FUNNET HER: Det var ved Eid bro i Våler kommune at Janne Jemtland ble funnet 13. januar, dagen etter at Svein Jemtland ble pågrepet og siktet for drap.
FUNNET HER: Det var ved Eid bro i Våler kommune at Janne Jemtland ble funnet 13. januar, dagen etter at Svein Jemtland ble pågrepet og siktet for drap. Foto: Meek, Tore

Det er satt av tre uker til hovedforhandlingen i Hedmarken tingrett. Totalt er 24 av de 39 sitteplassene i rettssal ni, den største på Hamar tinghus, satt av til pressen.