Trump om Khashoggi-drapet: Uakseptabelt

USAs president Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

U.S. President Donald Trump addresses supporters during a Make America Great Again rally in Johnson City, Tennessee, U.S. October 1, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: Jonathan Ernst
U.S. President Donald Trump addresses supporters during a Make America Great Again rally in Johnson City, Tennessee, U.S. October 1, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: Jonathan Ernst

Trump sier at beskjeden om at journalisten Jamal Khashoggi er død var en «fryktelig nyhet» som ikke vil kunne passere «ubemerket».

Han sier videre at han tror på Saudi-Arabias forklaring på hvorfor den regimekritiske journalisten er død, skriver Reuters.

– Saudi-Arabia har vært en god alliert. Det som skjedde er uakseptabelt, sier Trump.

Neste skritt i saken fra USAs side er å snakke med kronprins Mohammed bin Salman, uttalte Trump da han var på valgkamparrangement i Arizona fredag kveld lokal tid.

– Skeptisk

Presidenten sier at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, men sier at han foretrekker å ikke skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stoppe å selge våpen til Saudi-Arabia.

Enkelte av hans republikanske kolleger, som Lindsey Graham, mener våpensalget burde ha blitt stoppet så lenge Mohammed bin Salman sitter ved makta. Graham er heller ikke sikker på at uttalelsene som kommer fra Riyadh stemmer.

– Å si at jeg er skeptisk til den nye versjonen om herr Khashoggi er en underdrivelse, sier Graham.

Det hvite hus sier bekreftelsen på at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggis ble drept, var «en trist nyhet».

I en uttalelse uttrykker talsperson for Det hvite hus Sarah Sanders sin dypeste medfølelse og kondolerer overfor Khashoggis familie, forlovede og venner. Hun sier Trump-administrasjonen vil fortsette å følge etterforskningen av «denne tragiske hendelsen».

Sanders sier i uttalelsen at hun har merket seg at Saudi-Arabia har pågrepet 18 personer og at de allerede har gitt to personer i høytstående stillinger sparken.

Sanders nevner ikke om USA vurderer eventuelle sanksjoner mot Saudi-Arabia i forbindelse med saken.

FN foruroliget

FNs generalsekretær António Guterres er «svært foruroliget» over å ha fått journalisten Jamal Khashoggis dødsfall bekreftet, heter det i en uttalelse.

I en uttalelse, sendt ut av Guterres talsperson, uttrykker han medfølelse med Khashoggis familie og venner.

– Generalsekretæren understreker behovet for en rask, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene knyttet til Khashoggis dødsfall og at de som står bak blir stilt til ansvar, heter det i uttalelsen.

(©NTB​ / TV 2)​

Mer innhold fra TV 2