Trond var ikke i tvil da det ble lov med personlige bilskilt

Dette skiltet har en lang historie!

Trond Sandberg er en av flere tusen nordmenn som har betalt 9.000 kroner for å få et helt spesielt skilt på bilen sin. Og budskapet, det er ikke tilfeldig. Foto: Privat.
Trond Sandberg er en av flere tusen nordmenn som har betalt 9.000 kroner for å få et helt spesielt skilt på bilen sin. Og budskapet, det er ikke tilfeldig. Foto: Privat.

I fjor ble det for første gang åpnet for personlige skilter på norske biler. Da hadde det blitt jobbet for dette fra flere hold, og til slutt gikk det altså gjennom.

Nå har flere tusen norske bileiere sitt eget budskap på skiltet. En av dem er Trond Sandberg (63) fra Brevik i Nord-Frogn, sør for Oslo.

Mange velger enten sitt eget navn eller noe relatert til bilen. Men ikke Trond. På skiltene hans står det GIRÆDUA. Det vekker ifølge eieren stor oppmerksomhet.

Men først litt om historien bak dette:

Traff drømmeprinsen

– Jo, ideen til skiltet kommer fra en opplevelse/situasjon på Gran Canaria tilbake i 1985. Jeg var der på ferie og traff igjen en jente jeg ble kjent med første gang i 1978. Hun hadde truffet drømmeprinsen og bestemte seg for å bli boende. Det endte med ekteskap. Da jeg traff henne igjen i 1985, hadde hun med seg både mann og barn, forteller Trond.

– Vi ble sittende i restauranten på hotellet og prate, da datteren hennes spurte hva jeg het. På den tiden hadde jeg for uvane å til stadighet si "Nei, gi'r æ du'a" til alt og alle. Og da datteren spurte, sa jeg "gi'r æ du'a". "Hva heter du", spurte hun igjen og igjen. Og hver gang svarte jeg "gi'r æ du'a". Alle rundt oss lo. Da sa hun til moren sin: "Mamma, han sier han heter "gi'r æ du'a". Ingen kan hete det vel?" Moren og alle som satt der lo og lo, og etterhvert sier moren: "Jo, han heter det. Han heter "gi'r æ du'a".

Dette er bilen for deg som skal kjøre jorda rundt

Trodde ikke det skulle bli godkjent

– Det tok litt tid før hun aksepterte det! Jeg skal love deg at det ble mye latter den ferien. Vi har fremdeles god kontakt, forteller Trond.

– Siden den gang har jeg ofte blitt kalt "Gi'r æ du'a", og da det ble lov å ha personlig bilskilt, spøkte vi om å bruke det. Så da søkte jeg, men hadde ikke regnet med at det ble godkjent. Ble virkelig overrasket da det gikk gjennom "nåløyet". Da jeg hentet skiltet på Trafikkstasjonen i Drøbak, var det flere som lo godt.

Skiltet til Trond vekker stor oppmerksomhet, overalt hvor han kommer. Foto: Privat.
Skiltet til Trond vekker stor oppmerksomhet, overalt hvor han kommer. Foto: Privat.

Én har vært negativ

– Og dette vekker oppsikt ute i trafikken?

– Det skal jeg love deg! Etter at jeg satte skiltene på bilen, har jeg blitt stoppet flere ganger av politiet enn til sammen siden jeg tok "lappen" 30. oktober 1972. Politiet bare ler, og sier "girædua". Ofte spør de om de kan ta bilde, noe jeg svarer ja til, og da kommer det "girædua" som svar. Flere av dem har sagt: Dette MÅ jo bare være Norges morsomste skilt, forteller Trond.

– Er det ingen som er negative?

– Joda, én! En kar som sto og så på skiltet da jeg kom tilbake fra butikken. Da han så at jeg låste opp for å sette inn varene, kommenterte han:

– At det går an å være så barnslig.

Ble skikkelig sur

Jeg måtte jo svare, så jeg sa:

– Det er viktig å la barnet i seg komme ut, og jeg driter meg heller ut enn å dø av forstoppelse. Men du i din alder, du er vel 70-75, tenker jeg, du har vel aldri oppdaget at å la barnet i deg komme ut, holder deg ung, både til sinns og utseende.

