Partileder Knut Arild Hareide på ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Partileder Knut Arild Hareide på ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Hareide gikk seirende ut av KrF sin «superlørdag»

Dramaet er langt fra over etter at fem fylkeslag avga sine stemmer i kampen om KrFs veivalg, lørdag. Men det er partileder Knut Arild Hareide som kan smile bredest etter at stemmene har blitt talt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt fem fylkeslag stemte lørdag over hvem de vil sende til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

Partileder Knut Arild Hareide og hans alternativ om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og venstresiden fikk med seg totalt 28 delegater.

Alternativet til nestleder Kjell Ingolf Ropstad om å søke samarbeid med Solberg og dagens regjering fikk med seg 23 delegater.

Det vil altså si at Hareide gikk seirende ut av KrFs superlørdag.

I Hordaland hadde de 14 delegater å sende.

Det resulterte i at det sendes fem røde og ni blå delegater til landsmøtet hvor KrFs videre veivalg skal avgjøres.

Se fullstendig oversikt over antall delegater i faktaboksen under!

54 delegater stemte for å gå inn i regjeringen Solberg, 32 stemte for å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og én stemte blankt.

Et fåtall ønsket å forbli i opposisjon slik som stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder, Hans Fredrik Grøvan, går inn for.

Lørdag stemte i alt fem fylkeslag over hvem de vil sende til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

Alternativene det ble stemt over, er hvorvidt KrF skal gå til venstresiden og Arbeiderpartiet, høyresiden og Solberg eller forbli i opposisjon.

Slik har resultatet utartet seg:

Hordaland: Fem røde og ni blå delegater.

Møre og Romsdal: Fire røde, fire blå og fire til opposisjonen.

Hvis flertallet stemmer for å gå i regjering på landsmøtet, ser tallene fra Møre og Romsdal slik ut: Seks blå, fem røde og én opposisjonsdelegat.

Troms: Tre røde og tre blå delegater.

Trøndelag: 11 røde og to blå delegater.

Sogn og Fjordane: Fire røde og tre blå.

Det vil si at Hareide fikk med seg 28 røde delagater, mens nestleder Ropstad fikk 23 blå delegater fra KrF sin super-lørdag, hvis man inkluderer de såkalte lyseblå og lyserøde delegatene.

Når det nå gjenstår fem fylkesmøter er stillingen 69 stemmer for å gå i regjering med AP og SP, mens det er 68 stemmer for å gå i regjering med H,V og Frp. Legger vi på de som ikke vil i regjeirng, men som bare vil velge side hvis de må, får den blå siden 15 lyseblå delegater og fem lyserøde delegater.

Rød bølge

Fra Trøndelag fikk Hareide et klart flertall. Det betyr at Trøndelag sender 11 røde delegater og kun to blå. Det var på forhånd ventet at det ville bli et stort flertall for å søke regjeringssamarbeid mot venstre.

Totalt stemte 73 av delegatene for å gå mot venstre og 17 for å gå mot høyre. To delegater stemte blankt.

I Sogn og Fjordane fikk Hareide fire røde delegater, mens tre ble blå. Det vil si at det tredje alternativet om å forbli i opposisjon ble droppet.

– Jeg er godt fornøyd med at et flertall peker på mitt alternativ i Sogn og Fjordane, sa Hareide til TV 2 tidligere lørdag.

I Troms stemte fire for å forbli i opposisjon. 17 ønsket å gå mot venstre og 15 ga sin stemme for å søke et samarbeid med Høyre og Erna Solberg.

Det vil si at det ble helt jevnt i Troms, og at de sender 3 røde delegater og 3 blå til det ekstraordinære landsmøte 2. november.

Fornøyd Hareide

I Møre og Romsdal var partiet helt splittet. 41 stemte for et samarbeid med dagens regjering, 43 stemte for å fortsette i opposisjon og 40 ønsket å søke et samarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden.

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal KrF har stemt for å sende fire røde, fire blå og fire delegater for å forbli i opposisjon til landsmøtet.

De stemte også over hvilket standpunkt delegatene som vil forbli i opposisjonen skal ha under avstemmingen på landsmøtet, dersom det blir flertall på landsmøtet for å gå i regjering.

Da ble det klart at to av disse delegatene skal stemme blått, mens én skal stemme rødt. Én skal likevel fortsatt stemme for opposisjon.

Dermed sender Møre og Romsdal KrF totalt seks blå, fem røde og én opposisjonsdelegat.

​​Det var en tydelig lettet Knut Arild Hareide som kunne konstatere at han gikk seirende ut av denne lørdagen.

– Dette er jeg fornøyd med. Jeg kunne risikert å få fire, og i beste fall seks. Dette var det jeg forventet da jeg kom hit i dag, sa Hareide til TV 2 like etter avstemmingen i Hordaland.

– Hvordan vil du nå beregne sannsynligheten for å dra dette i land?

– Det jeg kan si er at dette vil bli jevnt helt frem til 2. november. Det er min analyse nå. Alle de som er sendt ut som delegater er ikke bundet mandater, det er en skriftlig votering som skjer på vårt landsmøte. Det er jevnt, det kan begge sider være enige om.

Hareide var også svært fornøyd med resultatet fra Trøndelag, selv om man forventet et rødt resultat her.

– Jeg er veldig godt fornøyd med det resultatet. Men ingenting her som tyder på at dette er avgjort. Vi hadde Agder i går hvor det 13 blå delegater, og fem til sentrum. Jeg tør ikke påstå noe, men jeg er veldig fornøyd med de tallene som kom fra TV 2 nå, sa partilederen.

  • Partileder Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.
  • Selve avstemningen om hvem KrF skal samarbeide med, skjer på et ekstraorninært landsmøte fredag 2. november. Da skal 190 KrF-delegater stemme.
  • Før landsmøtet skal alle fylkeslagene i KrF stemme over om de vil samarbeide med høyre- eller venstresiden. Resultatet avgjør hvem de velger som delegater til landsmøtet.
  • Lørdag skal 52 delegater velges fra fem fylkeslag. Ulike fylker har valgt ulike måter for å velge delgater. Dette har skapt uro og debatt. Noen fylker sender et representativt antall av de som ønsker rød eller blå regjering. Andre fylker har valgt å sende delegater etter et «vinneren tar alt»-prinsipp, der mindretallet ikke blir representert i det hele tatt.
  • Hareide har ikke snakket om sin egen skjebne i det politiske dramaet han selv satte i gang. Men mange mener det ville være utenkelig at han fortsetter som partileder hvis partiet går inn for videre samarbeid med de borgerlige partiene.