se direkte:

25 prosent støtter Hareide i Agder

NEDERLAG: Det ble et klart blått flertall på landsmøtet i Agder KrF.
NEDERLAG: Det ble et klart blått flertall på landsmøtet i Agder KrF. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
På landsmøtet i Agder KrF var det er klart flertall for at den borgerlige siden skal ha brorparten av delegatene som sendes til landsmøtet 2. november.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang debatt ble det i fredagens avstemning i Agder KrF avgjort at det sendes ni blå delegater, fem gule delegater og fire røde delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Kampen var derimot ikke over med det første, og de fem gule delegatene ble tvunget til å velge sekundærstemme.

Det endte med fire delegater med blå sekundærstemme, og én delegat med rød sekundærstemme på opposisjon-listen.

Det betyr at fire av de fem delegatene som vil forbli i opposisjon har varslet at de subsidiert kommer til å stemme for at KrF vil forhandle om å gå inn i dagens regjering.

Det ble 82 stemmer til støtte for nestleder Kjell Ingolf Ropstad sitt forslag om å støtte Høyre, 48 stemmer til støtte for Hans Fredrik Grøvan sitt forslag om å forbli i opposisjon, og 41 stemmer til støtte for Knut Arild Hareide.

Her kan du lese hvilke fem ting du må vite om det som skjer i KrF nå.

Kan velte Erna

Med sine 18 delegater kan fylket bli svært avgjørende for KrF’s veivalg som skal bestemmes neste fredag. På det ekstraordinære landsmøte 2. november skal 190 delegater stemme over om KrF bør gå til høyre- eller venstresiden.​

Landsmøtet kan avgjøre om Erna Solberg må gå av som statsminister og overlate posisjonen til Jonas Gahr Støre.

MINDRETALL: Støtten til Hareide var i mindretall ved møtet. Foto: TV 2
MINDRETALL: Støtten til Hareide var i mindretall ved møtet. Foto: TV 2

Partileder Knut Arild Hareide ønsker et samarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Men fram til da skal alle fylkeslagene i KrF velge hvem som skal sendes til landsmøtet.

Vedtok forholdstall

Like etter klokken 19 ble det klart flertall for forholdstallvalg med 111 mot 54 stemmer. Et forslag om å la flertallet bestemme hvordan delegasjonen skulle settes sammen, ble avvist med to tredels flertall.

Dette er en annen måte å velge delegater på, enn slik det foregikk i Rogaland forrige uke.

Partileder Knut Arild Hareide var skuffet over Rogalands resultat, og mente prosessen bar preg av å være udemokratisk.

– Bare én av 16 delegater støtter mitt syn. Når vi vet at en av tre i salen gjorde det, så burde det gjenspeiles i delegasjonen til landsmøtet, sa Hareide.

Tre alternativer

I mange fylker har man først stemt om man vil gå i regjering eller ikke, men under årsmøtet i Agder KrF måtte medlemmene ta stilling til tre ulike alternativer – forbli i opposisjon, gå til venstresiden, eller gå til høyresiden.

– Det vil gjøre at forholdstallet vil bli annerledes, og det kan være noe som vipper om de kanskje sender flere røde delegater herfra, sa TV 2s kommentator Mathias Fischer før avgjørelsen.

Knut Arild Hareide ønsket ikke å svare på TVs spørsmål om hva som skjer hvis han taper på landsmøtet 2. november.

– Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner rundt andre debatter, nå skal vi fokusere på den åpne debatten og samtalen som foregår i KrF nå, sa Hareide til TV 2.

– Ingen normal situasjon

Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder KrF ba innstendig fylkeslaget velge en representativ delegasjon til landsmøtet 2. november.

Diskusjonen har gått høyt på Sørlandet, hvor sterke krefter har krevd en «vinneren tar alt»-tilnærming.

– Jeg vil legge sterkt innover fylkesårsmøtet i kveld at vi kan gå for en avstemningsmetode som ivaretar og speiler de ulike syn, sa Kvinlaug i sin innledning på årsmøtet fredag kveld.

– Vi kan ikke sammenligne denne situasjonen med en normal situasjon. Ingen lokallag eller fylkeslag har brutt noen regler. Årsmøtene er suverene. Men det er vikig å få fram at dette spørsmålet om samarbeid og veien videre er et dyptgående spørsmål for hver enkelt av oss, sa han.

Kvinlaug ønsker selv at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Frp og Venstre. Likevel ba han fredag kveld om at alle syn blir ivaretatt, slik at også mindretallet føler at dets stemme blir hørt.

I morgen, lørdag 27. oktober, skal hele syv fylkeslag ha avstemninger om hvem som går i regjering.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook