Dette synes Joshua French om «Mordene i Kongo»

– Vi var aldri interessert i at det skulle bli en film. Vi håpet egentlig at vi bare skulle forsvinne, sier Joshua French til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i 2012, mens Joshua French og Tjostolv Moland satt i fengsel i Kongo, fikk de vite at historien om den kom til å bli en film.

Det var ett år før Moland ble funnet død på cella han delte med French, og fem år før French omsider fikk reise hjem til Norge.

I anledning dokumentaren Joshua French – dødsdømt og fri, har TV 2 møtt French, og han forteller hva han og Moland tenkte om filmprosjektet.

– Dette har vært en prosess de siste årene. Fra sent 2012 var vi klar over at det kom til å bli en film, så det har vi forholdt oss til hele tiden, sier han.

  • Se dokumentaren Joshua French – dødsdømt og fri på TV 2 Sumo

Ønsket å forsvinne

Da det først ble kjent, var de ikke spesielt positive.

– Vi likte ikke oppmerksomheten. Vi var aldri interessert i at det skulle bli en film. Vi håpet egentlig at vi bare skulle forsvinne. Men så skjønte vi at vi bare måtte bli med på opplegget og gjøre det så bra som vi syntes det kunne bli, forteller han.

Derfor sendte Moland og French et brev til produsentene. De fikk i stand et møte, og begynte å fortelle dem sin historie.

– I begynnelsen, før manus ble skrevet, hadde vi ganske mye med produsentene å gjøre. Vi fikk utvekslet en god del informasjon om oss selv, forteller han.

– Imponert

Han forteller at han har fått se filmen på en egen visning, og at han likte det han så.

– Jeg er veldig imponert over hele filmen. De har laget en veldig visuell film. Det er mye dynamikk, mye som skjer. Jeg glemte nesten at den handler om meg. Jeg er fornøyd med hvordan de har fremstilt forholdet mellom meg og Moland, sier han.

– Men blir dere fremstilt som helter?

– Vi er ikke helter. Vi er mer et fenomen, en del av norsk historie som har skjedd. Det er ikke en heltehistorie, det er en historie om overlevelse. Og det er en sann historie, sier han.

I filmen spilles han av Aksel Hennie. Hennie har fortalt at han fjernet egne tenner, tok botox og gikk ned 15-16 kilo under innspillingen av Mordene i Kongo. French er imponert over Hennies innsats.

– Vi er blonde og i samme høydeklasse. Vi har ganske mange likhetstrekk. Vi er fysiske og energiske. Og han har gjort en kjempejobb med å sette seg inn i meg som person. Jeg tror jeg har vært åpen. Jeg fant ut at vi har mye til felles, sier han.