GODT BEVART: Skipsvraket har ligget på rundt 2000 meters dyp siden år 400 før Kristi fødsel. (Photo by HO / Black Sea MAP/EEF Expeditions / AFP)
GODT BEVART: Skipsvraket har ligget på rundt 2000 meters dyp siden år 400 før Kristi fødsel. (Photo by HO / Black Sea MAP/EEF Expeditions / AFP)

Fant 2400 år gammelt skipsvrak

Marinarkeologer har funnet et 2400 år gammelt gresk skipsvrak så godt som intakt i Svartehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vraket, som stammer fra år 400 før Kristus, er godt bevart fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år.

Det britisk-bulgarske Black Sea Maritime Archaeology Project har funnet mer enn 60 skipsvrak etter å ha gransket 2000 kvadratkilometer havbunn. De har tatt i bruk fjernstyrte kamerasystemer som er utviklet i forbindelse med olje- og gassvirksomhet offshore.

Karbondatering bekrefter at det greske handelsfartøyet er det eldste kjente intakte skipsvraket som er funnet, opplyser teamleder John Adams fra University of Southampton.

– Et skip, som har overlevd intakt fra den klassiske verden, på 2 kilometers dyp, er noe jeg ikke ville trodd var mulig, sier Adams.

– Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier han.

Skipet har en design som tidligere bare er sett på dekorasjoner på eldgammel gresk keramikk. Det ligger på siden, med mast og ror på plass.

(©NTB)