AVSLØRINGER: Det kommer frem at John Arne Riise blottet seg på spillerbussen i ny bok om Åge Hareide.
AVSLØRINGER: Det kommer frem at John Arne Riise blottet seg på spillerbussen i ny bok om Åge Hareide. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Avsløringer i ny bok om Hareide: – Riise blottet seg i spillerbussen

Åge Hareide avslører at det mer og mer glamour og mindre fotball også på det norske landslaget i ny bok om trenerens fotballiv.

Tirsdag lanserer Danmarks nåværende landslagssjef boken «Åge Hareide – Et fotballiv».

I boken, som er skrevet av den tidligere fotballspilleren Arild Stavrum, kommer den profilerte fotballtreneren med en rekke avsløringer fra sin tid som landslagstrener for Norge.

Hareide trente som kjent Norge fra 2003 til 2008, men lyktes aldri med å lede landslaget til et sluttspill.

– Mer glamour og mindre fotball
I boken forteller Hareide at han under tiden som landslagssjef for Norge opplevde at det for spillernes del ble mer glamour og mindre fotball.

– Han var vant til, og i mange tilfeller fyrte han opp under, spillernes adrenalin på treninger. Men det var også sider ved denne generasjonen spillere som han var usikker på. Penger i engelsk og etter hvert europeisk fotball hadde tatt helt av på begynnelsen av 2000-tallet. «Det ble mer og mer glamour og mindre fotball», sier Åge Hareide i boken til Arild Stavrum.

LANSERES TIRSDAG: Boken om Åge Hareide lanseres tirsdag.
LANSERES TIRSDAG: Boken om Åge Hareide lanseres tirsdag.

– Den nye generasjonen hadde vokst opp og sett at det var mulig å tjene masse penger, at det var mulig å være en Beckham og gift med en popstjerne, skriver han videre.

Det var en av årsakene til at Hareide var usikker på om han ville overtale John Carew til å komme tilbake på landslaget etter de mye omtalte «slagene i Drammen».

– Åge hadde hentet inn Carew etter å ha arvet striden i landslaget mellom to av de største stjernene, Carew og Riise. Åge tillot også mye. Han ønsket ikke å være for streng hele tiden, og hans mantra har alltid vært frihet under ansvar, skriver Stavrum i boken.

– Blottet seg i spillerbussen
Det var imidlertid ikke alle som taklet frihet under ansvar like godt. I boken forteller den tidligere landslagsspilleren Christer Basma at John Arne Riise en gang blottet sine edlere deler på spillerbussen.

– Men ifølge Basma vokste det frem en slags ukultur. En gang blottet John Arne Riise seg i spillerbussen, og rundt satt Steffen Iversen, John Carew, Claus Lundekvam og lo og ropte på materialforvalteren om at han skulle «komme å hente ballene», heter det i boken.

Episoden fikk flere til å reagere.

– Det var guttehumor, men ikke humor for alle gutter. Basma, Frode Johnsen og Jan Derek Sørensen diskuterte om de skulle gå av bussen. Markere avstand til oppførselen og dermed sette et krav til endring i kultur eller spillertropp. «Kanskje skulle vi ha gått av», sier Basma. «For å statuere et eksempel. Åge ble populistisk. Han hentet de spillerne som kanskje også er de som dolker deg, for det er ikke lojalitet i dem. Hvem skal gjøre drittjobben? Hvem skal ned og sklitakle?» Basma takket året etter nei til mer landslagsspill. Åge bygget laget rundt spillere som Carew og Riise, skriver Stavrum.

– Riise kom ikke gratis til suksess
Til tross for episoden i spillerbussen ga Åge Hareide John Arne Riise stor tillit på landslaget.

– «John Arne Riise har ikke kommet gratis til suksess», sier Åge. «Han har trent seg opp selv. Opplevd alt av medieoppmerksomhet som finnes rundt en fotballspiller. Han skulle ikke gjøre mange feil før han havnet på forsiden av avisene. Carew var det annerledes med. Han var ikke genuint interessert i fotball. Han var et fysisk monster, som kunne vært så mye bedre. Han var god allerede. Kjempegod. Best mot de beste. Best mot Italia, Brasil, Argentina. Det ga ham en utfordring, sier Hareide.

– John Arne Riise har i gjentatte intervjuer lagt vekt på Åge Hareides betydning for ham, mens Annbjørg, Åges kone, husker at Carew en gang sa til henne: «Jeg har fått meg ny pappa. Det er Åge.» Det var slik Åge alltid hadde arbeidet. Han etablerte tette bånd til de beste spillerne, men skulle han også ha tatt et sterkere oppgjør med det som ble oppfattet innad i landslaget, og utad, som noe useriøst?, spekulerer forfatteren i boken.

Utdragene fra boken er gjengitt med tillatelse fra Kagge Forlag.