Reuters: May skal kunngjøre at store deler av brexitavtalen er i mål

Storbritannias statsminister Theresa May skal mandag kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av brexitavtalen, ifølge Reuters.

Det nærmer seg en enighet rund brexitavtalen. Foto: Aris Oikonomou
Det nærmer seg en enighet rund brexitavtalen. Foto: Aris Oikonomou

De siste tre ukene har EU og Storbritannia blitt enige om alt fra Gibraltar til sikkerhet, skriver Reuters , som har et utdrag av Mays ventede tale foran de folkevalgte i Parlamentet.

– Alt tatt i betraktning, er 95 prosent av avtalen nå i mål, heter det i utdraget.

En av de største utfordringene i brexitforhandlingene er striden om grensen mellom Irland og Nord-Irland, og hvordan man skal sikre at den holdes åpen etter at Storbritannia går ut av EU om mindre enn et halvt år. Grensen mellom Irland og Nord-Irland blir Storbritannias landgrense mot EU etter Brexit. Partene er fortsatt ikke enige om denne delen av avtalen.

Brexitforhandlingene har skapt store splittelser i Storbritannia mellom dem som ønsker å bli i EU og dem som ønsker å forlate unionen. Lørdag deltok flere hundre tusen brexit-motstandere i London i en demonstrasjon med krav om en ny folkeavstemning.

Samtidig som motstanderne holdt sin massemønstring, samlet Nigel Farage, en av de fremste lederne for kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, brexit-tilhengere til en mønstring i Harrogate.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har foreslått å forlenge overgangsperioden etter brexit. Forslaget har allerede møtt kraftig kritikk på britisk side, ikke minst fordi en forlengelse vil bety at Storbritannia også må fortsette å betale inn milliarder av pund til EU-budsjettet.

May har tidligere åpnet for å vurdere en forlengelse. Hun har imidlertid avvist at en ny folkeavstemning vil finne sted.

(©NTB)