Reinsdyrfilet med eple, potet og viltsaus

Denne oppskriften passer ypperlig til alt viltkjøtt, svin og lam – og er enkel å lage!

Reinsdyrfilet servert med potet og eple

  • ca 800 g ytrefilet av rein
  • salt, pepper
  • smør til steking
  • frisk timian
  • 4 store poteter
  • 2-3 epler

Viltsaus

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • ca 6 dl viltkraft eller oksekraft( Jacobs utvalgte kan brukes )
  • ca 3 dl rømme/crème fraîche
  • salt og pepper

Begynn med å lage sausen, den kan gjerne lages en time før servering.

Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken.

Smelt brunt sukker til karamell. Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup.

NB! karamellen vil stivne, men den vil løse seg opp igjen.

Tilsett ønsket kraft, kok opp og la småkoke 8-10 min (uten lokk), tilsett rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 1/2 time, den blir bare bedre.

Ønsker du en magrere saus bruk litt mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Tilbehør

Skjær poteter og epler i skiver og stek i smør i en varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.

Legg skivene lagvis oppå hverandre slik at du får et tårn. Sett i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 150°C i 10-15 min.

Steking av kjøtt

Renskjær fileten for hinner.

Brun i smør i en varm stekepanne, dryss på salt og pepper. Brun i ca 2 min på hver side.

Legg over i fatet med potet og epletårnet/eller i eget fat, og stek i stekeovn til steketermometer viser 60-64°C. La kjøttet hvile i 6-8 min før der skjæres opp.

ENKELT FESTMÅLTID: Smaker utsøkt og er enkel å lage! Foto: TV 2
ENKELT FESTMÅLTID: Smaker utsøkt og er enkel å lage! Foto: TV 2