SVINDLET: Therese Ramstad Moen ble svindlet av en kvinne ansatt på Lovisenberg diakonale sykehus.
SVINDLET: Therese Ramstad Moen ble svindlet av en kvinne ansatt på Lovisenberg diakonale sykehus. Foto: Privat / NTB scanpix

Tiltalt sykehusansatt: Slik svindlet jeg Therese (31)

OSLO TINGRETT (TV 2): En tidligere sykehusansatt ved Lovisenberg diakonale sykehus innrømmer å ha stjålet opplysninger fra sykehuset, men nekter for grovt bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot en kvinne i 30-årene, som er tiltalt for en rekke bedragerier, startet i Oslo tingrett mandag.

Kvinnen erkjente straffeskyld for enkelte av tiltalepunktene.

– Jeg har gjort utskrift av personopplysninger på enkelte personer i forbindelse med min jobb på sykehuset. Målet var aldri å bedra dem for penger, men å opprette kontantkort i deres navn, sier hun.

Kvinnen forklarte at hun på dette tidspunktet var en del av et rusmiljø, og at hun derfor ønsket seg kontantkort som ikke var registrert på hennes navn.

Hun påstår likevel at de mest alvorlige tilfellene av bedrageri er gjort av andre.

Omfattende tiltale

Kvinnen er tiltalt for følgende:

Hun skal ha forsøkt å opprette et mobilabonnement i en fornærmedes navn.

Skal ha kjøpt eller forsøkt å kjøpe teknisk utstyr, blant annet iPhoner, iPader og headset av merket Bose, under andres navn.

Skal ha forsøkt å gjennomføre kjøp på en rekke nettsider med andre personers betalingskort eller identitet. ​

Kvinnen er tiltalt for å ha hentet ut opplysninger fra folkeregisteret mens hun var ansatt på Lovisenberg Diakonale sykehus, for senere å bruke disse opplysningene til bedragerier.

Da kvinnen ble pågrepet av politiet, skal hun ha oppbevart personopplysninger på minst 56 personer på en notatblokk. Opplysningene skal ifølge påtalemyndigheten ha kommet fra søk i folkeregistret via sykehusets systemer.

Kvinnen skal også ha brukt flere dokumenter adressert til Lovisenberg diakonale sykehus til å skaffe seg personopplysninger om privatpersoner.

Kvinnen er både tiltalt for brudd på straffeloven og flere punkt i helsepersonelloven.

Hun innrømmer å ha hentet ut personopplysninger, å ha handlet i butikker og å ha hentet ut pakker med falsk identifikasjon. Hun nekter derimot for å ha bestilt varer på nettet, dette påstår hun det er noen andre som må ha gjort.

Fikk brev i posten

TV 2 fortalte i helgen om Therese Ramstad Moen (31), som ble bedratt eller forsøkt bedratt for verdier verdt 60.000 kroner.

For Ramstad Moen startet det hele da hun ikke fikk det nye bankkortet hun hadde bestilt i posten.

Etterhvert begynte hun å få beskjed om at det var gjort kredittvurderinger på henne. I begynnelsen tenkte hun ikke noe over dette, det var først da hun mottok en faktura på en rekke varer hun aldri hadde kjøpt, at alarmklokkene ringte.

– Slik gjorde jeg det

Kvinnen er nå tiltalt for å ha fått tak i bankkortet til Ramstad Moen, samt å ha forsøkt å kjøpe en lang rekke varer med dette.

– Jeg fikk bankkortet av en jeg kjenner. Hvordan han fikk tak i det, vet jeg ikke, forklarte hun i Oslo tingrett mandag.

Hun innrømmer at hun ved flere anledninger brukte bankkortet.

– Jeg gikk i butikker og ba om betalingsutsettelse. Da sjekket de kredittverdigheten til personen på bankkortet, og når den var god, opprettet de en brukerkonto der, sier hun.

Dette gjorde hun en rekke steder før Ramstad Moen rakk å oppdage svindelen og melde fra til de aktuelle butikkene.

Kvinnen nekter imidlertid for å ha gjort alt av bestillinger med bankkortet gjort over nettet.

– Dette er det noen andre som har gjort, sier hun, og beskriver at hun var en del av et rusmiljø der flere hadde tilgang på både bankkortene og de personopplysningene hun hadde skaffet fra sykehuset.

For flere av ofrene har saken skapt store problemer.

– For meg var det en omfattende jobb å ordne opp i dette. Jeg måtte vise alle butikkene dokumentasjon på at jeg hadde politianmeldt forholdet og at jeg var svindlet. Jeg har også registrert meg som «ikke kredittverdig» fordi jeg er redd for å oppleve det samme igjen, sier Ramstad Moen til TV 2.

Pågrepet i sentrum

I aktors innledningsforedrag fortalte politiadvokat Erik T. Hansen hvordan saken ble rullet opp.

– I forbindelse med etterforskningen av en annen sak dukket tiltaltes navn opp, og det ble da gjort en ransaking av hennes hjem. Her ble det gjort beslag som intensiverte etterforskningen, sa Hansen.

30. mars 2017 forsøkte kvinnen å få utlevert en mobiltelefon i Oslo sentrum. Da de butikkansatte ikke syntes kvinnen lignet på bildet på bankkortet hun forsøkte å legitimere seg med, ble politiet tilkalt.

Kvinnen ble pågrepet. På seg hadde hun da flere forskjellige bankkort.

– Også etter dette ble det foretatt en ransaking hjemme hos henne, sa Hansen.

I hjemmet hennes ble det funnet personopplysninger om 56 personer, samt bilder av sykehus-dokumenter og bankkort registrert på andre personer.