Hareide: – Jeg hater ikke Thomas Myhre

Men Åge Hareide innrømmer at han aldri helt glemte tabbene Thomas Myhre gjorde for Norge mot Tyrkia i 2007.

Det er i boken «Åge Hareide – et fotball-liv» av Arild Stavrum, som ble lansert tirsdag, at tidligere landslagskeeper Thomas Myhre går rett i strupen på Danmarks nåværende fotballsjef.

Thomas Myhre hevder at Åge Hareide brukte episoden der den tidligere landslagskeeperen ble dopet ned og svindlet for mange penger på en treningsleir med Viking i Spania i 2010 for alt det var verdt.

Politiet henla senere saken, men Stavrum skriver i boken at Myhre opplevde saken som «muligheten til å bli kvitt ham» fra Åge Hareides side.

​– Åge brukte alle midlene han hadde. Det var ekstremt kynisk. Jeg kom inn i trenergarderoben. Han sa: Hva er det du tror du gjør her inne? Nesten mobbing, sier Myhre i boken.

– Jeg hater Åge Hareide, er et annet sitat fra Myhre.

I boken hevder Myhre at daværende sportssjef i Viking, Egil Østenstad, var presset av Hareide til å skrive under på en sluttavtale. Og at sportssjefen truet med at Myhre ville bli omtalt som narkotikamisbruker hvis han ikke signerte.

Oslo  20181023.
Biografien (bok) om Åge Hareide sammen med forfatter Arild Stavrum.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20181023. Biografien (bok) om Åge Hareide sammen med forfatter Arild Stavrum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Det er en beskrivelse jeg og Viking som klubb ikke kjenner oss igjen i, sier Østenstad i boka.

– Tabbene ble sentrale for min og Myhres karriere
Åge Hareide er fullstendig klar over at han ikke bare kommer godt ut i boken til Stavrum.

– Han kan ikke tegne et «helgentegn» på meg. Det var viktig at han fikk frem to sider av en person. Beskrivelsene er på godt og vondt, de ligger der. Både det jeg lyktes med, og det jeg ikke lyktes med, sier Hareide under lanseringen av boken.

MÅTTE GÅ: Thomas Myhre måtte forlate Viking etter en utenomsportslig episode i 2010.
MÅTTE GÅ: Thomas Myhre måtte forlate Viking etter en utenomsportslig episode i 2010. Foto: Hansen, Alf Ove

Han har fått med seg det Thomas Myhre sier om treneren i boken. Den profilerte treneren innrømmer at han aldri helt glemte de to tabbene Myhre gjorde mot Tyrkia i en avgjørende landskamp i 2007.

– Det var uunngåelig å ikke ha med den. Det jeg kan si, er at Thomas Myhre er en god keeper. Men så gjorde han to store feil i en landskamp som ble veldig sentrale både for hans og min karriere, opplyser Hareide.

Om episoden i Viking, som førte til at Myhre måtte forlate klubben i 2010, sier han følgende:

– Jeg var på hotellet når det skjedde, og det som Myhre sier om møtet med Egil Østenstad får stå for hans regning, forteller Hareide.

– Han var en god keeper og grei å forholde seg til. Så kom de feilene han gjorde som han er blitt kritisert for i ettertid. Men Myhre får nesten svare for seg selv. Jeg hater ikke Thomas Myhre, og håper at jeg har et bra forhold til de aller fleste. Det er to sider av en sak, og så har han en annen mening om det som skjedde. Det må han få lov til, fortsetter han.

Forfatter Arild Stavrum var aldri i tvil om at han ville snakke med Thomas Myhre om avsnittet i boken.

– Vi hadde en prat, og det av uunngåelig i boken om Åge å ikke omtale Thomas og det som skjedde. Det var naturlig for meg å spørre Thomas, for det er jeg som tok det opp. Han sa det han mener om saken, så sier Åge det han mener. Jeg skriver om det begge to har sagt om situasjonen. Som trener er det også uunngåelig at man ikke kommer i konflikt med noen. Derfor var det viktig å ha med denne saken. Jeg ville ikke skrive et glansbilde av noen, men ha med alle sidene. Jeg prøvde å ta med et helt bilde av det som har skjedd i karrieren, på godt og vondt, forteller han.

– Ingenting overrasker meg lenger
Hareide hevder at han ikke ble overrasket over det verbale angrepet Myhre retter mot ham i boken.

– Jeg har levd så lenge at jeg ikke blir overrasket over noe lenger. Men for meg var ikke dette en stor greie. Jeg tok ham ut på landslaget i en lang periode, og Thomas Myhre var også min visekaptein hvis Martin Andresen ikke var med. Og i boken kommer det frem at til og med Thomas Myhre syntes jeg var en okey trener, poengterer han.

At han ville bli kvitt Myhre i Viking, er det imidlertid ingen tvil om.

– Jeg var lite involvert. Det er arbeidsgiveren som tar en slik beslutning. Det var klubben som fullt og helt tok den avgjørelsen, og jeg tror klubben gjorde jobben grundig i akkurat den biten, sier Hareide, og legger til:

– Men jeg ville ikke ha ham med mer etter den episoden som skjedde. Vi kunne valgt å ha ham i troppen, og plassere ham på benken selv om han ikke var skadet. Men det var lite hensiktsmessig, understreker han.

Årsaken til at Hareide ville kvitte seg med Myhre var at den tidligere keeperen krysset en grense.

– Som trener går du ikke rundt og er slem med folk. Jeg må ta ut laget og sette folk på benken, og de kan bli misfornøyd med det. Jeg har imidlertid alltid vært opptatt av frihet under ansvar. Og går en spiller utover det, så er det over grensen, altså, konstaterer Hareide.