REISER HJEM: Petter Northug og Therese Johaug er to av fire løpere som reiser hjem fra Val Senales.
REISER HJEM: Petter Northug og Therese Johaug er to av fire løpere som reiser hjem fra Val Senales.

Northug og Johaug reiser hjem fra høydesamling

Tidlig hjemreise for fire løpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Petter Northug og Emil Iversen har reist hjem fra landslagets høydesamling i Val Senales.

– Løperne som reiser trenger fortsatt litt mer tid før de kan trene som normalt, og vi tar ingen sjanser på denne tiden av året, sier Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig Skiforbundet langrenn, i en pressemelding.

Northug ble syk timer etter et besøk på en lokal pizzarestaurant forrige helg. Northug ble først plassert på hotellet til det russiske laget, noe russernes trener Markus Cramer reagerte på.

Seinere ble også Emil Iversen syk. Dagen etterpå var også trioen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Mari Eide smittet.

TV 2-ekspert Petter Skinstad håper Skiforbundet gjør endringer før neste sesong.

– Man kan vel si at høydesamlingen ikke akkurat var fullklaff i år. Det kunne det selvsagt blitt uansett hvilket opplegg de hadde valgt, men jeg håper at de i fremtiden vil gå tilbake til det gode, gamle trygge opplegget med full tropp og fullt apparat rundt seg til enhver tid og et hotell der de kan påvirke både mat og smitterisiko i større grad enn hvis de deler et hotell med andre, sier Skinstad.

– Grundigheten i alle ledd har vært nøkkelen i norsk toppidrett generelt og langrenn spesielt siden tidlig på 90-tallet. Jeg har savnet litt av det på denne samlingen, men det trenger ikke ha allverdens betydning, sier han.

Skinstad mener Petter Northug er løperen som er kommet dårligst ut av sykdomskaoset.

– Northug var utvilsomt løperen som minst trengte et sykdomsavbrudd. Jeg støtter meg på sprinttrener Arild Monsen og enkelte lagkamerater som mener de har sett enkelte lyspunkter hos Northug i sommer og høst. Jeg tror vi kan forvente et og annet godt resultat fra ham i sprint og sprint-stafett. Jeg tror det blir langt mellom høydepunktene på distanse. Fyren er langt fra ferdig. Han kan ha mange år igjen som skiløper og har alle muligheter til å utvikle seg tilbake til godt, gammelt nivå også på distanse, sier han.

Skinstad mener et halvhjertet høydeopplegget kunne være med å forklare sykdomsutbruddet.

– I år har landslaget kjørt et halvhjertet landslagsopphold sammenlignet med tidligere. De bor ikke alene på hotell, slik de har gjort tidligere. De har ikke med seg fullt støtteapparat, slik de har hatt før. Nå ser vi at de som har reist til høyden lider av at den andre halvdelen av laget ikke ønsker å reise til høyden. Dette er en uheldig konsekvens av at de nå bor på et hotell med andre gjester. Det øker sjanser for å bli syk, selv om det også kunne skjedd med opplegget de har kjørt før. Forskjellen er at det da ville vært enklere å kontrollere hvem som smitter hvem, sier Skinstad.