Eksplosiver funnet i posten til Clinton, Obama og til CNN

Det er funnet sprengladninger i posten til Barack Obama, Hillary Clinton og til CNN, ifølge amerikanske medier. En av pakkene var adressert til en tidligere CIA-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk politi er i høy beredskap og sjekket onsdag kveld mulige mistenkelige pakker hos demokratiske politikere i Florida og California og hos New York-guvernør Andrew Cuomo.

Det er ikke kommet meldinger om at det er oppdaget bomber ut over de tre som ble adressert til Barack Obama, Hillary Clinton og til CNN.

New York-politiets antiterrorsjef mener eksplosivene som er sendt CNN, George Soros, Hillary Clinton og Barack Obama, sannsynligvis er sendt av samme person.

Det uttalte John Miller i New York-politiet på en pressekonferanse onsdag. Miller og representanter fra FBI beskriver innretningene som primitive rørbomber.

Sperret av kvartalet der CNN holder til

Bombegruppa til New York-politiet fraktet onsdag kveld bomben vekk fra CNNs lokaler i et spesialkjøretøy. Ifølge CNN skulle gjenstanden fraktes til et sted i Bronx som bombegruppa bruker til å detonere mistenkelige gjenstander. ​​

Politiet i New York ba tidligere onsdag folk om å holde seg unna området rundt Columbus Circle. Dette er adressen hvor CNN holder til. Hele kvartalet rundt CNN-bygningen var sperret av onsdag ettermiddag norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal talsmenn for politiet i New York ha bekreftet at det dreier seg om en rørbombe.​

– Vi lar oss ikke skremme

Under en pressekonferanse onsdag kveld kalte New Yorks ordfører Bill de Blasio hendelsene et forsøk på terror.

– Det var åpenbart en terrorhanding som forsøkte å undergrave vår frie presse og ledere i vårt land gjennom voldshandlinger. Jeg vil gjøre det klinkende klart at innbyggerne i New York ikke vil la seg skremme. Vi skal fortsette våre liv som vanlig, for terrorens vesen er å endre oss, og vi skal ikke tillate at det skjer, sa de Blasio.

Han la til at det ikke er noen andre kjente trusler mot bygninger eller steder i byen onsdag kveld.

TALTE TIL FOLKET: New York-ordfører Bill de Blasio, politisjef James O'Neill and guvernør Andrew Cuomo holdt pressekonferanse utenfor Time Warner Center på Manhattan onsdag kveld. REUTERS/Kevin Coombs
TALTE TIL FOLKET: New York-ordfører Bill de Blasio, politisjef James O'Neill and guvernør Andrew Cuomo holdt pressekonferanse utenfor Time Warner Center på Manhattan onsdag kveld. REUTERS/Kevin Coombs

Ordføreren satte hendelsene inn i en politisk sammenheng. USA er splittet politisk, det er snart mellomvalg, og alle de som har fått bomber adressert til seg er hatobjekter for folk på den ytterste høyresiden i amerikansk politikk.

– Dette er en vanskelig tid for vårt land. Det er en tid da mange kjenner på vonde følelser. Hendelser som dette øker denne smerten og frykten. Vi kan ikke la gjerningene til noen svært få endre oss. Det er svært viktig å huske. De aller fleste er gode mennesker som vil leve i fred med hverandre. Det er noen få som ønsker å splitte oss gjennom terror. Det er særdeles viktig at vi sørger for at de ikke lykkes, sa de Blasio.

Brannalarmen gikk under sending

CNNs redaksjon i New York ble evakuert etter funnet av rørbomben i byggets postrom. Sendingen måtte avvikles fra Washington DC en stund før nyhetsankrene Poppy Harlow og Jim Sciutto begynte å rapportere direkte fra gata i New York via mobilen.

Ifølge Sciutto har politiet bekreftet at rørbomben var kommet inn i bygningen.

Se øyeblikket der brannalarmen i CNN-bygget går av midt under sending i Twitter-videoen under:

Ifølge CNN skal rørbomben sendt til CNN-bygget ha vært adressert til tidligere CIA-direktør John Brennan, som ofte er gjest i CNNs sendinger. Pakken som ble oppdaget ved CNNs redaksjon i New York, inneholdt også en konvolutt med hvitt pulver. Det opplyste politiet på en pressekonferanse onsdag kveld.

Tre bomber​​​

Totalt tre bomber skal være stanset. En var adressert til CNN, en var adressert til Hillary Clinton og en var adressert til Barack Obama.​

President Donald Trump har blitt briefet om situasjonen, og mottar jevnlige oppdateringer.

Tidligere ble det meldt at det også var sendt en bombe til Det hvite hus, men dette ble avkreftet av Secret Service.

BOMBEDRAKT: En NYPD-politimann ikledd en bombedrakt er her avbildet utenfor CNN-bygningen i New York.
BOMBEDRAKT: En NYPD-politimann ikledd en bombedrakt er her avbildet utenfor CNN-bygningen i New York. Foto: Kevin Coombs/Reuters

Bombene som var adressert til Obama og til Clinton ble under rutinemessig gjennomgang av posten identifisert som «mulige eksplosive gjenstander» og håndtert deretter, ifølge New York Times.

Amerikanske myndigheter bekrefter at to mistenkelige pakker er funnet. Pakken sendt til Clinton ble funnet tirsdag kveld, mens den andre pakken ble funnet onsdag morgen, opplyser Secret Service.

«Begge pakkene ble oppdaget før de ble levert til deres bestemmelsessted. Mottakerne fikk ikke pakkene og var heller ikke i fare for å få dem», heter det i en uttalelse fra US Secret Service.

Kobles til bombe sendt til Soros

De to sprengladningene ble funnet i post som var adressert til Clinton-parets hjem i Chappaqua, New York og til Obamas hjem i Washington DC. Ifølge ikke navngitte tjenestemenn lignet de på rørbomben som mandag ble funnet i postkassen til den liberale milliardæren og filantropen George Soros.

Etterforskere mistenker at det er en sammenheng mellom bombene.

Det hvite hus fordømmer forsøket på voldelige angrep mot Clintons og Obama.

– Slike handlinger er forkastelige, og de ansvarlige vil bli holdt ansvarlige etter loven, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Hillary Clinton drev valgkamp i Florida og var altså ikke hjemme da den mistenkelige pakken ble oppdaget, ifølge AP. Bill Clinton var hjemme, men pakken ble stanset før den ble levert til parets hjem.

Svertekampanje

Avsenderens motiv er uklart. Høyreorienterte grupperinger har gjentatte ganger angrepet Soros for hans samfunnsengasjement, som de mener blant annet har bidratt til flyktningstrømmen mot Europa. Soros er også blitt utsatt for en omfattende svertekampanje i Ungarn, der hans jødiske familie opprinnelig kom fra.

Han var ikke hjemme da bomben ble funnet.

Politiet i New Castle i New York opplyste onsdag at de bistår FBI, etterretningstjenesten og myndighetene i Westchester med å etterforske det som omtales som en mistenkelig pakke.

(TV 2/NTB)