JEVNT: Knut Arild Hareide innledet Oslo KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte mandag.
JEVNT: Knut Arild Hareide innledet Oslo KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte mandag. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Hareides skjebneuke:

Blått flertall etter fylkesårsmøter i Oslo, Akershus og Vestfold

NITTEDAL/OSLO/TØNSBERG (TV 2): Det ligger an til å bli uhyre jevnt på KrFs landsmøte fredag, etter at Akershus, Oslo og Vestfold KrF gjennomførte sine fylkesårsmøter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkepartis skjebneuke er i gang, og fredag er det tid for det ekstraordinære landsmøtet hvor partiet skal stemme over veien videre.

Mandag gikk tre av de fire siste fylkesårsmøtene som sender delegater til landsmøtet, av stabelen i henholdsvis Oslo, Akershus og Vestfold.

Totalt ble 23 delegater valgt mandag kveld, syv fra henholdsvis Oslo og Vestfold og ni fra Akershus.

Akershus KrF var først ute med avstemningen, og på forhånd ventet mange rød seier der. Mest spenning var knyttet til om man ville ende med tre eller fire blå delegater, av de ni fylkeslaget skal sende til landsmøtet.

Forventningene viste seg å stemme, da det like over klokken 21 mandag kveld ble klart at Akershus KrF sender fem røde og fire blå delegater til landsmøtet.

– Det er et veldig godt resultat. Nå har jeg stor tro på at dette kan gå, sier partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, til TV 2 etter at resultatet i Akershus ble klart.​​

– Veldig jevnt

Etter Akershus stod Vestfold KrF for tur. De skal sende syv delegater til fredagens ekstraordinære landsmøte.

På forhånd var utfallet ventet å bli svært jevnt, men det var usikkert hvilken vei vektskålen ville tippe.

Like før klokken 22 ble det klart at Vestfold KrF sender fire blå og tre røde delegater.

Fra Oslo skal syv delegater sendes til landsmøtet. Også her var det ventet å bli jevnt under mandagens avstemning, der mange på forhånd regnet med fire røde delegater og tre blå.

Oslo KrF endte derimot med å velge fire blå og tre røde delegater til fredagens landsmøte.

Mer presist ble det stemt frem tre røde og tre blå delegater, samt en gul delegat, eller en såkalt Grøvan-delegat, som etter alt å dømme vil stemme blått sekundært på landsmøtet fredag.

Det betyr at det så langt er valgt 87 delegater som støtter Hareides røde linje og 95 delegater, inkludert fylkesleder i Østfold KrF, som støtter å forhandle med Solberg-regjeringen.

Tirsdag er det ekstraordinært fylkesårsmøte i Østfold KrF, som skal sende åtte delegater til landsmøtet.

– Utfordrer partiet

Før avstemningen i Oslo gikk partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad sammen opp på talerstolen. De to forsikret om at uansett hvilket resultat man står med fredag kveld, er det KrFs prioriteringer som skal stå i fokus.

– Det er altså en samlet partiledelse som nå utfordrer partiet til å gjøre et reellt veivalg. Det tror jeg er rett og jeg tror partiet er klar til å gjøre det. Da er det viktig å gjøre det på en måte som gjør at det er KrF og vårt parti som eier beslutningen, og uansett skal KrF være KrF, sa Hareide under sin tale.

Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad forsikret om at KrF skal fortsette å være et kristendemokratisk parti.

– I disse dager snakker vi mye om du er blå eller rød. Vi er alle gule, sa han til Oslo KrF i sin tale.

DRAKAMP: Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide gikk sammen opp på talerstolen foran det ekstraordinære fylkesorsmøtet i Oslo KrF mandag.
DRAKAMP: Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide gikk sammen opp på talerstolen foran det ekstraordinære fylkesorsmøtet i Oslo KrF mandag. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Avgjøres fredag

Før avstemningene satte i gang mandag, sa partileder Knut Arild Hareide til TV 2 at det ville bli en spennende kveld.

– Jeg er jo glad for den store støtten jeg fikk i helgen, men jeg tror dette blir jevnt. Det kan kanskje skille et par mandater frem mot landsmøtet, men det er helt umulig å si hvordan dette går før vi kommer til 2. november, sa han.

Det er nemlig ikke noe som er avgjort før på fredag, fordi delegatene ikke er bundet til å stemme det de har gitt uttrykk for på forhånd. Enkelte delegater har også gitt uttrykk for at de er usikre på hva de vil stemme for på landsmøtet.​

Også tidligere stortingsrepresentant for KrF, Hans Olav Syversen, sier til TV 2 at ingenting er sikkert før på fredag.

– Det er kanskje fordel Ropstad nå i kveld slik resultatene tikker inn fra fylkene, men det er en usedvanlig dynamikk i KrF nå så jeg tror det fortsatt kan skje ting frem til fredag, uttalte han før Oslos delegater var klare mandag kveld.