Det har gått ti år: Nå har Joshua French endret sin versjon av historien

Joshua French forteller nå for første gang at han og Tjostolv Moland faktisk var på et ulovlig oppdrag i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Får vi sannheten på bordet nå?

Snart ti år etter at seksbarnsfaren og den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept i jungelen 11 mil øst for Kisangani, fortelles historien på nytt. Og nå har Joshua French endret sin versjon.

I 2009 intervjuet jeg Tjostolv Moland og Joshua French en rekke ganger på cella i den kongolesiske diamantbyen ved Kongofloden. Den gang bedyret de at de ikke hadde gjort noe galt, og at de kun hadde reist til Kongo for å se om det forelå noen jobbmuligheter.

De fleste kjenner hovedtrekkene i historien. På vei ut av byen fikk de skyss med Kasongo, som så ble skutt og drept et par timer senere.

Hvem som skjøt, var det stor uenighet om. De to kongolesiske passasjerene på bilen hevdet at det var Tjostolv Moland som rettet pumpehagla de to nordmennene hadde med mot sjåføren og fyrte av et dødelig skudd.

Moland og French på sin side sa de ikke så hvem som skjøt fordi de stod foran bilen, blendet av lyktene, da skuddet falt. Men de hevdet at de trodde at det var den ene lokale passasjeren som var drapsmannen. Det alle er enige om er at Moland og French dro den døde sjåføren ut av bilen, og spant av gårde inn i nattemørket i den kongolesiske jungelen.

Høsten 2009 ble de dømt til henholdsvis fem og fire dødsstraffer hver. Kun Tjostolv Moland ble dømt for selve drapet, Joshua French for medvirkning.

I dag er historien en annen. For første gang har jeg truffet Joshua French som en fri mann. Etter at han kom hjem til Norge, brukte French ett år på å komme seg til hektene. Nå vil han selv fortelle hva som skjedde. Han sier at sannheten kan legges på bordet nå som han er en fri mann, og han føler seg trygg på at han ikke blir sendt tilbake til Kongo for å fortsette soningen (han er fortsatt dømt til døden).

French forteller nå at de to faktisk var på et ulovlig oppdrag i Kongo. At han og Tjostolv Moland skulle overlevere penger til en lokal informant som stod i ledtog med tutsi-opprørere. Dette er rett og slett en innrømmelse i at de var skyldige – i alle fall delvis for hva de ble dømt for.

I dag hevder French at da bilen stoppet ble de tatt i et bakhold av kongolesiske soldater. Det ble åpnet ild mot dem og bilen fra en gruppe kongolesiske soldater som stod gjemt i den mørke jungelen. En av soldatenes kuler skal truffet Abedi Kasongo. Tjostolv skal ha skutt med sitt våpen for å holde soldatene på avstand, slik at han og kameraten kom seg av gårde med livet i behold.

Jeg har vært på åstedet, jeg har sett bilen sjåføren satt i da det ble skutt og jeg har snakket med flere av de involverte. Den nye forklaringen til Joshua French har, som de tidligere, noe ved seg som jeg ikke får til å stemme. Det er vanskelig å forstå hvorfor soldater med automatvåpen ikke klarte å nedkjempe to menn med en hagle, eller hvorfor de ikke tok opp jakten på nordmennene.

Veinettet i denne delen av Kongo er svært sparsommelig utbygd. Det burde være mulig å varsle noen av kontrollpostene Moland og French var nødt til å passere under flukten mot grensen til Uganda.

Joshua French forteller noe nå, men ikke alt. Den utfyllende forklaringen kommer i følge ham selv senere, trolig neste år. Han holder på med en bok, og ønsker naturlig nok å holde noe informasjon igjen til denne.

Moland og French-saken vakte enorm interesse fra det øyeblikket den ble kjent i 2009. Også internasjonalt fikk den vanvittige rettssaken, der det ble fremmet påstander om at det var den norske kongen selv som hadde sendt disse to mennene i 20-årene for å spionere på kongoleserne, oppmerksomhet. Ikke mindre oppsiktsvekkende var det at Norge ble dømt til å betale tre tusen milliarder kroner i erstatning, og at de hovedtiltalte ble dømt til døden.

Flere ganger hver.

Allerede i 2009 ble Tjostolv Moland alvorlig syk. Fire år senere døde han på cella i et militærfengsel i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Kripos bistod kongoleserne med etterforskningen og sammen konkluderte de med at han hadde tatt sitt eget liv. Likevel ble French tiltalt og dømt for å ha drept kameraten.

Det ble for mye for Joshua French. Han ble svært syk, og holdt ved et par anledninger på å dø. Etter fire år fikk han reise hjem til Norge for behandling som ikke kunne tilbys i Kongo. Han ble ikke benådet, bare sendt hjem for behandling.

Nå har han fortalt sin historie til TV 2. Det han ønsker å fortelle nå. Tre bøker er gitt ut om saken, dokumentarfilmer er laget og denne uken slippes spillefilmen med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i hovedrollene. Saken vil igjen bli diskutert.

De første årene etter den første runden med rettssaker i 2009, ble jeg støtt stanset av folk på gaten som hadde fulgt min og TV 2s dekning av saken. Nysgjerrige så de sett på meg og spurte om jeg «trodde de hadde gjort det». Om jeg trodde at Moland og French forvoldte Kasongos død.

«Jeg vet ikke,» har jeg svart. Hva jeg tror er heller ikke så viktig.

Den eneste som kan gi oss det endelige svaret på hva som skjedde ved milepælen 109 kilometer øst for Kisangani rundt åtte-tiden på kvelden tirsdag 5. mai 2009 er Joshua French. Kanskje får vi en forklaring vi kan slå oss til ro med. Men det kan også hende at det alltid vil herske litt tvil om hva som egentlig skjedde i Kongo.