HAR SKREVET BOK: Gjert Ingebrigtsen under mandagens boklansering i Oslo.
HAR SKREVET BOK: Gjert Ingebrigtsen under mandagens boklansering i Oslo. Foto: Ruud, Vidar

– Jeg har tatt uansvarlige valg

Gjert Ingebrigtsen er åpen om trener- og pappa-forholdet til sønnene i den nye boken "Kunsten å oppdra en verdensmester".

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pressekonferansen måtte flyttes og over 200 skuelystne hadde møtt opp for å høre Gjert Ingebrigtsen presentere boken "Kunsten å oppdra en verdensmester" på Det norske teater i Oslo.

– Jeg har tynt ungene

Løpe-pappaen er blitt kjent for hele Norge i løpet av de siste årene gjennom Team Ingebrigtsen-serien på NRK og som en sentral brikke i suksessen til sønnene Henrik, Filip og Jakob.

Det har naturligvis kostet, noe Ingebrigtsen har vært og fremdeles er åpen opp.

– Jeg har tatt uansvarlige valg, sa Ingebrigtsen under boklanseringen mandag formiddag.

– Jeg har tynt ungene mine gjennom treninger som er så beinharde at det ikke er helsemessig bra for dem for å oppnå mål. Det er ikke bra. Det skal ikke foreldre trenge å gjøre.

Selv om han er mannen bak tre av Norges fremste idrettsutøvere, er han fast bestemt på foreldre bør være foreldre, ikke trenere. En vanskelig kombinasjon som jeg ikke klarer, sier Ingebrigtsen.

– Jeg har havnet litt uforskyldt i denne situasjonen. Jeg kan ikke melde meg ut. Det er ikke rom for å rekke opp hånden og si at nå vil pappa gjøre noe annet. Jeg må bare henge der så lenge jeg klarer og håpe at jeg klarer å bevare far-sønn- og far-datter-forholdet lenge nok til at vi blir ferdig med idrettsgreien. Jeg gleder meg mye til vi er ferdige med det og vi bare kan være foreldre og barn.

– Fram mot EM var vi lenge vekke på treningsleir i mange uker. Vi hadde et tett forhold som trener og utøver. Pappa og sønn var hjemme. Rett før EM dro jeg hjem i noen dager uten å fortelle det til guttene for å komme tilbake som far. Når du er i et EM eller et mesterskap, så er du mest far. Da er det en følelsessak. Da er du ferdig å trene. Det er veldig sterkt å se dem der med flagget.

– Mange kritiserte oss

I boken åpner Ingebrigtsen seg mer enn noen gang opp om opplegget bak suksessen til de tre sønnene. Han tar også et nådeløst oppgjør med Olympiatoppen, som han ikke ønsker å knytte seg for tett til.

– Vi bor på en annen kant av landet. Der har vi ikke Olympiatoppen. Vi vet ikke hva de gjør og hva de står for. Ikke har vi brydd oss særlig heller. Vi bruker Olympiatoppen til det vi synes de er gode på. Vi har hatt god nytte av det. Vi har aldri savnet noen sånn sett. Det er ikke noe klageskriv. Fordelen med ikke å ha noen som banker på døren og sier hva du skulle gjort, er at du får holde på for deg selv. Ingen blander seg borti noe som helst. Vi er godt fornøyde med settingen, sier han.

Motstand og kritiske blikk mot satsingen er noe Ingebrigtsen-familien har måttet leve med hele livet. Selv i den spede starten da det var i langrennssporet den største satsingen ble lagt ned.

– Vi kunne jo ikke etter læreboken gå på ski rent teknisk. Det var mange som kritiserte oss. «Dere løper jo på ski». I dag er det jo det som er moten. Før var det mot alt. Vi måtte komme bort hit og de skulle lære oss å gå på ski, sier Ingebrigtsen.

– Henrik vant flere skirenn her borte (Oslo journ.anm). Vi stod på Nannestad en gang, så sa han som skulle gi premiene «Sandnes, er ikke det på Jæren. Er det snø der?».

Under boklanseringen kunne Ingebrigtsen også avsløre at det meste tyder på at det blir en ny sesong med Team Ingebrigtsen på TV-skjermen. Han mangler bare et siste grønt lys fra én i familien før det blir en realitet. Selv hevder han at TV-serien ikke har fått ham til å sette seg ned i godstolen hjemme i Sandnes.

– Jeg har sett første og siste episode av Team Ingebrigtsen. Jeg håper jeg får sittet meg ned for å se flere av dem. Vi var jo med og har vært med på innholdet, så vi har en viss anelse om hva som kommer med. Det synes vi er et bra dokument å ha med seg når vi sitter og mimrer om 30 år, sier Ingebrigtsen.

Kjæreste-feil

Én av tingene som er blitt dokumentert i TV-serien er kjærestenes inntog i det ingebrigtsenske hjem. Selv innrømmer far i huset at noen av uttalelsene hans har kommet uheldig ut, samtidig som han innrømmer å ha tatt feil for en sjelden gang ...

– Det er ikke ofte. Der har jeg tatt kraftig feil. Det å ha noen å være glad i trenger vi alle. Å leve et ensidig liv som idrettsutøver krever at du har noe som gir deg en balanse i livet, sier Ingebrigtsen.

– Jakob sa det veldig klart og tydelig at «om jeg ikke kan ha noen å være glad i og dekke det behovet, kan jeg ikke drive som idrettsutøver». Det hadde ikke vært mulig. Jeg måtte revidere og revurdere mitt syn på det. Jeg har et syn på det om at det er en veldig god ting.

Men helt frie tøyler er det ikke helt ennå.

– Kjærestene forteller at de er litt lei seg fordi de får ikke nok tid med guttene. Da sier jeg at foreløpig er ikke du den viktigste i guttene sitt liv. Du blir sikkert det en dag, men akkurat nå er det ikke du. Det liker de ikke, smiler Ingebrigtsen.