ÅRSMØTE I ROGALAND KRF:

Nesten rent bord til de borgerlige i Rogaland

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal blir eneste delegat fra Rogaland som ønsker at partiet skal gå til venstresiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsmøtet i Rogaland KrF vedtok å sende kun én «rød» delegat til det ekstraordinære landsmøtet andre november.

Bjørg Tysdal Moe (Stavanger), Geir S. Toskedal (Karmøy), Henrik Halleland (Finnøy), Håkon Faarlund Hetland (Gjesdal), Jan Gunnar Mattingsdal (Hå), Jonas Andersen Sayed (Sokndal), Jonas Skrettingland (Hå), Marie Ljones Brekke (Stavanger), Mirjam Ydstebø (Kvitsøy), Odd Kristian Nybø (Randaberg), Per Kåre Foss (Sola), Steinar Skartland (Vindafjord) og Unni Sirevåg Lende (Time).

Alle disse ble valgt som delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte, og alle ønsker å ta partiet inn i dagens Solberg-regjering i stedet for å følge Hareides råd.

I tillegg valgte Rogaland KrF å sende fylkesordfører Solveig Ege Tengesedal (Eigersund), den eneste på delegasjonen som ønsker å gå i regjering med Arbeiderpartiet.

I forkant av voteringen var det stor debatt om delegasjonen skulle speile uenigheten i partiet, og ha med flere røde, eller om flertallet skulle få dominere. Flere fryktet at slikt flertallstyre kan bidra til å splitte partiet.

– Jeg synes kanskje det hadde vært bra hvis det var noen flere som hadde motsatt syn, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy til TV 2.

Klart flertall

Det var et klart blått flertall på årsmøtet i Rogaland KrF.

91 stemte for borgerlig samarbeid mens 43 av de 135 delegatene stemte for et samarbeid med venstresiden i Rogaland KrF. Seks stemte for at partiet fortsatt skal være i opposisjon på Stortinget.

– Det var et relativt klart fylkesårsmøte som har landet ned på det standpunktet, sier Oddny Helen Turøy til TV 2.

– Udemokratisk

Partileder Knut Arild Hareide var naturlig nok skuffet over dagens resultat, men mener også at prosessen bærer preg av å være udemokratisk.

– Bare én av 16 delegater støtter mitt syn. Når vi vet at en av tre i salen gjorde det, så burde det gjenspeiles i delegasjonen til landsmøtet, sier Hareide.

Han mener at prosessen om KrFs retningsvalg er svekket før skjebnevalget 2. november.

– Jeg håper ikke de andre distriktene følger etter det som har skjedd i Rogaland i dag. Det er nesten blitt litt sånn at «the winner takes it all», og det er ikke demokratisk, sier partilederen.

Første blå delegat

Det var knyttet stor spenning til hvordan lederen i KrFs største fylkeslag ville forholde seg til samarbeidsspørsmålet.

Få minutter før årsmøtet startet ville ikke Oddny Helen Turøy svare på spørsmål om hun foretrakk et samarbeid med dagens regjering eller venstresiden i politikken.

– Jeg tror det blir lettest om du kan forhandle i en regjering og ikke på Stortinget. Derfor har jeg landet ned på at jeg ønsker å snakke med den regjeringen som sitter i dag først.

– Jeg tror vi først skal gå til dagens regjering og se hva vi får til der. Om ikke kan vi gjerne snu oss. Det er ryddigst å gå til dagens regjering først. Vi har med å satte inn Erna Solberg som statsminister. Vi bør se om det er mulighet for samarbeid den veien først.

Klart borgerlig flertall

Et klart flertall av delegatene som hadde ordet i debatten snakket for at KrF skal forhandle om å gå inn i den borgerlige regjeringen.

– Når statsministeren i Norge sier at vi kan forhandle om abortloven, kan jeg ikke forstå hvorfor vi ikke skal sette oss ned ved det forhandlingsbordet", sier Jonas Andersen Sayed som leder KrFU i Rogaland.

– Tanken på å gå til venstre, jeg får vondt ikke bare i magen, men i hele kroppen, sa Kenneth Pedersen fra Egersund.

– Vi diskuterer veivalg, ikke partiledelse. Det har vært mistanker om kupping både her og der. Vi skal ha legitimitet etterpå. Tenk igjennom det. I god KrF-ånd så sier jeg Amén, sa nestleder i KrF Olaug Bollestad.

– Noen sier de velger Erna foran Jonas. Det er en kraftig forenkling. Jeg vet det historisk er veldig skepsis mot Arbeiderpartiet. I dag ledes Arbeiderpartiet av en personlig kisten. Om KRF mener det går an å forhandle både til høyre og venstre er dette det historiske tidsvinduet, sa Einar Steensnæs, tidligere stortingsrepresentant, som er æresmedlem i Rogaland KrF.

Advarte mot Balkan-tilstander

Før debatten startet hadde Rogaland KrF avvist et forslag om forholdstallsvalg av utsendinger til landsmøtet. Dermed kan det bli en svært blå delegasjon som sendes fra KrFs største fylkeslag til det ekstraordinære landsmøtet.

I debatten ble det advart mot Balkan-tilstander i partiet, dersom man skulle endre måten delegatene til landsmøtet skulle velges på.

Valgkomiteen foran årsmøtet hadde laget en liste med 23 navn, hvor delegatene skal sette kryss ved de 15 kandidatene, i tillegg til fylkeslederen, de mener bør reise til landsmøtet.

– Vi har valgt en helt ordinær måte å gjøre dette på, sier komiteens leder Bjørg Tysdal Moe, som er tidligere nestleder i KrF.