Statsminister Erna Solberg har fremdeles håp om at KrF skal ende på hennes side av norsk politikk etter det ekstraordinære landsmøtet 2. november.
Statsminister Erna Solberg har fremdeles håp om at KrF skal ende på hennes side av norsk politikk etter det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

neste uke kan Stortinget bli snudd på hodet:

Erna: – Vi er klare til å forhandle

Vippepartiet KrF kan denne høsten komme til å felle Erna Solberg. Statsministeren sier på sin side at hun gjerne vil forhandle med det tidligere støttepartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem fylkeslag stemte lørdag over hvem de vil sende til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

Partileder Knut Arild Hareide og hans alternativ om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og venstresiden fikk med seg totalt 28 delegater.

– Ingenting er avgjort

KrFs «superlørdag» ble dermed en solid triumf for partilederen. Likevel er det så jevnt det er stor sannsynlighet for at KrFs retningsvalg ikke blir tatt før på det ekstraordinære landsmøtet den 2. november.

– Jeg er godt fornøyd med dagens resultat. For oss som er opptatt av sentrumspartiet KrF, så har dette vært en god dag, sier partileder Knut Arild Hareide til TV 2.

– Det vi vet er at ingenting er avgjort.

Klar til å forhandle

Statsminister Erna Solberg lever nå i håpet om at vippepartiet velger høyresiden, og et samarbeid med regjeringen.

– Jeg tenker at regjeringsskifte tjener seg best når det er velgerne som gjør det gjennom valg, og at man bør være åpen ovenfor velgerne på hvilke valg man skal gjøre, sier statsministeren til TV 2.

Fremtiden til Solbergs regjeringsprosjekt ligger på mange måter i hendene på de få gjenværende delegatene som skal avgi sine stemmer i fylkeslagene den kommende uken.

– Jeg mener jeg har mye igjen å drive på med i denne regjeringen. Vi har mange store prosjekter vi har satt i gang som vi selvfølgelig gjerne skulle gjennomført, sier Solberg, og kommer med et siste frieri før skjebneuken.

– Vi vil forhandle med KrF, sier stasministeren.

Dette er saken

  • Partileder Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.
  • Selve avstemningen om hvem KrF skal samarbeide med, skjer på et ekstraorninært landsmøte fredag 2. november. Da skal 190 KrF-delegater stemme.
  • Før landsmøtet skal alle fylkeslagene i KrF stemme over om de vil samarbeide med høyre- eller venstresiden. Resultatet avgjør hvem de velger som delegater til landsmøtet. Lørdag ble 52 delegater velges fra fem fylkeslag.
  • Ulike fylker har valgt ulike måter for å velge delgater. Dette har skapt uro og debatt. Noen fylker sender et representativt antall av de som ønsker rød eller blå regjering. Andre fylker har valgt å sende delegater etter et «vinneren tar alt»-prinsipp, der mindretallet ikke blir representert i det hele tatt.
  • Hareide har ikke snakket om sin egen skjebne i det politiske dramaet han selv satte i gang. Men mange mener det ville være utenkelig at han fortsetter som partileder hvis partiet går inn for videre samarbeid med de borgerlige partiene.