VINTERTID: Søvnforsker Ståle Pallesen håper det blir en av de siste gangene nordmenn må gjennom klokkestillingen.
VINTERTID: Søvnforsker Ståle Pallesen håper det blir en av de siste gangene nordmenn må gjennom klokkestillingen. Foto: UiB / Colourbox

Søvnforsker: – Håper det er siste gang vi må stille klokka

Søvnforsker mener permanent vintertid vil være best i Norge, men alt kan avhenge av EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange dautrøtte småbarnsforeldrene over hele landet og a-mennesker får en ekstra brutal start på søndagen.

Nå er det nemlig klart for vintertid – igjen.

I år er det imidlertid annerledes. Det kan det være siste gang du stiller klokken én time bakover.

Krystallklar EU-president

EU har nemlig fått nok av klokkestillingen etter at en spørreundersøkelse blant 4,6 millioner innbyggere i 28 medlemsland viste et utvetydig budskap.

84 prosent av de spurte vil avskaffe klokkestillingen for godt.

Dette har fått president i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, fått med seg – og han er like krystallklar når han ber Parlamentet og Rådet om å konkludere med at klokkestillingens tid er omme.

– Det er absolutt ingen applaus når EU-loven dikterer at europeere må stille klokka to ganger i året. Kommisjonen foreslår i dag å endre dette. Klokkestillingen må stoppe, sa Juncker fra talerstolen 12. september i år.

Han understreker at det er opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om de vil innføre permanent sommertid eller vintertid.

Direktivforslaget er oversendt til Parlamentet og Rådet, der det fortsatt avventer behandling og vedtak.

Jean-Claude Juncker vil ha slutt på klokkestillingen.
Jean-Claude Juncker vil ha slutt på klokkestillingen. Foto: Virginia Mayo

Kan bli en runde til

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at det kan bli siste gang vi stiller klokka.

– Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sier «tidsministeren».

I departementet følger de nøye med på hva som blir EUs endelige beslutning i saken.

– Det blir spennende å se hva EU lander på. Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier Røe Isaksen i en pressemelding til TV 2.

VENTER PÅ EU: Torbjørn Røe Isaksen venter på EUs vedtak om klokkestilling.
VENTER PÅ EU: Torbjørn Røe Isaksen venter på EUs vedtak om klokkestilling. Foto: Pedersen, Terje

Det er imidlertid mye som tyder på at man må gjennom minst én klokkestilling til, avhengig av om man går for sommertid eller vintertid.

Kommisjonen foreslår at forslaget skal tre i kraft innen 1. april 2019. Hvis vi velger sommertid som normaltid stiller vi klokka siste gang 31. mars 2019. Hvis vi velger vintertid som normaltid stiller vi klokka siste gang 27. oktober 2019.

– Vi kan ikke utelukke en runde til med klokkestilling, uansett utfallet av behandlingen av forslaget, opplyser Trond Viken, kommunikasjonssjef ved Nærings- og fiskeridepartementet til TV 2.

Han understreker at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til hvordan Norge stiller seg til forslaget.

Ekspert: – Håper det er siste gang

En som håper klokkestillingen snart kan avvikles for godt, er søvnforsker ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

– Jeg håper det er en av de siste gangene vi gjør dette. Studier viser at folk får problemer med disse overgangene, og at man kan bruke en hel uke før man venner seg til endringen. B-mennesker ser ut til å få problemer med å endre til sommertid. Når vi nå endrer til vintertid, er det først og fremst a-mennesker og barnefamilier som sliter, sier Pallesen til TV 2.

Han er mest spent på hva EU og dermed trolig Norge, bestemmer seg for å gå for som permanent løsning. Hvis man går for permanent sommertid så vil man få lysere sommerkvelder, men da vil det bli svært mørkt om morgenen i vinterhalvåret.

Vintertid året rundt?

Pallesen er derfor av den klare oppfatning at en permanent vintertid vil være å foretrekke her til lands.

– Jeg foretrekker permanent vintertid. Fra et søvnhygienisk perspektiv så er lys om morgenen og mørke på kvelden det beste for for folk. Russland endret jo til permanent sommertid i 2011, men endret tilbake til permanent vintertid i 2014 på grunn av at mørket om morgenen ga folk problemer, sier søvnforskeren.

– Har du noen tips eller triks småbarnsforeldre kan gjøre for at det skal bli enklere å endre til vintertid?

– Egentlig ikke. Man kan holde ungene litt lenger oppe, utsette de for mest mulig lys på kvelden, slik at man forsinker døgnrytmen noe, sier Pallesen.

Idé fra 1700-tallet

Sommertid ble foreslått av Benjamin Franklin i 1784, men det var først i 1916 at Tyskland og så Storbritannia begynte å skru på klokken. Da var det krig, og tanken var å spare strøm ved å sørge for en time mer lys om kvelden.

I Norge har vi hatt sommertid flere ganger. Først i 1916, og så under krigen. Fra 1940 til 1942 gikk klokken etter sommertid også om vinteren.

Siden 1980 har vi hatt sommertid fra den siste søndagen i mars til den siste søndagen i oktober.

PS: Hvilken vei skulle klokken stilles igjen? En enkel huskeregel er at klokken alltid stilles mot nærmeste sommer. Altså én time tilbake nå på søndag, og tilsvarende én time frem til våren.