MÅTTE FORLATE FARMEN:

Anneli (45) ble alvorlig syk på Farmen – ble hentet i ambulanse

Utfordrer Anneli Guttorm (45) fikk en dramatisk og brå slutt på Farmen-oppholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tirsdagens episode av Farmen fikk både deltakerne og TV-seere hilse på årets utfordrere for første gang: Håkan Pettersson (54), Karianne Amundsen (27), Thomas Einarson Fjelde (31) og Anneli Guttorm (45).

Kun to av disse får bli igjen på gården – én av hvert kjønn. Vanligvis er det deltakerne som tar denne avgjørelsen, men slik ble det ikke denne gangen.

– Hadde lagt en plan

Finnmarkingen Anneli måtte nemlig forlate gården etter kun ett døgn, og Farmen-oppholdet fikk en dramatisk avslutning.

– Jeg fikk en forgiftningsreaksjon, og var vel på vei inn i et anafylaktisk sjokk. Så kom ambulansen, det husker jeg så vidt. Ellers er alt en eneste grøt, forteller hun til TV 2.

Se klipp fra hendelsen i videoen øverst i saken.

Før Anneli gikk inn på Gjedtjernet gård, var 45-åringen åpen om at hun hadde cøliaki, og hun var fullt klar over at det kunne bli et problem å holde seg unna mat med gluten.

UTFORDRER: Anneli Guttorm fra Nesseby i Øst-Finnmark er en av årets Farmen-utfordrere. Foto: Alex Iversen / TV 2
UTFORDRER: Anneli Guttorm fra Nesseby i Øst-Finnmark er en av årets Farmen-utfordrere. Foto: Alex Iversen / TV 2

– Mange tenker kanskje at det var dumdristig av meg å bli med på Farmen i første omgang, men vi hadde en skikkelig plan på dette, sier Anneli.

Ifølge Anneli var alt nøye diskutert med produksjonen i forkant av deltakelsen. Også Annelis lege deltok i forberedelsene. Her ble de, ifølge Anneli, enige om at det skulle tilrettelegges for henne slik at hun ikke fikk i seg noe gluten, blant annet ved å sørge for at hun hadde eget utstyr til matlaging, samt ekstra tilgang til egg og grønnsaker.

Anneli mener på sin side at det ikke ble tatt nok hensyn.

– Ikke lovet tilrettelagt mat

TV 2s presseansvarlige for Farmen, Alex Iversen, sier at Anneli aldri ble lovet spesielt tilrettelagt mat.

– Det var viktig for oss at hun gikk inn på gården på samme premiss som de andre deltagerne. Hun var også innforstått med at hun hadde et eget ansvar for å skjerme seg fra mat hun ikke tåler, sier han.

Han vedkjenner samtidig at de nok kunne gjort mer for å unngå situasjonen som oppsto.

– I ettertid kan vi nok se at vi burde gjort litt mer for å gjøre tilgjengelig sanerte kopper, kokekar og bestikk til henne. Det er vi lei oss for at ikke var på plass, sier han.

Fakta om cøliaki

  • Cøliaki er en av flere former for glutenintoleranse. Det antas at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki.
  • Cøliaki er en kronisk autoimmun sykdom hvor tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt på grunn av en betennelse.
  • Betennelsen skyldes en overfølsomhet overfor proteinet gluten, som finnes i hvete, rug, bygg og havre.
  • Behandling av cøliaki innebærer glutenfri kost resten av livet.
  • Symptomer og grad av alvorlighet varierer fra person til person.

Kilder: NHI.no og Norsk Cøliakiforening

Følte seg svimmel og uvel

Allerede etter første måltid inne på gården begynte Anneli å føle seg dårlig.

– Kort tid etter lunsjen kjente jeg at jeg fikk en klump i magen. Først trodde jeg det bare var overgangen til den nye kosten, men jeg ble jo raskt oppmerksom på at det var rester av byggryn overalt der inne – både på fjøler og i oppvaskbollene, forklarer Anneli.

Utover kvelden og natten ble magesmertene akkompagnert av hodepine. Hun følte seg også litt kvalm og svimmel, men tenkte det skyldtes alle inntrykkene fra første dag på Farmen.

Det var ikke før neste morgen hun forsto at noe var fryktelig galt.

– Etter frokosten fikk jeg igjen en dundrende hodepine og kroppen min begynte å skjelve og brenne om hverandre. Det gjorde ubeskrivelig vondt overalt og jeg slet med å stå oppreist, forteller Anneli før hun legger til:

– Mange tror kanskje jeg overdriver, men jeg har født to barn, så jeg vet hva smerte er, forsikrer 45-åringen.

