Da mannen hennes ble syk, ble Jofrid (70) gründer

Jofrid tok grep da mannen hennes måtte begynne med stomipose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2007 fikk mannen til Jofrid tykktarmskreft og måtte begynne med stomipose, men det fantes ikke noe produkt som kunne hindre lekkasje fra denne stomiposen.

Da tok Jofrid saken i egne hender og begynte bleieproduksjon på eget kjøkkenbord

– Jeg tok med meg forskjellige bleietyper og brukte nål og tråd for å sy dem sammen. Så festet jeg dem sammen med elastiske belter.

Som gründere flest, oppdaget Jofrid et behov i markedet. Det fantes rett og slett ikke et produkt som kunne fjerne stigmaet rundt lekkasje og lukt for mennesker med utlagt tarm og stomipose.

– Stomiposen sitter midt i livet, og den glipper. Jeg ville at også de skulle oppleve den tryggheten som andre tar som en selvfølge.

Ideen tok form

Bleiene var kanskje hjemmesnekrede, men ideen holdt mål. Derfor tok hun den videre.

– Jeg ringte til et patentbyrå som satt meg i kontakt med selskap som drev med industridesign. De forvandlet de store bleiene mine til en liten pad.

Deretter fulgte en lang periode med utprøving og tilbakemeldinger. Jofrid merket raskt at produktet hadde noe for seg.

– Vi fikk gode tilbakemeldinger fra en mann som endelig kunne dra ut og seile igjen. Vi hadde også testpersoner som tidligere hadde sovet i regntøy, men nå fikk slippe, og folk som måtte gå på rulleski i mørket i tilfelle posen skulle ryke.

Jofrid Erlands patent. En bandasjeløsning som skal hindre lekkasje for pasienter med stomipose.
Jofrid Erlands patent. En bandasjeløsning som skal hindre lekkasje for pasienter med stomipose.

Eldre gründere

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er imponert over Jofrids initiativ.

– Det er fantastisk med dette engasjementet og denne idealismen. Og Jofrid er ikke alene. Det er mange seniorer som er gründere i Norge. Mange tenker kanskje på en ung 25-åring, litt hipp og kul og sånn, men veldig mange er hippe og kule 65-åringer.

Torbjørn Røe Isaksen hyller Jofrid Erlands initiativ og gründerskap.
Torbjørn Røe Isaksen hyller Jofrid Erlands initiativ og gründerskap.

Tall fra USA viser at det er en større mulighet for å lykkes som gründer når man er litt oppe i årene. Dette henger sammen med erfaring, økonomiske ressurser og tid.

Blå resept

Nå nærmer det seg et gjennombrudd for pad-en, men det er ikke profitt som driver Jofrid. Hun ønsker nemlig at dette skal være et tilbud for alle med stomipose. Og hvis du lurer på når dette blir allemannseie, kan Jofrid berolige med at det er rett rundt hjørnet:

– Vi satser på at dette skal være tilgjengelig på nyåret.