Kinas digitale diktatur:

Hun er lydig og har kontroll på økonomien: 29-åringen nærmer seg nå maks score på 800

BEIJING (TV 2): Kjøper du bleier får du bra score, men for mye øl gir minus. Og snakker du stygt om presidenten er du virkelig i trøbbel! Velkommen til Kinas nye digitale diktatur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg at alt du handler og alt du snakker om eller skriver blir registrert av myndighetene. Dette gir deg en sosial kredittscore, som kan avgjøre hvor du får bo, hva ting skal koste, og hvilke muligheter du har i samfunnet.

I Kina ruller man nå ut akkurat et slikt overvåkingssystem for fullt.

Bortsett fra den tunge smogen som ligger over Beijing denne oktoberdagen, er en tur på dagligvarebutikken i Beijing ikke så ulikt Norge. Men som de fleste unge i Kina, betaler ekteparet Wei Du og Xiaolong Wang med apper som WeChat eller Alipay.

Maxscore

Men hva du handler bidrar også til en såkalt sosial kreditt score.

Leiligheten som ekteparet leier uten depositum, har de selv pusset opp med lyseblå farger i stuen.

– Jeg elsker katter, sier 29-årige Wei og viser fram de mange kattemotivene på veggene. Wei’s sosiale kreditt score er hele 789, bare en brøkdel under maksimum på 800.

Og scoren er høy fordi Wei er ung, lydig og har kontroll på økonomien.

– Takket være den høye scoren kan vi leie leilighet uten depositum, forteller hun. Det samme gjelder for sykler og masse annet.

Wei er så glad i katter at de også pryder veggen i leiligheten hennes. Her med ektemannen Xiaolong i bakgrunnen. Foto: Simen Askjer / TV 2
Wei er så glad i katter at de også pryder veggen i leiligheten hennes. Her med ektemannen Xiaolong i bakgrunnen. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Og dersom vi skal ha visum og pass for å reise utenlands, kommer vi først i køen.

Øl gir minus – bleier gir pluss

Ektemannen Xiaolong er glad i håndbrygget import-øl.

– Jeg kjøper håndbrygget på en butikk i nærheten, forteller 30-åringen.

– Vanligvis kjøper jeg fem til seks flasker, og drikker de i løpet av ganske lang tid. Jeg er den eneste øl-drikkeren i dette huset!

– Jeg kjøper håndbrygget øl på butikken i nærheten, forteller Xiaolong Wang. Men kjøper han for mye, kan det slå negativt ut på hans sosiale score!
– Jeg kjøper håndbrygget øl på butikken i nærheten, forteller Xiaolong Wang. Men kjøper han for mye, kan det slå negativt ut på hans sosiale score!

Men kjøper Xiaolong for mye alkohol, kan scoren gå ned. Særlig om man har småbarn og egentlig burde brukt pengene på bleier og barnemat.

Folk som ytrer seg negativt til kommunistpartiet og presidenten får også dårligere score. Enkelte blir for eksempel stanset fra å booke plass på toget, eller får dårligere rente om en skal låne penger.

Som unge kinesere flest har ekteparet fylt leiligheten med stemmestyrt teknologi.

– Sett i gang å jobbe, støvsuger, kommanderer Wei.

Støvsugeren svarer med lys tegnefilmstemme; uh-uh, nå begynner jeg å støvsuge. En annen app styrer luftkvalitetsmåleren – i dag viser den svært helseskadelig.

Teknologien lytter - og lagrer det som blir sagt i leiligheten. Det gjelder også smarthøyttalerne som spiller musikk, eller gir deg været og nyhetene.

Logger samtaler

Xiaolong viser oss loggen for hva som er sagt i leiligheten. Og dette er bare det som blir offisielt registrert. Han er urolig, ikke så mye for myndighetene som for private selskap, forsikrer han.

Wang Du og Xiaolong Wang har begge svært høy sosial kredittscore.
Wang Du og Xiaolong Wang har begge svært høy sosial kredittscore.

– Men jeg syns det er spørsmål om prinsipp. Det handler ikke om jeg gjør noe rett eller galt, men det handler om prinsippet. Vi bør ha privatlivet vårt, men selvsagt innen lovens grenser.

Også utenfor veggene gir teknologien staten nye muligheter til å overvåke innbyggene døgnet rundt:

Millioner av overvåkingskamera utstyrt med ansiktsgjenkjenning følger hele tiden hvert steg innbyggerne tar i storbyer som Beijing og Shanghai.

Kombinert med betalingsinformasjon fra WeChat og Alipay, gir dette kommunistpartiet i Kina en unik mulighet til å innføre verdens første digitale diktatur.

Systemet med sosial kreditt score skal etter planen være rullet ut i hele Kina i løpet av 2020.

Enn så lenge håper ekteparet at det digitale diktaturet ikke blir virkelig, men kun forblir som en dyster science fiction.

– Jeg vil helst tro dette ikke kommer til å skje, sier Xiaolong. Vi ville nok ha gjort noe før det går så langt. Men jeg er redd det går i den retningen.