Tidligere sykehusansatt tiltalt for grovt bedrageri:

Ble svindlet: – Får du et slikt brev i posten, bør alarmklokkene ringe

LOVISENBERG: Den tiltalte kvinnen jobbet på Lovisenberg Diakonale sykehus i en periode mens svindelen pågikk. En av de fornærmede i saken er Therese Ramstad Moen.
LOVISENBERG: Den tiltalte kvinnen jobbet på Lovisenberg Diakonale sykehus i en periode mens svindelen pågikk. En av de fornærmede i saken er Therese Ramstad Moen. Foto: NTB scanpix / Privat
Therese Ramstad Moen (31) er en av 56 personer som en tidligere sykehusansatt skal ha stjålet personopplysninger om. Kvinnen er nå tiltalt for grovt bedrageri.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hele begynte med at Therese (31) fikk et brev i posten med beskjed om at det var gjort en kredittvurdering av henne.

Så kom det enda et brev, og enda et, uten at hun reagerte.

Først da hun fikk en faktura på mail noen dager senere skjønte hun at noe ikke var som det skulle.

– Jeg fikk faktura på dyre varer som jeg ikke hadde kjøpt, sier Ramstad Moen til TV 2.

Det viste seg at det var bestilt en rekke varer på forskjellige butikker og nettbutikker i hennes navn, totalt for rundt 60.000 kroner.

– Jeg sperret kortet og politianmeldte det. Nå i ettertid ser jeg jo at jeg burde ha reagert før, så om du får kredittvurderinger som ikke stemmer med noe du selv har bestilt, så bør alarmklokkene ringe, sier hun.

Hun ønsker å få spredt sin historie til så mange som mulig, slik at folk blir mer bevisst på hvor lett det er å oppleve identitetstyveri, og hvilke tegn du skal se etter.

Bankkort

Det viste seg nemlig at en kvinne i 30-årene fra Oslo hadde fått tilgang til bankkortet hennes.

Kvinnen jobbet tidligere ved Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo, men jobber ikke lenger her.

Ramstad Moen hadde bestilt seg et nytt bankkort, men det kom aldri fram til henne.

Ramstad Moen vet ikke nøyaktig hvordan kvinnen fikk tilgang til kortet hennes, men tror hun kan ha fått tak i enkelte personopplysninger, og deretter fått informasjon om at bankkortet var på vei.

– Det må ha vært veldig gjennomtenkt, og det er skremmende at en person som jobber på et sykehus kan gjøre noe slikt, sier hun.

Omfattende tiltale

Noen måneder etter at Ramstad Moen hadde anmeldt sin sak, pågrep politiet den tidligere sykehusansatte hjemme i leiligheten hennes.

Da fant de blant annet bankkortet hennes.

Pågripelsen ble starten på opprullingen av en rekke bedragerier påtalemyndigheten mener kvinnen har begått.

Tiltalen er nå svært omfattende, og hun skal ha bedratt en rekke personer for store summer. Fem av de fornærmede i saken er svindlet etter at hun skal ha hentet ut opplysninger om den fra sykehusets systemer.

Disse skal hun blant annet ha brukt til å kjøpe en rekke produkter, deriblant mye elektronikk, i andres navn.

Kvinnen er tiltalt for følgende:

Hun skal ha forsøkt å opprette et mobilabonnement i en fornærmeds navn.

​Skal ha kjøpt eller forsøkt å kjøpe teknisk utstyr, blant annet iPhoner, iPader og headset av merket Bose.

Skal ha forsøkt å gjennomføre kjøp på en rekke nettsider med andre personers betalingskort- eller identitet.

​Kvinnen er tiltalt for å ha hentet ut opplysninger fra folkeregisteret mens hun var ansatt på Lovisenberg Diakonale sykehus, for senere å bruke disse opplysningene til bedragerier.

Da kvinnen ble pågrepet av politiet, skal hun ha oppbevart personopplysninger på minst 56 personer på en notatblokk. Opplysningene skal ifølge påtalemyndigheten ha kommet fra søk i folkeregistret på sykehuset.

Kvinnen skal også ha brukt flere dokumenter adressert til Lovisenberg diakonale sykehus til å skaffe seg personopplysninger om privatpersoner.

Kvinnen er både tiltalt for brudd på straffeloven og flere punkt i helsepersonelloven.

Fant navn og kort

Da politiet aksjonerte mot kvinnen i mars 2017 fant de altså utskrifter med personopplysninger, samt en rekke identifikasjonspapirer til forskjellige personer, i leiligheten hennes.

Opplysningene skal ha blitt skaffet fra 2015 og fram til 2017.

Ramstad Moen er glad for at kvinnen nå stilles for retten.

– Jeg har måttet registrere meg som «ikke-kredittverdig» for å være sikker på at dette ikke skjer igjen. Jeg måtte også ringe rundt til alle butikkene hun hadde handlet hos og dokumentere at det faktisk ikke var jeg som hadde kjøpt varene, sier hun.

– Det var veldig mye jobb, og jeg er nå hele tiden redd for at noe liknende skal skje igjen.

Kvinnens forsvarer sier til TV 2 at hun er forberedt på å forklare seg når saken starter i Oslo tingrett mandag.

– Det er mye av tiltalen hun ikke erkjenner straffeskyld for. Dette er en veldig krevende situasjon for henne, sier forsvarer Elias Christensen til TV 2.

Det er satt av fem dager til saken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook