LETTKLEDD: Dette er eksempler på bilder som har blitt lagt ut på Snapchat-kontoen til «Russekongen».
LETTKLEDD: Dette er eksempler på bilder som har blitt lagt ut på Snapchat-kontoen til «Russekongen». Foto: Skjermbilde

politiet advarer russ mot deling av nakenbilder:

– Nesten flau over å fortelle familien min at jeg er russ

På den offentlige Snapchat-kontoen til «Russekongen» legges det daglig ut en rekke bilder av lettkledde unge jenter. Politiet reagerer sterkt på innholdet som florerer på kontoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snapchat-kontoen «RK-story» har fått massiv oppmerksomhet i norske medier.

Videoer av ungdommer som drikker zalo, hopper gjennom busskur og stumper sigaretter på jenters rumper blir sett av titusenvis hver eneste dag.

Det deles også daglig både videoer og bilder av lettkledde unge jenter.

– Alvorlige følger

Anne Katrin Storsveen er politioverbetjent, og fagansvarlig for nettpatruljen i Oslo. Hun mener det som legges ut på nett hos deler av russen er en ukultur.

– Russen må snart forstå alvoret av det de holder på med, og hva de deler av seksuelle bilder og videoer til andre nettsteder og grupper, sier Storsveen til TV 2.

Politioverbetjenten minner om at innholdet ungdommene legger ut, kan få alvorlige følger i årene som kommer.

Å dele bilder av ungdom under 18 år i seksuelle situasjoner på Snapchat og lukkede Facebook-grupper er straffbart. Fyllebilder og nakenbilder er typiske eksempler, sier Storsveen.

– Det er litt kjedelig når fortiden banker på, og den kan hindre deg i å komme videre i utdannelse eller drømmejobben. En arbeidsgiver spør ikke hva russebussen din het, de spør etter politiattesten din, påpeker Storsveen.

– Blir flau

TV 2 har vært i kontakt med en russepresident ved en skole på Romerike. Han sier at innholdet på disse kontoene viser hvor lite voksne enkelte ungdommer er.

Folk sender inn bilder og videoer for å få oppmerksomhet, men i mitt miljø ser vi på innholdet som teit, sier 18-åringen.

Han ønsker å være anonym.

– Russen får mye oppmerksomhet, og mye av det er negativt. Hva synes du om det?

– Jeg synes det er utrolig leit, men forståelig. Det er veldig mange russ der ute som er oppgående mennesker, sier russepresidenten.

18-åringen mener handlingen til et fåtall, også går utover andre.

– Jeg blir nesten flau over å fortelle familien min at jeg er russ, etter alt det negative som blir skrevet om oss, sier han til TV 2.

– Ikke greit

Mia Landsem (22) er kjent som jenta som oppdaget at nakenbildene til håndballstjernen Nora Mørk var spredt på nettet. Nå bruker hun fritiden sin på å hjelpe jenter som får spredt bilder av seg selv på nett.

Da TV 2 kontakter Landsem, og gjør henne klar over klar over innholdet på Snapchat-kontoen, blir hun sjokkert.

– Dette er ikke greit. Jeg kjenner jeg blir forbanna. Vedkommende bør stoppe, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med personen som styrer kontoen. Vedkommende ønsker ikke kommentere saken.

– Tenk hva du selv ville ha gjort

Advokat John Christian Elden representerte Nora Mørk i hennes kamp om å få nakenbildene fjernet.

Han sier til TV 2 at den klare hovedregelen er at man har rådighet over egne bilder.

– Hvis man har sendt inn et lettkledd-bilde frivillig, og det blir lagt ut på en offentlig konto på sosiale medier, er det greit?

– Om man har sendt det til en person, betyr ikke det at bildet kan spres uten videre samtykke. De fleste har et innebygget moralsk kompass som forteller deg hva som er greit og ikke. Tenk eventuelt hva du selv ville synes var greit, sier Elden.

ADVARER: Advokat John Christian Elden advarer ungdommer mot å sende og dele nakenbilder på sosiale medier.
ADVARER: Advokat John Christian Elden advarer ungdommer mot å sende og dele nakenbilder på sosiale medier. Foto: Pedersen, Terje / NTB Scanpix

Kan ende i fengsel

Videre sier Elden at dersom det moralske kompasset mangler, så vil lovverket komme på banen.

Både straffeloven og åndsverksloven har bestemmelser som gjør at spredning av enkeltbilder fort kan føre til bøtelegging og innføring i strafferegisteret, påpeker Elden.

– Mer omfattende spredning kan medføre fengselsstraff. I tillegg kommer erstatningskrav som kan bli høye. Det kan få konsekvenser senere i livet med søknader og jobb, advarer advokaten.

OPPMERKSOMHET: Helsebror Per Arthur Andersen tror noe av grunnen til at ungdom sender inn nakenbilder kan være ønske om oppmerksomhet.
OPPMERKSOMHET: Helsebror Per Arthur Andersen tror noe av grunnen til at ungdom sender inn nakenbilder kan være ønske om oppmerksomhet. Foto: Privat

– Rop om hjelp

Per Arthur Andersen driver sin helsestasjon for gutter i bydel Frogner/Oslo. Han mener det ikke er overraskende at russen legger ut lettkledd-bilder, og sier grunnen kan være muligheten for å få oppmerksomhet.

– Én av de største årsakene er at det er så enkelt å legge det ut. I noen tilfeller tror jeg også det kan være et rop om hjelp, sier Andersen til TV 2.

Han etterlyser at ungdommen tenker seg bedre om før de trykker «publiser».

– Kjenn etter på egne grenser før du gjør dette. Se rundt deg på hvilke reaksjoner det medfører. Hvis du gjør det for at andre skal like deg, så bør du heller tenke på den du bør bry deg om mest, og det er deg selv, sier helsebror, Per Arthur Andersen.