Sarpsborg kjempet seg til uavgjort: – For et drama

Sarpsborg fikk et svært viktig poeng hjemme mot Malmö.

Sarpsborg 08-Malmö 1-1

Sarpsborg 08 har fortsatt alle muligheter til avansement i Europa League.

Torsdag var de på vei mot et surt nederlag hjemme mot Malmö, da Ole Jørgen Halvorsen dukket opp tre minutter før slutt og utlignet.

Da hadde nettopp bergenseren Andreas Vindheim sendt gjestene i ledelsen.

– Det er utrolig deilig. Jeg føler vi fortjente det, sier Halvorsen til TV 2 etter kampen.

– Jeg syns vi er det beste laget. Hakket bedre enn Malmö hele kampen. Vi viser en enorm karakter etter baklengsmålet. Vi er et fantastisk bra lag. Vi er kanonbra.

– Er man fornøyd med ett poeng?

– Slik det blir, så må man være fornøyd med det, men det er litt deilig å kunne stå her og si at vi burde tatt tre poeng. Vi tar Besiktas hjemme vi, så går vi videre, sier han og smiler.

Enorm forskjell

Det ene poenget kan vise seg å bli svært viktig i jakten på avansement fra gruppespillet.

– Forskjellen på tap og uavgjort er natt og dag, sa TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

– For et drama Sarpsborg serverer oss nok en gang. Intet mirakel i Sarpsborg denne gangen, men en meget sterk prestasjon.

Det er TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller enig i. Han mener Malmö-trener Uwe Rösler var sjeleglad da dommeren til slutt blåste av kampen.

– For en moral de viser etter at de havner. Det er så sterkt.

Poenget gjør at Sarpsborg og Malmö deler andreplassen i gruppen, to poeng bak Genk som slo Besiktas i Tyrkia.

– Ja, det ble intenst, sier trener Geir Bakke til TV 2.

– De skaper ikke mye på oss i dag. Vi skaper ikke nok selv heller, og har ikke nok ettertrykk før på slutten. Hadde denne kampen vart i fem minutter til, så tror jeg vi hadde vunnet.

– Det lukter svidd av dere på slutten?

– Ja, det gjør det. Det er sterkt av oss å komme tilbake, og at vi ikke blir passive og legger oss ned og syns synd på oss selv.

Om to uker møtes de to lagene igjen, denne gangen i Malmö.

Malmö med kjempesjanse rett etter avspark

Sarpsborg Stadion var fylt til randen og klar for nok en Europaliga-fest, men hjemmelagets tilhengere satt nesten kaffen i halsen etter to minutter.

Malmö gikk nemlig rett i angrep og var svært nær scoring ved kantspiller Søren Rieks. Dansken fikk vende opp inne i 16-meteren og tuppet ballen mot nærmeste hjørne. Der lå imidlertid Aleksandr Vasyutin og avverget med en god redning.

Hjemmelaget våknet etter det skremmeskuddet og tok over banespillet.

Etter tolv minutter kunne de tatt ledelsen da Rashad Muhammed avsluttet like utenfor mål etter et innlegg.

Jevn førsteomgang

– Etter de første to minuttene har Sarpsborg tatt over mer og mer, og jeg synes de spiller med god selvtillit. De stresser ikke, sa TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Det var Sarpsborg som styrte kampen i førsteomgang og gjestene fra Malmö satset på å ta særpingene på kontringer.

Sarpsborg brukte god tid på dødballer og frustrerte både bortelagets spillere og fans. Spesielt Joachim Thomassens mer eller mindre lange innkast tok mye tid, uten at det ble spesielt farlig.

– Dette er noe de gjør konsekvent for å dra ned tempoet litt og bruke tid, og de scoret med det senest mot Genk, sa TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller i pausen.

– Det har vært sjansefattig, men Sarpsborg har hatt god kontroll på Malmö, sa Egil Drillo Olsen i pausen.

Like etter pause måtte Malmös bergenske høyreback Andreas Vindheim i dommerens bok etter en småstygg takling på sotrastrilen Kristoffer Zachariassen.

Malmö tok over banespillet i andre omgang, og var tidvis småskumle foran Sarpsborg-målet.

– De er tunge når de først kommer Malmö, sa TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

Etter 69 minutter ropte Muhammed på straffespark da han gikk ned i bortelagets boks. Malmö-spillerne ville på sin side ha gult kort til den tidligere Florø-spilleren. TV 2s kommentatorer mente dommeren gjorde rett i å vinke spillet videre.

Vindheim scoret

Etter 76. minutter ble det temperatur da Malmös kaptein Marcus Rosenberg plantet skulderen i ansiktet på Zacahriassen etter at ballen var ute av spill.

– Det er en 36-åring som er full i frustrasjon og som tar det ut på Zachariassen. Der er han heldig som ikke blir utvist, sa Wikestad.

I stedet gikk Malmö opp og scoret – og det er av sine egne mann skal ha det.

Tidligere Brann-spiller Andreas Vindheim scoret sist kamp borte mot Besiktas, og torsdag gjorde han det igjen mot Sarpsborg. Bergenseren dukket opp på bakerste stolpe og pirket inn ledermålet på utsøkt vis.

– Jeg prøver bare å rekke ballen, så går den i mål. Jeg vet ikke helt hvordan, sier Vindheim til TV 2 etter kampen.

Sen utligning

Baklengsmålet tente imidlertid vertene og de presset på for en utligning, og kom til flere nesten-sjanser.

De fikk til slutt uttelling ved Ole Jørgen Halvorsen. Han plukket opp nedfallsfrukten etter det som opprinnelig var et skuddforsøk fra Zachariassen. På halv volley hamret han ballen i korthjørnet og sendte hjemmefansen til himmels.

Flere mål ble det ikke.

– Vi gikk for tre poeng, men slik kampen ble er nok 1-1 greit. Sarpsborg gjør det vanskelig for oss. Jeg føler kampen er en veldig lang dødball. Vi er ikke tøff nok i duellene, og Sarpsborg spiller på det de er bra på, sier Andreas Vindheim.