Politiadvokatene Christian Hatlo (t.v.) og Sturla Henriksbø (t.h.) på sentralstasjonen i Dijon.
Politiadvokatene Christian Hatlo (t.v.) og Sturla Henriksbø (t.h.) på sentralstasjonen i Dijon. Foto: Aage Aune / TV 2

Her er politiet på plass – disse får jobben med å oppklare Majorstu-drapet

DIJON (TV 2): Etterforskningsledelsen som har fått jobben med å finne svar på hva som skjedde da Heikki Paltto ble drept, ankom Dijon ved 17-tiden mandag. Tirsdag går avhørene i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen satte et team fra Oslo politidistrikt seg på Norwegians flyvning til Paris. Teamet består av blant andre politiadvokatene Christian Hatlo og Sturla Henriksbø, samt hovedetterforskeren i saken og en avhører.

Med i reisefølget var også den profilerte forsvarsadvokaten Øystein Storrvik og ytterligere en advokat fra hans kontor som har fått jobben med å bistå drapssiktede Makaveli Lindén (20).

Fra Paris reiste den norske delegasjonen 32 mil østover til byen Dijon. TV 2 var på plass på sentralstasjonen i den franske byen da norsk politi ankom ved 17.tiden.

– Vi skal rett til dommeren nå, men det blir ikke gjennomført noen avhør nå i kveld, sa Christian Hatlo, som opplyste at de første avhørene trolig går i gang tirsdag formiddag.

Drapssiktede Makaveli Lindén stilles trolig foran en dommer når han skal avhøres tirsdag formiddag.
Drapssiktede Makaveli Lindén stilles trolig foran en dommer når han skal avhøres tirsdag formiddag. Foto: Interpol

Slik blir avhøret

Etter det TV 2 forstår, vil avhøret tirsdag foregå som et rettslig avhør foran en dommer i en rettssal i Dijon. Avhøret vil først komme i gang etter at Makaveli Lindén har fått snakket med advokatene sine.

Dette er første gang norsk politi får anledningen til å høre den svenske 20-åringens forklaring. Politiet er ikke kjent med hvordan han stiller seg til anklagene om grovt ran og drap.

– Hva blir det viktigste for dere å få svar på i morgen?

– Først og fremst skal vi gjøre ham kjent med siktelsen og finne ut hvordan han stiller seg til den. Svarene vil bli helt avgjørende for avhørets videre forløp, sier politiadvokat Christan Hatlo til TV 2.

– Videre blir det viktig å finne ut hvordan han stiller seg til en utlevering til Norge, sier politiadvokaten.

En utlevering fra Frankrike til Norge vil normalt kunne gå fort dersom den siktede samtykker til utleveringen. Dersom han motsetter seg den, er prosessen langt mer tidkrevende.

Politiet har helt siden de etterlyste Lindén vært opptatt av å høre hva han har å si. De er imidlertid tydelige på at de knytter ham til både ran og drap. Politiet i Frankrike har tidligere beskrevet han som «hissig og lite samarbeidsvillig».

Det er, ifølge politiet, heller ingenting som tyder på at det var flere gjerningspersoner involvert. Politiet har tidligere bekreftet at de har gjort flere interessante funn i saken, men de har ikke villet uttale seg detaljert om hva funnene består i. Det er heller ikke kjent om de har kontroll på drapsvåpenet.

Slik var flukten

Det har gått to uker siden en tilfeldig mann ble ranet i et garasjeanlegg i Essendrops gate på Majorstua. Kort tid senere ble Heikki Paltto drept med en rekke knivstikk i en leilighet i Arbos gate, som kun ligger noen hundre meter fra garasjen der ranet skjedde.

Alt tyder på at også Paltto var et helt tilfeldig offer.

Heikki Paltto ble drept med en rekke knivstikk da han var alene hjemme i sin egen bolig.
Heikki Paltto ble drept med en rekke knivstikk da han var alene hjemme i sin egen bolig.

Etter noen dagers intens etterforskning valgte politiet å etterlyse Lindén internasjonalt med navn og bilde. Det førte til at han ble pågrepet på sentralstasjonen i Dijon i Frankrike forrige tirsdag. Da hadde han vært på rømmen i åtte dager.

Politiet mener at Lindén først reiste til Stockholm, så til hjembyen Uppsala og deretter videre ut i Europa. Trolig var han i Belgia kort tid før pågripelsen i Dijon.

Pågripelsen, som skal ha gått rolig for seg, ble utført av sivile politifolk. Disse skal imidlertid ha fått bistand fra en spesialstyrke som sto klare til å gripe inn hvis det ble nødvendig.

Sitter i vartekt

Etter pågripelsen ble Lindén varetektsfengslet i 40 dager. I mellomtiden jobber norske myndigheter med å få ham utlevert.

Det er imidlertid ventet at utleveringen kan ta noe tid, og det er en av grunnene til at norsk politi nå har reist til Frankrike for å komme i gang med avhør som forhåpentligvis vil bringe dem videre i etterforskningen.

Det er uvisst om Lindén samtykker til å bli utlevert eller ikke. Forsvareren hans, Øystein Storrvik, ønsker ikke å kommentere saken før han har snakket med sin klient tirsdag.

Lindén hadde vært i Norge i noen dager forut for ranet og drapet. Da hadde han nylig sluppet ut etter å ha sonet en dom for grovt ran. Politiet utelukker ikke at motivet for drapet på Paltto kan være et ran eller et ransforsøk som gikk galt. Dette er noe etterforskningsledelsen nå vil søke å finne svaret på.