KJÆR OST HAR MANGE NAVN: Hvitost, gulost eller kvitost.
KJÆR OST HAR MANGE NAVN: Hvitost, gulost eller kvitost. Foto: melk.no

Hvitost eller gulost?

Folket har talt – dette kaller vi egentlig osten

Hvitost, gulost eller kvitost? Rykende ferske tall gir oss svaret.

Kommentaren «Pappa, det heter ikke hvitost!» skapte et enormt engasjement forrige uke på TV2.no, med flere hundre kommentarer og tusenvis av avgitte stemmer.

– Hva du kaller osten du spiser kommer an på alder og hvor du bor, sier Ellen Kathrine Ulleberg hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).

For der den uhøytidelige avstemningen i ovennevnte kommentar viser at 60 prosent sier hvitost og 40 prosent sier gulost (av over 25.000 stemmer), sitter melk.no på rykende ferske tall fra en undersøkelse gjennomført av Norstat i oktober 2018.

712 respondenter i landsrepresentativt utvalg fikk følgende spørsmål:

Norvegia og Jarlsberg fra TINE og tilsvarende oster fra Synnøve og andre leverandører er populære som pålegg. Hva kaller du den typen ost?

Se hvem som sier hva der du bor nederst i saken

Hvitost i utvikling

Gulosten leder og 57 prosent av befolkningen kaller Norvegia og Jarlsberg fra TINE, og tilsvarende oster fra Synnøve og andre leverandører, for dette.

– Det er også interessant å se at det er klare forskjeller mellom hva unge og eldre kaller denne type ost. Hele 68 prosent av de over 60 år sier gulost, mens kun 49 prosent av de under 30 år sier det samme. Fortsetter denne utviklingen vil trolig hvitost gå forbi gulost om noen år, sier Ulleberg, som er innholdsrådgiver og PhD i matvitenskap hos Melk.no.

Samtidig vil melk.no introdusere en joker i det store ostenavnspillet.

– Den betegnelsen som ser ut til å vokse raskest er kvitost. Hele 24 prosent av de under 30 år sier kvitost, mens kun 13 prosent av de over 60 år gjør det samme. Årsaken til dette er trolig at det har blitt mer akseptert å bruke dialekt- og nynorskformer, enn det som det var tidligere, sier Ulleberg.​

Særnorsk fenomen

Hun understreker at det er en litt morsom norsk greie å snakke om ost på denne måten.

– Uansett hva man sier er det å angi fargen på osten man spiser et særnorsk fenomen. Det skyldes antakelig brunosten. Hvis vi som jobber med meieriprodukter begynner å snakke om «white cheese» eller «yellow cheese» i utlandet, ser folk litt rart på deg, forklarer Ulleberg.

Opplysningskontoret har tidligere gjort et iherdig forsøk på å finne ut hvorfor noen sier gulost og andre sier hvitost. De har vært i kontakt med landbruksmiljøet på Ås, språkforskere og osteguruer.

Det eksisterer flere hypoteser. Det ystes for eksempel en del hvitost av geitemelk på Vestlandet. Fortsatte man da bare å kalle det hvitost, når råvaren også var kumelk?

Kan det ha vært forskjeller i foret til dyrene, som tidligere har gitt en mer gulaktig eller hvitaktig farge?

Foreløpig foreligger ingen konklusjoner, annet enn at det norske folk neppe blir enige med det første.

Melk.no er et aksjeselskap, og er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.