DIABETES: Bildet til venstre er ett av bildene Malin la ut på Instagram. Det viser noe av det medisinske utstyret hun må bruke hver dag.
DIABETES: Bildet til venstre er ett av bildene Malin la ut på Instagram. Det viser noe av det medisinske utstyret hun må bruke hver dag. Foto: Privat/Instagram

Malin (17) mistet følgere da hun skrev om diabetes på Instagram: – Jeg har blitt kalt ekkel

Malin Tufte Sivertsen (17) har diabetes type 1. Hun opplever ofte fordommer mot sykdommen, og publiserte torsdag et innlegg på Instagram for å ta et oppgjør med holdningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malin ble diagnostisert med den kroniske sykdommen i 2012. Det er samme sykdom som tok livet at farfaren hennes, og som gjorde at onkelen mistet synet.

Likevel får hun daglig kommentarer fra klassekamerater som mener hun har en enkel sykdom som ikke unnskylder fravær fra skolen.

– Jeg var ganske sliten og frustrert en kveld, og da bestemte jeg meg for å fortelle hvordan det egentlig er, forteller Malin til TV 2.

– Ligner en «Transformers»

Instagraminlegget, som nå har 286 likerklikk, begynner som følger:

«Det er absolutt ingenting «inspo» med dette innlegget, men flere har bedt meg legge det ut her. Å klage over sykdommer/lidelser er tabu og ikke sosialt akseptabelt i vårt samfunn, for da blir man tatt som «oppmerksomhetssyk».

– Jeg mistet følgere med én gang jeg la ut bildet. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og fått noen følgere, men jeg mister følgere hele tiden, sier Malin.

Videre i innlegget skriver hun om hvilke kommentarer hun har fått av klassekamerater, blant annet kommentarer hvor hun blir bedt om å dekke til det livsviktige medisinske utstyret fordi det er «ekkelt» å se på.

MEDISIN: Ett av bildene Malin la ut i innlegget på Instagram viser blodsukkermåleren på armen. Foto: Privat/Instagram
MEDISIN: Ett av bildene Malin la ut i innlegget på Instagram viser blodsukkermåleren på armen. Foto: Privat/Instagram

– Jeg har blitt fortalt at jeg ligner på en transformers når jeg viser det medisinske utstyret, jeg får beskjed om at pipingen er irriterende, og læreren min har bedt meg slutte å bruke diabetesen som unnskyldning, forteller Malin, som har en blodsukkermåler på armen. Den vises kun når hun går i t-skjorte.

«Enkel» sykdom

Flere av kommentarene 17-åringen har fått de siste seks årene, dreier seg om at hun heldigvis bare har diabetes, og at det ihvertfall ikke er snakk om kreft.

– Jeg tror ikke folk forstår det, og det var derfor jeg la ut innlegget på Instagram. Folk tenker at det er en veldig enkel sykdom, sier hun.

Utstyret på armen piper hvis blodsukkeret er galt. Da må hun prøve å sette riktig dose insulin, og vente til insulinet går inn i kroppen før den slutter å pipe. I tillegg må hun hele tiden sjekke at måleren faktisk måler riktig, for det er ikke alltid det treffer.

– Jeg bestemte meg for å leve et «vanlig» liv da jeg var på klassetur til Berlin i 2016, og dobbeltsjekket ikke måleren min. Da fikk jeg så høyt blodsukker at jeg fikk syreforgiftning.

Se dette innlegget på Instagram

Det er absolutt ingenting "inspo" med dette innlegget, men flere har bedt meg legge det ut her. Å klage over sykdommer/lidelser er tabu og ikke sosialt akseptabelt i vårt samfunn, for da blir man tatt som «oppmerksomhetssyk». Men kan jeg faktisk legge ut et innlegg på min egen profil om en sykdom som påvirker livet mitt, uten at dere skal dømme meg? Kan jeg faktisk være åpen om at d faktisk ikke er så lett? «Hvorfor dekker du ikke til utstyret ditt? Du ser ut som transformers. Sånn seriøst, d er litt ukomfortabelt å se på. Ikke slemt ment» «du har heldigvis ikke kreft da» «diabetes ekke så ille» og høre at jeg alltid kommer sent til skolen fordi jeg er «lat» eller bare «ikke gidder».. og vettu hva? Jeg klandrer dere ikke i d hele tatt, for hvis ikke jeg hadde hatt diabetes så hadde jeg nok ikke skjønt d kaoset her sjæl. Ingens diabetes er lik, d er ingen fasit. Ingen opplever d på samme måte. Jeg personlig, klarer ikke å få kontroll på d. Kroppen min kjemper imot. Og dere tror ungdomstiden er kjip? Prøv med en kronisk sykdom itilleg. Som blir helt overfalt av hormoner og lever sitt eget liv. Jeg vet mange har d så utrolig mye verre enn meg. Men jeg lever med en sykdom som tok livet av bestefar noen år før jeg ble født, og som er skylden i at min onkel mistet synet, og jeg må ha dette i bakhuet mens folk forteller meg at jeg kan komme meg gjennom d, og at d ikke er så ille? Ja, jeg har diabetes, men jeg har også angst for nåler, ganske ironisk, jeg vet. Jeg kan få angstanfall fordi jeg er livredd for å sette på mitt eget diabetesutstyr, og besvimer av blodprøver. Jeg fikk diabetes i 2012, og jeg klarte ikke å stikke en sprøyte i min egen mage før sommerferien i år. Jeg har hatt så høyt blodsukker at jeg har fått syreforgiftning, kort forklart: mitt eget blod blir giftig. Jeg har hatt så lavt blodsukker at jeg nesten har besvimt og risikert å havne i koma. Lett sykdom å leve med? Egentlig ikke. Jeg klarer såvidt å bestå vgs pga @torbjornroeisaksen mener at fraværsgrensa er bra for Norge, bare fordi han er frisk og rask, så betyr d at alle andre også er d. Jeg er 17, og allerede begynnende senkomplikasjoner. Er diabetes virkelig så lett som dere trodde?

