Tyver fikk på en eller annen måte åpnet BMW-en til til Hans Levor Aasmundrud i Vikersund, og stjal rattet. Foto: Thormod R. Hansen, Bygdeposten
Tyver fikk på en eller annen måte åpnet BMW-en til til Hans Levor Aasmundrud i Vikersund, og stjal rattet. Foto: Thormod R. Hansen, Bygdeposten

Slik så BMW-en ut etter at tyvene hadde vært på ferde

Rattet var borte – og ingen tegn til innbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BMW-en av nyere modell hadde stått parkert og låst rett utenfor huset til Hans Levor Aasmundrud i Vikersund. Han oppdaget at noe var galt først da han satte seg inn i bilen sin for å dra på jobb.

– Rattet var borte, og jeg skjønner ikke hvordan de har klart å komme seg inn, sier Aasmundrud til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: BMW-innbruddene har kostet 24 millioner

Proffe folk

I likhet med Audi og Volkswagen har BMW lenge vært utsatt for tyverier fra mobile vinningskriminelle. De tar seg inn i bilen, og stikker av med ratt, navigasjonsutstyr og ofte konsollen.

For en måned siden ble tre BMW-er ribbet for verdifullt utstyr i en bilbedrift på Lierstranda

– Det er ikke noen tvil om at vi mistenker mobile vinningskriminelle i saker som dette. Det er proffe folk som lever av å stjele og selge utstyret, sier politiets operasjonsleder Erik Gunnerød til Drammens Tidende.

– Bilprodusentene forsøker å få til løsninger som gjør det vanskelig å stjele bilene, men tyvene ligger ofte et hakk foran. Da er det ikke så enkelt for vanlige folk å gardere seg mot dette, men vi oppfordrer folk til å følge med hvis noen viser ekstra interesse for bilen din og deg, sier han.

LES OGSÅ: Rammet av BMW-banden – skader for 200.000 kroner

Kjapt gjort

Så hvordan kommer de mobile vinningskriminelle seg inn i en bil uten nøkkel, og uten å bryte den opp eller knuse en rute?

Tonje Reiten er sjef for politiets enhet mot mobil vinningskriminalitet, Grenseløs.

Hun sier nøklene på biler med keyless-system sender ut signaler, ikke bare når de aktiveres, men hele tiden.

– De har ikke så lang rekkevidde, kanskje fire meter gjennom en vegg. Men mange har jo bilnøklene like innenfor døren, og da kan signalene fanges opp av tyver. De kan parkere på avstand, og ha med seg en liten forsterker. Så går de fram til huset og holder forsterkeren nær døren på huset. Signalene fra nøkkelen fanges opp og sendes til forsterkeren, som sender dem videre til bilen, slik at bildørene låses opp. Det skjer lydløst og veldig kjapt. Du kan gå inn på Youtube og se det, sier Reiten.

LES OGSÅ: To BMW-innbrudd i Lier

Lurer bilen

Det som skjer er at forsterkeren «lurer» bilen til å tro at nøklene er nærmere enn de er. Så er det bare å åpne døren og ta for seg at det man vil. Det vil ifølge Tonje Reiten som regel si ratt, integrert navigasjon og konsoll.

Og de siste par årene har særlig nyere BMWer vært utsatt.

– For noen år siden hadde vi mange brekk i Volkswagen, og i 2016 hadde vi en stor bølge med BMW-brekk. Da tok vi først to personer i Drammen, og senere ytterligere ni, alle litauere. De opererte to og to, og alle ble domfelt for innbrudd og tyveri fra BMWer.

LES OGSÅ: Har tatt to personer for flere BMW-innbrudd

Havnet i Hongkong

– I forbindelse med jobben vi gjorde i 2016 og 2017 ble det klart at mange av delene havnet i Vilnius, og at en person der brukte flere hundre tusen kroner på å betale et spedisjonsfirma for å frakte delene videre til Hongkong, der de selges.

– Hva kan folk gjøre for å unngå slike innbrudd i BMW-en sin?

– Det går i hvert fall an å ha nøkkelen midt i huset, ikke rett ved døren. Man kan også kjøpe spesielle poser å legge nøkkelen i, som gjør at signalene ikke kommer ut. Og en garasje med en solid lås er bra å ha, sier Tonje Reiten.

Hun kan ikke si hva slags fremgangsmåte tyvene i Vikersund brukte.

BMW-eier sov i bilen – så kom tyvene!

Billys er ikke hva de en gang var. Nå har blant annet VW planene klare for hvordan man billysene skal fungere i framtiden: