MØTE: Her møter Bahareh Letnes og Per Sandberg flere Iranske næringslivtopper. Til høyre i bildet er den iranske presidentens rådgiver Morteza Bank.
MØTE: Her møter Bahareh Letnes og Per Sandberg flere Iranske næringslivtopper. Til høyre i bildet er den iranske presidentens rådgiver Morteza Bank. Foto: JURTIZEN FORLAG

Per Sandberg møtte president-rådgiver i Iran – avviser at han bryter karanteneregler

Karantenenemnda ber tidligere fiskeriminister Per Sandberg redegjøre for møtene han denne uken har hatt med iranske politikere og næringslivstopper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken var Per Sandberg på reise i Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Selv sier den tidligere fiskeriministeren at han bare var på et seminar, og mener han ikke har brutt karantenereglene.

Leder for Karantenenemnda, Hill-Marta Solberg, sier til NRK at de har registrert i mediene at den tidligere statsråden igjen var i Iran.

– Vi har skriftlig bedt ham om å redegjøre hvem han har møtt og hva som har vært innholdet i de møtene han har hatt, sier Solberg.

Lang karantene

Iløpet av sin tid i Iran har Sandberg blant annet møtt den iranske presidenten Hassan Rouhanis rådgiver, Morteza Bank, og ledelsen for Irans største økonomiske frisone.

Den tidligere fiskeriministeren fikk seks måneders karantene da han trakk seg fra ministerposten i august. Hill-Marta Solberg opplyser at det er den lengste karantenen de kan gi for en tidligere politiker.

Etter vedtaket i Karantenenemnda kan ikke Per Sandberg starte konsulentvirksomhet før 13. februar neste år, mens han har fått ytterligere fire måneders saksforbud i saker som har med rådgiving eller bistand i saker som gjelder kvotesystemet i fiskerinæringen.

– Bryter ikke regler

Per Sandberg sier til Dagbladet, som følger hans reise til Iran, at han er trygg på at møtene hans i Teheran ikke er strid med vilkårene i karantenen han er ilagt. Han har ifølge avisen blant annet hatt et møte i det iranske fiskeridepartementet.

Ifølge NRK skal det også ha foregått politiske samtaler mellom Sandberg og presidentens rådgiver. Det avviser midlertidig den tidligere statsråden.

– Det var som sagt et seminar. Bank er ikke bare rådgiver for presidenten, men også sjefen for frisonene for handel i Iran. Vi hadde et møte med ham for å få vite mer om hvordan disse frisonene fungerer, sier Sandberg til NRK.

Karantenenemnda avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen, samt oppstart av næringsvirksomhet.

(©NTB / TV 2)