GÅR AV: Flere medier melder at Tysklands forbundskansler Angela Merkel går av som partileder.
GÅR AV: Flere medier melder at Tysklands forbundskansler Angela Merkel går av som partileder. Foto: Ozan Kose

Angela Merkel trekker seg som partileder – fortsetter som forbundskansler

Angela Merkel (64) trekker seg som partileder for CDU. Det bekreftet Merkel under et møte med partiet mandag morgen. Fortsetter som forbundskansler til 2021, skriver AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver de tyske avisene Bild og Focus.

Merkel har vært leder for partiet Kristelige Demokrater (CDU) i 18 år.

CDU har landsmøte i Hamburg i begynnelsen av desember, og da skal det velges ny partileder.

Gikk på stor smell

Vanligvis ville det betydd at Merkel også går av som statsminister, men ifølge kildene ønsker Merkel å bli sittende som leder for samlingsregjeringen mellom CDU, CSU og SPD.

Kilder fra partiet sier mandag ettermiddag til AFP at Merkel vil tre av som forbundskansler når hennes mandat er ferdig i 2021.

Under et møte med partiet mandag, fortalte Merkel at hun ønsket å fullføre sin fjerde periode som forbundskansler, men at hun ikke ønsket å søke gjenvalg etter dette.

– Hun var oppriktig lei seg, og ikke bitter i det hele tatt. Merkel ba om at hennes avgang skulle bli mottatt med vennlighet, sier en kilde til AFP.

Kilden legger til at Merkels tale ble mottatt med stående applaus.

Det har tidligere vært ventet at Merkel ville stille til gjenvalg i partiet.

Opplysningene om at Merkel vurderer å gi seg som leder for Tysklands kristendemokratiske parti kommer dagen etter at partiet gikk på en stor smell i delstaten Hessen.

Partiet fikk 27 prosents oppslutning, en nedgang på 11,3 prosentpoeng siden valget i 2013 ifølge foreløpige resultater.

Det er ventet at Angela Merkel vil møte pressen mandag klokken 13.

– Dagens store overraskelse

Journalist og Tyskland-ekspert Asbjørn Svarstad, sier til TV 2 at nyheten om at Angela Merkel ikke vil søke gjenvalg som partileder var dagens store overraskelse.

– Hvis det hadde gått helt galt i delstatsvalget i Hessen søndag, ville hun nok ha trukket seg på timen. Nå tror jeg Merkel over natten har forstått hvilken massiv motstand hun har innad i eget parti, og det er ikke lenger noe håp for henne, sier Svarstad.

– Kan hun fortsette som forbundskansler etter dette?

– Angela Merkel har alltid sagt at å ikke være partileder som forbundskansler er en helt umulig oppgave. Det har hun sagt så mange ganger at vi er nødt å tro henne. Men hun er også kjent for å skifte mening like ofte som folk skifter sokker, så det blir spennende å se under mandagens pressekonferanse, sier Svarstad.

Bild skriver at 63 år gamle Friedrich Merz står klar til å ta over som ny partileder.

– Merz har gjennom en årrekke vært Angela Merkel sin argeste konkurrent innad i partiet, og han kommer ikke til å ta over som partileder uten å være kansler. Det kan jeg si med sikkerhet, sier eksperten.