– Da ble han skikkelig sur, og sa at han var 61 år!

– Der ser du, svarte jeg. – Du er gammel, både til sinns og utseende. Det likte han tydeligvis ikke å høre, men ei eldre dame ga meg en god klapp på skulderen og sa:

– Du har så rett, så rett. Jeg fordrar ikke mennesker som er forknytt og ikke kan være barnslige. Jeg adopterer gjerne uttrykket ditt "det er bedre å drite seg ut enn å dø av forstoppelse". Så lo hun så tårene trillet.

Derfor er noen bilmekanikere dyrere enn advokater

Et spesielt skilt – med en spesiell forhistorie. Foto: Privat.
Et spesielt skilt – med en spesiell forhistorie. Foto: Privat.

Skumle situasjoner

– Det som imidlertid er bekymringsverdig, og da mener jeg VIRKELIG bekymringsverdig, er når andre bilister legger seg helt opp til meg bakfra, for å ta bilder. Verst er det i mørket, og ikke minst på vinterføre på motorveiene hvor fartsgrensen er 90, 100 og 110 km/t, og de bruker blitz.

– De første gangene holdt det på å gå riktig galt. Blitzen får jeg rett i synet via bakspeilet, og blir blendet så det holder. Skvetter også skikkelig til, så mitt råd til til alle sjåfører er å tenke på 1001, 1002, 1003, og hold avstand. Kjør heller opp på siden hvis det er to filer, og gjør tegn på at du vil ha et bilde. Jeg stopper mer enn gjerne der det er mulig. Da kan vi også slå av en prat om ønskelig, sier Trond.

Jon Arne har skiltet som tar oppmerksomheten bort fra Teslaen

Elsker latter, humor og glede

– Men 9.000 kroner for å ha et slikt skilt, du synes ikke det er mye penger?

– Noen synes helt sikkert det, selv om jeg argumenterer med at det er for ti år fremover. 900 kroner per år syns jeg er billig. Det blir 2,46 kroner hver dag. Og med tanke på at jeg sprer latter og humor med skiltet mitt, er det absolutt verdt det. Jeg har alltid vært en person som elsker latter, humor og glede. Ikke minst det å glede andre med morsomme ord og uttrykk.

– Mange har sagt at "du vinner om det blir utlyst en konkurranse om det morsomste bilskiltet i Norge". Tja, jeg vet nå ikke det, da. Det er sikkert mange med meg som har morsomme ideer.

Vegard elsker både BMW og taco!

Trond sier aldri nei når noen spør om å få ta bilde av skiltet hans. Men bilister som kommer tett innpå bakfra, liker han ikke. Foto: Privat.
Trond sier aldri nei når noen spør om å få ta bilde av skiltet hans. Men bilister som kommer tett innpå bakfra, liker han ikke. Foto: Privat.

På motorsykkel også

– Hva kan du si om din egen bilinteresse?

– Jeg liker biler som er litt råskinn. Er ikke hengt opp i elbiler. Jeg må høre motoren. Gjerne når noen "drar på så ventilene flyter oppå panseret". Da får jeg skikkelig gåsehud.

– For ikke lenge siden spurte datteren min, hun er seks år:

– Pappi? Kan ikke vi kjøre dritfort??

– Da lo jeg godt, og sa at det kan vi gjøre på en racerbane, jenta mi. For øvrig blir jeg 64 år nå i høst, og har, mot alle odds, fått meg ny jobb. Så man er ALDRI for gammel til det. Begynner som vaktmester/gartner. Jeg er utdannet innen IT, men det er 17 år siden jeg jobbet med det, så å gå tilbake er umulig. Altfor mye har skjedd på de årene.

– Hvis det også er lov, eller blir lov, å ha personlig skilt på motorsykkel, har jeg flere ideer om hva jeg skal ha når jeg kjøper meg "sykkel" neste år. Går også i tanker om å kjøpe meg en båt, men vi får se, avslutter Trond.

LES MER: Det tok Torbjørn åtte år å få skiltet han ønsket seg

Se video: Campingvogna er perfekt for Norge