Et innlegg delt av 🌻 malin tufte sivertsen (17) (@malintufte)

Klarer ikke få kontroll

I innlegget på Instagram skriver 17-åringen:

«Jeg personlig, klarer ikke å få kontroll på diabetesen. Kroppen min kjemper imot. Og dere tror ungdomstiden er kjip? Prøv med en kronisk sykdom itillegg. Som blir helt overfalt av hormoner og lever sitt eget liv.»

– Det er mye snakk om diabetes type 2 fordi det er en livsstilsykdom, men med type 1 er det som om man er fortapt om man har det, sier Malin.

TATOVERING: På underarmen har Malin tatovert «Type One Diabetes». Foto: Privat
TATOVERING: På underarmen har Malin tatovert «Type One Diabetes». Foto: Privat

Positive tilbakemeldinger

Til tross for synkende følgertall, har Malin også fått mange positive reaksjoner på innlegget.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra foreldre til andre diabetikere, og andre som sier det er bra jeg turte å snakke om det, sier Malin.

Hun tror grunnen til at folk reagerer negativt på innlegget er fordi det var veldig åpent.

– Jeg tror det kom litt som et sjokk på folk, men jeg går på helselinja og derfor overrasker det meg at så mange reagerer.

Malin tror en av årsakene til reaksjonene er at hun er mye borte fra skolen. Hun la ut innlegget i håp om at både elever og lærere skal forstå årsaken til my av fraværet.

– Normaliserer medisinsk utstyr

Ifølge Diabetesforeningen er det 28.000 personer som lever med sykdommen diabetes type 1 i Norge, og det anslås å være 350.000 personer med diabetes type 2. Globalt har 422 millioner mennesker diabetes.

MODIG: Generalsekretær i Diabetesforeningen Bjørnar Allgot, mener Malin har vært modig. Foto: Peder Songedal
MODIG: Generalsekretær i Diabetesforeningen Bjørnar Allgot, mener Malin har vært modig. Foto: Peder Songedal

Diabetesforbundets generalsekretær Bjørnar Allgot hyller Malin for åpenheten hun har vist på Instagram.

– Det er med på å normalisere diabetes, og det gjør det også enklere for andre som har diabetes, sier Allgot.

Han mener det er fint at utstyret vises fram ettersom flere og flere nå har sensorer på kroppen. Ifølge generalsekretæren er den økte bruken av medisinsk utstyr på kroppen med på å holde de kronisk syke ute av sykehuset.

– Det er jo en usynlig sykdom, men det er viktig å fortelle andre hvordan det er å leve med diabetes. Hun må måle blodsukker, sette insulin og passe på blodsukkeret hele døgnet.

Overrasket over negativiteten

Han mener de negative tilbakemeldingene viser en dårlig holdning blant andre, og er overrasket over at noen mister følgere på bakgrunn av et innlegg som dette.

– Dette er en modig jente som burde heies på, ikke avvises. Plutselig en dag får en av de som kommer med negative kommentarer diabetes også, det er kun snakk om uflaks, sier Allgot, og legger til:

– Hver eneste dag blir 34 nordmenn diagnostisert med diabetes type 2, og hver dag får ett barn og en voksen diagnosen diabetes type 1.

Hans opplevelse er at de som får sykdommen ofte får motsatte reaksjoner, og mottar både støtte og sympati.

– Dette er jo det som skjer på nettet, det kan få fram det verste i deg. Tenk hvor stor innsats hun legger inn på grunn av sykdommen. Hun skal heller hylles og jubles, sier generalsekretæren.