Foto: Schrøder, Tor Erik

«Spesialagent» Grøvan kan vinne KrF-slaget

Helt uavhengig av regjeringsspørsmålet, vil KrF ta et valg neste fredag. Rød eller blå side. Om det så blir med én stemmes overvekt. Men «spesialagent» Grøvan kan likevel ende som seierherre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF har vært lammet av en altoppslukende samarbeidsdebatt i flere år. Nå vil de avslutte den. De kan ikke gå inn i en ny valgkamp uten å avklare hvem de ønsker som statsminister. KrF vil i høst ta et retningsvalg: Enten vil de fortsatt tilhøre høyresiden (eller ikke-sosialistisk side, som de liker å kalle det i KrF), eller så vil de ta det samme steget som Senterpartiet gjorde for noen år siden og gå over til Arbeiderpartiet og venstresiden.

Partiet er dypt splittet, men fylkesårsmøtene er skjønt enige om at KrF bør gå i regjering, uavhengig av om det er røde eller blå fylkeslag.

Men: Til tross for at det kun er et lite mindretall av de valgte delegatene som ønsker å følge Hans Fredrik Grøvans såkalte tredje vei, kan han faktisk ende opp som seierherre til slutt. Enten fordi...

  • ...den ene siden ser at de ikke klarer å mobilisere flertall for sitt regjeringsalternativ, kan de samle seg om Grøvans alternativ. Det å forbli støtteparti til Erna Solbergs regjering, kan bli sett på som et bedre alternativ enn å gå inn i en regjering de ikke ønsker.
  • ...eller hvis landsmøtesalen er delt på midten, og det brygger opp til full konfrontasjon mellom blokkene, med beskyldninger om urent spill, maktkamp og lokale kuppforsøk. Da kan det ende med at flere ikke tør å bruke det flertallet de er en del av i frykt for å ødelegge partiet, og heller støtter Grøvan.

Det betyr derimot ikke at de som eventuelt ønsker at KrF skal fortsette som før, har vunnet. Tvert imot. Helt uavhengig av hvordan landsmøtet ender neste fredag, blir det et annet KrF som kommer ut av disse dramatiske høstukene:

Skulle partiet ende med Grøvans såkalte «tredje vei», vi partiet befeste sin posisjon på borgerlig side i norsk politikk og Knut Arild Hareide vil være ferdig som partileder. Tilliten mellom han og de andre borgerlige partilederne er borte. Han har slått opp med Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen. Selv om han ikke går inn i regjeringen, er det vanskelig å se for seg at Hareide kan sitte og forhandle innspurten av statsbudsjett med dem. Det tror jeg ikke Hareide ønsker heller.

Hareide har fremstått som en lettet og tilfreds mann disse dramatiske ukene, en som endelig har tatt et vanskelig valg. Han har fått gløden tilbake i øynene. Den som ikke var der i valgkampen for et år siden.

Han satser alt på ett kort. Nå får det briste eller bære. Landsmøtedelegatene vil på fredag velge mellom Erna Solberg som statsminister eller Knut Arild Hareide som partileder. De kan ikke få begge deler.