Tradisjonsrik "motti og flesk"

Wenche er i Finnskogen og får hjelp til å lage tradisjonsrik husmannskost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Motti er tradisjonsrik husmannskost fra de dype skoger. Med få og enkle ingredienser passer denne retten perfekt som god, mettende turmat. Dette er i utgangspunktet en gammel oppskrift som har blitt overlevert muntlig.

Motti:

  • Vann
  • Salt
  • Havre- eller byggmel

Slik gjør du:

Kok opp 1 kopp vann og 1 ts salt. Tilsett 2 kopper havre- eller byggmel. Melet skal dekke vannflaten, og når vannet koker opp vil det oppstå «små vulkaner». Bruk sleiva og sop melet over «vulkanene». Rør til melet er blitt til klumper så store som en negl. Rører du for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører du derimot for sent, blir mottien liten, melete og tørr. Motti serveres med stekt flesk, fleskefett og rørte tyttebær.

Tips: Rester av motti kan serveres som dessert med surmelk og sirup/ honning eller rørte bær.

Mjuk snipp (35-40 stk)

  • 200 g smør
  • 5 dl surmelk (kulturmelk)
  • 400 g sukker
  • 2 ss hornsalt
  • 1 ss vaniljesukker
  • Evt. 0,5 ts kardemomme
  • Ca 700 g hvetemel
  • Sukker og evt. kanel til dryss

Slik gjør du:

Smelt og avkjøl smøret. Bland sammen surmelk og sukker. Rør inn smøret, hornsalt, vaniljesukker og til slutt hvetemelet. Tilsett så mye mel at deigen blir jevn og fast og god å kjevle ut. Kjevl ut nylaget deig til en skive som er 1/2–1 cm tykk. Skjær skiven i snipper (som til sirupssnipper, men tykkere). Legg på bakepapirdekkede stekeplater og strø over sukker og kanel. Stek snippene midt i varm stekeovn 225°C i ca 10 min. Snippene hever litt under steking. De skal være lys gyldne. Avkjøles på rist til de er kalde. Oppbevar kakene tett slik at de ikke blir tørre. De egner seg godt til frysing.