gallamiddag på slottet:

Kongen fleipet med Per Sandberg-reise

Hans Majestet kong Harald innledet den årlige stortingsmiddagen på Slottet med å tulle med Per Sandbergs reise til Iran.

Torsdag kveld ble den den over 100 år lange tradisjonen med en årlig stortingsmiddag fulgt opp på Slottet.

Kong Harald og Dronning Sonja mottok Stortingets representanter til middag klokken 20.00.

Tradisjonen tro holdt også Kong Harald selv sin tale til de fremmøtte. Hvert år er det store forventninger til hans majestet Kongens tale. Den pleier å være alt fra tåredryppende til lattermild.

I fjor åpnet han humoristisk med å drepe ryktene om sin egen død.

Sandberg-spøk

Kongens humorinnslag gjennomføres på bekostning av andre. Den som fikk unngjelde i kveld var Per Sandberg.

– Fjellvettreglene er gode å ha, også i de mer bynære strøk. Kanskje har noen meldt fra hvor dere skulle – før dere la av gårde til Slottet i kveld. Enkelte har muligens også lagt igjen telefonen. Det er heldigvis liten grunn til bekymring. For selv om denne kvelden vanligvis er et hyggelig avbrekk, kan vi nok fortsatt ikke regne den som en utenlandsreise, sa Kongen med en klar referanse til Sandbergs Iran-reise i juli.

Den daværende fiskeriministeren fikk mye refs for å ikke ha fulgt sikkerhetsreglene under turen, og ble også anklaget for å ha satt den nasjonale sikkerheten i fare ved å ta med seg jobbtelefonen til Iran.

KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avslørende historier

Kongen la også fokus på #MeToo i sin tale, fenomenet og bevegelsen som har snudd en hel verden på hodet det siste året.

– Året som har gått siden vi møttes, har på ulike vis vært preget av endring. Enkeltmenneskers – og særlig kvinners avslørende historier – ikke bare i Norge, men over store deler av verden — har blitt fortalt, og vi har lyttet, sa Kongen, før han roste motet til kvinnene som har stått fram:

– At noen mennesker har mot til å vise frem sine mest sårbare erfaringer, maner til ettertanke. Vi berøres alle av fortellingene. Historier om maktmisbruk og mangel på respekt vekker oss alle. Til å gå inn i oss selv. Til å lære. Til å bli bedre medmennesker, sa Kongen.

Avveiningen mellom å være fri eller trygg

Han påpeker også det historiske aspektet ved årets stortingsmiddag:

– Aldri før har vi på samme tid hatt kvinner til å bekle stillingene til både Stortingspresident, Høyesterettsjustitiarius og Statsminister. Tidene forandrer seg. Til det bedre, vil mange med rette hevde. Jeg føler meg i hvert fall på rett sted. Når jeg i tillegg er omkranset av både Dronningen og Kronprinsessen, befinner jeg meg så å si midt i gullrekka, sa Kongen.

Videre tok Kongen også opp temaer som Norges gjenopprettede forhold til Kina, gullbryllupet han feiret med Dronningen i august, og terrorsikring – avveiningen mellom å være frie og å være trygge.

– For å beskytte både bygning og mennesker, trenger vi sikkerhetstiltak her på Slottet. Vi ønsker å beholde åpenheten, men må samtidig innføre tiltak som begrenser den. Tiltaket er en del et av vår tids dilemma – avveiningen mellom å være frie og å være trygge. Jeg håper at vi kan oppleve begge deler når vi er ferdige med dette prosjektet, sa Kongen.

Kveldens meny:

Marmorert kveite til forrett med silderogn, jordskokkchips, agurk og hasselnøttmelk

Sjøkrepstaco med syltede grønnsaker og marinerte tomater

Elg fra Sikkilsdalen med løk- og timianterte, kålrotsylinder, grillet pære og tyttebærsjy

Lun epledessert med rom og rosin