SNØKAOS: Første snøfall fører ofte til trafikkaos. Innen tirsdag bør alle ha fått på vinterdekkene. Arivfoto. Foto: NTB Scanpix/Grafikk: StormGeo
SNØKAOS: Første snøfall fører ofte til trafikkaos. Innen tirsdag bør alle ha fått på vinterdekkene. Arivfoto. Foto: NTB Scanpix/Grafikk: StormGeo Foto: Schrøder, Tor Erik

Her kan vi få høstens første snøkaos

Det kommer godt med snø på Sør- og Østlandet mandag, men det store problemet kan komme tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fine vinterværet vi har hatt de siste dagene får en brå slutt tirsdag. Det kan by på store trafikkutfordringer.

Snøfall før temperaturhopp

– Det begynner å snø mandag kveld og det tiltar natt til tirsdag. Det blir omkring ti centimeter snø over Sørlandet og Telemark, og ca fem centimeter over Østlandet gjennom natten, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekk, til TV 2.

Men snøen blir ikke liggende.

– Det blir en brå overgang, med et kraftig temperaturhopp tirsdag. Områdene vil i tur og orden gå fra snø, via null grader og over til regn, først i sørøst, deretter videre nordvestover.

De grønne områdene på kartet kan forvente snøfall mandag kveld og natt til tirsdag. Grafikk: StormGeo
De grønne områdene på kartet kan forvente snøfall mandag kveld og natt til tirsdag. Grafikk: StormGeo

Sterk kuling

Kraftig østavind kan gjøre situasjonen ekstra utfordrende. Det kan bli nordøst- til østlig stiv til sterk kuling i utsatte kyst og fjellstrøk.

– Kombinasjonen snø og vind kan gi dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold, spesielt på fjellovergangene, men også langs sørlandskysten, sier Aabrekk.

Det som er avgjørende for kjøreforholdene er akkurat når temperaturskiftet skjer.

– Er man heldig kan snøen ha smeltet natt til tirsdag og veiene være våte og fint kjørbare, men det tryggeste er å være forberedt på såpeglatte veier, sier Aabrekk.

Slipper unna

På Vestlandet ser det ut til at varmluften kommer før nedbøren noe som reduserer kaosfaktoren betraktelig.

Det blir tilskyende vær og etterhvert overgang til regn. Nedbøren kommer først i indre strøk, og det blir økende østavind i utsatte fjell, kyst og fjordområder.

I Trøndelag blir det sørøstlig opp i sterk kuling og stigende temperaturer, og i Nordland blir det tilskyende med litt sludd og snø fra sør. Onsdag pøses det på med varmluft fra sør, og det blir mer sludd og regn.

Det blir økende sørøstlig opp i liten til stiv kuling i utsatte områder sør av Saltfjellet.

Troms og Finnmark er utvilsomt tirsdagens værvinner, her opphold og sol da vinden dreier mer sørlig og holder bygene unna.

Lavtrykk i kø

Torsdag er vi tilbake til regn i nesten hele landet. Tre lavtrykk ligger på rekke og rad i Nordsjøen. Det blir vind mellom sørøst og sørvest, kuling i utsatte områder og milde temperaturer.

Fredag ser det ut til at det kommer et nytt kraftig lavtrykk ved Island. Dette dette tar turen nordvestover i Norskehavet og gir oss høstværet vi har blitt vant til denne høsten: Vått i vest, tørt i øst - og en nokså mild værsituasjon.