Foto: Luca Bettini

Heftige nyheter i Tour-løypen – dette er de største utfordrerne

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad om neste års utgave av Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se presentasjonen av neste års Tour de France-løype på tv2sumo.no kl. 11.30.

Torsdag presenteres neste års Tour de France løype, og med det reaksjoner fra blant annet ryttere og støtteapparat om deres vurdering av sjansene i verdens mest prestisjefulle sykkelritt.

Som vanlig har rykter og mulige lekkasjer begynt å dryppe i forkant av den storslåtte gjennomgangen.

Første uken skal visstnok inneholde kuperte etapper rundt Colmar, Saint- Etienne og Brioude, tillegg til en toppavslutning til La Planche des Belles Filles.

Med en første uke krydret med mulige halvharde etapper vanskelig å kontrollere kan utbrudd holde til mål. Det kan føre til overraskelser og uforutsett utvikling slik vi så i årets Spania rundt.

Det spanske treukers-rittet får mye anerkjennelse for åpen og spennende utvikling som kanskje er lagt merke til og påvirker løypedesignet til Tour de France?

La Planche des Belles Filles kan være tilbake allerede første uken omtrent slik Vogeser- toppen er plassert i to av tre tidligere utgaver.

Nytt i 2019 er en ekstra kneik og forlengelse av stigningen via en grusvei med partier på 24 prosent stigning til mål. Det blir i så fall bare fjerde gang rytterne skal opp den 5,9km lange bakken med 8,5 prosent stigning.

I 2012 vant Chris Froome klatreavslutningen på etappe fem. I 2014 vant Vincenzo Nibali den gang rittets tiende etappe, og Fabio Aru vant opp La Planche des Belles Filles på etappe fem i 2017.

I år ble første halvdel av Frankrike rundt gjennomført i relativt flate, men allikevel krevende løyper. Vi husker da feltet kjempet over brosteinen til Roubaix på etappe ni før første hviledag. Deretter ventet fjellene og det virkelige slaget om den gule trøyen.

Om lekkasjene av løypa stemmer vil arrangørene igjen legge de hardeste fjelletappene i rittets siste halvdel. På torsdagens sykkelhappening er spådommen at arrangørene vil presentere seks meget krevende fjelletapper. To bolker med tre etapper hver i Pyreneene og alpene.

Til sammen seks etapper som inneholder totalt 27 kategoriserte stigninger hvorav fem er fjelltoppavslutninger. Blant stigningene som sies å være på den planlagte menyen er kjente og legendariske fjell som blant annet Peyresourde (1589 m.o.h), Soulor (1469 m.o.h), og Tourmalet (2119 m.o.h) i Pyreneene. I Alpene kan vi frem til Izoard (2360 m.o.h), Galibier (2633 m.o.h), Madeleine (1742 m.o.h), Iseran (2761 m.o.h) og Val Thorens (2287 m.o.h) med mer.

Det kan bli heftig!

Hvem blir rytteren og laget å slå i 2019?

Team Sky gikk nok en gang til topps i 2018, denne gang med Geraint Thomas. Hvordan Sky vil løse kapteinskabalen i 2019 gjenstår å se. Det spekuleres i om Thomas vil satse på Italia Rundt i mai og at Froome blir kaptein i Frankrike i juli. Med fire sammenlagttriumfer i Touren er Froome bare en seier unna medlemskap blant rytterne med fem sammenlagtseiere.

Det er ikke vanskelig å tenke seg at Froome er ekstra motivert for å bli den femte. Fra før er Jaques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain de eneste fire i den eksklusive klubben etter at Lance Armstrong ble fratatt seirene som blåste de tidligere legender av banen. På papiret blir Sky vanskelig å slå.

De har det største budsjettet som har økt hvert år siden 2010 fra 14,6 millioner pund, til 34,5 millioner pund i 2017. Hvordan sesongen 2019 utvikler seg gjenstår å se, men vi ser at særlig to lag ruster til kamp. Michelton- Scott holdt ikke helt inn med Simon Yates i Italia Rundt. Den lille men eksplosive britiske klatreren virket uovervinnelig i den rosa ledertrøyen til han sprakk fullstendig på etappe 19. Det australske laget prøvde igjen i Spania Rundt- også denne gang med Simon Yates.

For Yates og Michelton- Scott ble det et endelig bevis på at kapteinen takler presset og innehar utholdenheten som kreves for å vinne en Grand Tour. Tross blandede erfaringer i årets sesong bør derfor Michelton- Scott være motivert av hva de lyktes med i 2018, og ha tro på at de kan kjempe om seieren i Tour de France med Simon Yates. I løpet av sesongen viste Michelton- Scott at deres strategi handler om sammendraget i de største etapperittene. Måten de avsluttet samarbeidet med den meget lovende spurteren Caleb Ewen tyder på at de ikke har plass til en spurter.

Den bitre avskjeden med Ewan gir inntrykket av at laget legger alle egg i en kurv og fjerner ryttere som kan forstyrre fokuset på å bygge et mest mulig robust sammenlagtlag. Også Lotto- Jumbo er i ferd med å bygge et lag som gir et inntrykk av at de tror på sammenlagtseier i Tour de France. Laget imponerte i juli med dristig og offensiv taktikk.

De klarte ikke målsettingen om en pallplass sammenlagt, men prestasjonene og resultatene bør gi selvtillit og tro på at det er mulig å gå helt til topps. Primoz Roglic og Steven Kruijswijk endte på meget oppløftende fjerde og femte sammenlagt. Roglic var bare 58 sekunder bak Chris Froome på tredje. Kruijswijk avsluttet i tillegg sesongen med fjerde plass i Spania rundt. Nylig signerte World Tour laget Tony Martin fra Katusha- Alpecin, og med han sikret seg en utøver som kan brukes i all slags terreng og i alle situasjoner.

Martin er robust med masse erfaring, kan klatre, takler posisjonskampen og er en solid lagspiller. Med tyskerens fire individuelle VM gull på tempo, og tre VM seire i lagtempo kan han også gjøre den store forskjellen på lagtempo. Lotto- Jumbo laget tapte 1:15 på den 35,5 kilometer lagtempoetappen i årets Frankrike Rundt. Med Tony Martin og Primoz Roglic i spissen kan lagtempoferdighetene løftes på et nivå som gjør de vanskelig å slå og muligens bidra til å hente inn tiden Roglic trenger for å stå på sammenlagtpodet i Paris i 2019. I tillegg skal Sky bryne seg på Sunweb med Tom Dumoulin, Movistar med Quintana eller kanskje Landa(?), i tillegg til utfordrere som Bardet, Pinot med flere. Det står en kø med sterke ryttere som drømmer om den gule trøya.

Allerede torsdag får vi en smakebit på hva vi kan se frem til i juli 2019. Vi dekker selvfølgelig det hele fra Paris med kommentarer og analyser!

Sykkelhilsen fra Mads!