GIR OPP: Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven klarte ikke å få flertall for å danne ny regjering i Sverige.
GIR OPP: Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven klarte ikke å få flertall for å danne ny regjering i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT NTB scanpix

INGEN AVKLARING I SVERIGE:

Löfven gir opp forsøket på å danne regjering

Fortsatt helt åpent hvem som skal styre Sverige, sju uker etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To uker etter at han fikk oppdraget med å forsøke å danne ny regjering, måtte også Socialdemokraternas leder Stefan Löfven gi opp forsøket på å danne regjering.

– I den nåværende situasjonen finnes det ikke forutsetninger for meg for å danne regjering, sier Löfven etter å ha møtt talmannen i Riksdagen mandag formiddag.

På spørsmål om han ville fått det til om han hadde fått mer tid svarte Löfven:

– Det er ikke fremgangsrikt å bare fortsette. Det er låste posisjoner som må åpnes først, sier Löfven.

Det er to uker siden Löfven fikk oppdraget med å forsøke å danne regjering. Før oppdraget gikk til Löfven måtte Moderaternas leder Ulf Kristersson gi opp forsøket på å danne regjering med de fire borgerlige partiene som utgjør Alliansen.

Nå er det opp til talmannen i Riksdagen å peke på hvem som får oppdraget med å forsøke å skape flertall for en mulig regjering. I løpet av dagen skal talmannen, som tilsvarer stortingspresidenten, ha samtaler med alle partilederne for å finne ut hva som nå skal skje.

– Det er helt opp til Talmannen som har det beste overblikket etter samtalene med alle partiledarna. Jeg tenker ikke fortelle hva jeg synes han bør gjøre, svarte Löfven på spørsmål om hvem som nå bør få oppdraget.

Den rødgrønne blokken fikk et mandat mer enn den borgerlige blokken ved valget i september. Ingen av de to blokkene har flertall i Riksdagen.

Artikkelen oppdateres