GODE HJELPERE: Sølvi og Karianne hjelper Anneli til toalettet. Foto: Skjermdump/TV 2
GODE HJELPERE: Sølvi og Karianne hjelper Anneli til toalettet. Foto: Skjermdump/TV 2

Hentet av ambulanse

Hun klarer så vidt å karre seg til sengen før hun begynner å spy.

– Det var helt forferdelig, forteller 45-åringen.

Sølvi og Karianne får raskt geleidet Anneli ned på toalettet. Etterpå legger de henne ned på gresset utenfor og blir hos henne mens storbonden Nikolai heiser det røde flagget. Herfra husker Anneli bare bruddstykker.

– Jeg kan huske at jeg sitter i fanget til Sølvi og Karianne. Jeg husker også at Karianne synger for meg og at jeg fester blikket ned mot vannet. Så forsvinner alt rundt meg litt etter litt. Plutselig blir Kariannes sang langt, langt borte. Det er vanskelig å forklare, men du kjenner liksom at noe ebber ut inne i deg.

HUSKER LITE: Anneli forteller at hun var inn og ut av bevissthet før ambulansen kom, og at hun kun husker bruddstykker av seansen. Foto: Skjermdump/TV 2
HUSKER LITE: Anneli forteller at hun var inn og ut av bevissthet før ambulansen kom, og at hun kun husker bruddstykker av seansen. Foto: Skjermdump/TV 2

Det hele ender med at Anneli blir hentet i ambulanse inne på Farmen-gården og kjørt til Kongsvinger sykehus.

Presseansvarlig Alex Iversen forklarer at situasjonen ble oppfattet som dramatisk av de som var til stede, og at hjelpen kom fort.

– Anneli gikk inn og ut av bevissthet. Det ble raskt tatt kontakt med lege, som anbefalte å ringe ambulanse, sier Iversen.

Har opplevd det før

Anneli fikk påvist cøliaki i 1994, men hun har kun opplevd én lignende episode. Da skyldtes reaksjonen at det var blitt brukt kjøkkenredskaper med spor av gluten i maten hun spiste.

– Også den gangen endte jeg på sykehus. Legene på indremedisinsk ga klar beskjed den gang: Man kan dø av dette. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kan få i meg noe gluten, sier hun.

Anneli opplever at mange ikke forstår alvoret en cøliaki-diagnose kan føre med seg.

– Folk sier ofte: «En smule er jo ikke farlig» eller «Du får jo bare litt vondt i magen», men det vet man ikke før man blir utsatt for det. Går det galt, så kan det gå fryktelig galt, sier hun.

Sliter ennå

To måneder etter hendelsen på Farmen-gården, er Anneli på god vei til å bli seg selv igjen, men hun forteller at det har tatt lang tid å komme til hektene.

– Jeg sliter ennå litt. Kroppen tok jo ikke opp næring på ukesvis, sier hun.

Til tross for den dramatiske opplevelsen angrer ikke Anneli på at hun ble med på Farmen.

– Jeg hadde gjort det om igjen, for man vet ikke hvordan det går før man har prøvd. Alt kan som regel løses, men så fikk vi det ikke til denne gangen, konstaterer hun.

HENTET AV AMBULANSE: Anneli ble fraktet ut av Farmen-innspillingen i ambulanse. Foto: Skjermdump/TV 2
HENTET AV AMBULANSE: Anneli ble fraktet ut av Farmen-innspillingen i ambulanse. Foto: Skjermdump/TV 2

Lei seg

Iversen forteller at TV 2 og produksjonen er lei seg for at Farmen-oppholdet endte slik for Anneli.

– Det at Anneli måtte forlate Farmen under så dramatiske omstendigheter er vi utrolig lei oss for. Hun var en dame vi hadde enormt sans for, og som vi virkelig skulle ønske vi hadde fått muligheten til å se mer av på Farmen.

Siden Anneli ikke kunne fortsette i Farmen på grunn av sykdommen, ble utfordreren Karianne Amundsen (27) automatisk en fullverdig deltaker.

I onsdagens episode skal Farmen-deltakerne avgjøre hvem som blir fullverdig deltaker av utfordrerne Håkan Pettersson (54) og Thomas Einarson Fjelde (31).

Se Farmen tirsdag, onsdag og søndag på TV 2 og TV 2 Sumo.​

​Se Torpet mandag, torsdag, fredag og søndag på TV 2 Sumo.​