Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatter Erlend Loe er ikke nådig mot teslaeiere når han er gjest hos Fredrik Skavlan denne uka.

Han peker på at Norge har blitt søkkrikt på grunn av olje, og ironien over at samme nasjon sponser svindyre el-biler slik at allerede rike mennesker skal kunne kjøpe seg god samvittighet i miljøspørsmålet.

– Likevel drar de med fly til London og New York, sier Loe, og peker på at nordmenn er den befolkningsgruppen som flyr mest innenriks i verden.

– Nordmenn flyr fire ganger mer enn svensker. Befolkningen i triangelet Oslo, Trondheim, Bergen flyr mer innenriks enn de 50 millioner menneskene som bor i Beijing og Hong Kong tilsammen, sier han.

– Forvitret

Loe mener vi sjelden snakker om hvor rikdommen vår kommer fra.

– Nordmenns forhold til natur har forvitret. Vi elsker natur, men har i økende grad enorme hytter med oppvarmet garasje. Der sitter vi og ser utover et landskap med fire, fem innavlede ulver som vi hater, sier han spisst.

Det er ikke noe land som har flere el-biler enn Norge. Det har blitt så mange el-biler at man ikke lenger får lov til å bruke kollektivfeltet hvis de ikke er minst to i bilen.

– Det går rykter om at teslaeiere i Asker og Bærum derfor tar med seg au pair-en sin i passasjersetet inn til byen, og sender henne hjem med toget, sier Loe, til latter blant publikum.

Ufrivillig politiker

Samtidig innrømmer han at han ikke er flinkere enn folk flest.

Han flyr mye, og sier at der ligger dilemmaet om skillet mellom kollektivt og privat ansvar for å redde miljøet.

Loe endte ufrivillig opp som politiker for MDG i 2015. Det var meningen å stille som listefyll på partilisten, men på grunn av mange personstemmer endte han opp som vararepresentant i Oslo bystyre.

Tre år senere omtaler han seg selv om en ubrukelig politiker.

Se hele intervjuet med Loe i ukens Skavlan på TV 2 Sumo, eller på TV 2 fredag klokka 21:25.