Fordelingsnøkkel kan avgjøre KrFs skjebne

STAVANGER (TV 2): Det står mer enn tre ganger så mange KrF-velgere bak hver delegat til landsmøtet fra Rogaland som fra de tre nordligste fylkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tett mellom bibelord, kirker og bedehus, og det bor flere KrF-velgere her på sør-vestlandet enn i resten av Norge.

– Uheldig

I Rogaland hadde KrF over 21.000 velgere ved forrige stortingsvalg, mens de i de tre nordligste fylkene bare hadde 6.500 velgere. Likevel er får de tre fylkene i nord sende like mange delegater til det ekstraordinære landsmøtet som Rogaland.

– At velgerne i vår region teller mindre enn andre plasser det er uheldig, sier Per Kåre Foss som er gruppeleder for KrF i fylkestinget i Rogaland til TV 2.

Også antall medlemmer er langt større i Rogaland enn de tre nordligste fylkene. Mens KrF i NordNorge har 1577 medlemmer, var det ved årsskiftet 4.607 medlemmer i KrFs største fylkeslag Rogaland.

– Jeg synes det er svært uheldig om vi skal ha tre ganger så mange medlemmer bak hver delegat så er det direkte ikke-demokratisk, sier Foss.

Også fylkeslederen i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy er kritisk til fordelingen av delegater på det ekstraordinære landsmøtet.

– De over 4.000 medlemmene i Rogaland blir ikke like godt representert som en del andre fylker fordi en har en skjev vekting når det gjelder delegasjonene til landsmøtet. Det er en utfordring når en setter i gang en prosess som dette der en ønsker å vite hva medlemmene i KrF mener, så er det klart at landsmøtet kommer ikke til å speile medlemmene og velgerne, sier Turøy.

Røde fylker overrepresentert

Over halvparten av velgerne til KrF bor i Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal. Disse fylkene er tradisjonelt mer borgerlig innstilt enn mange av de mindre KrF-fylkene, som regnes for å være rødere. Men kjernefylkene langs sør- og vestlandskysten har bare en tredel av delegatene på landsmøtet.

Også medlemsmassen til partiet viser at det er langt flere medlemmer i de tradisjonelt borgerlige fylkene enn i fylker som normalt regnes som røde.

– Når sør-vestlandet kanskje har et tyngdepunkt på en annen side enn resten av landet så er det klart at vi får ikke gjenspeilt ette på landsmøtet på samme måte som vi kanskje burde gjort, sier Oddny Helen Turøy.

Etter det TV 2 erfarer kan det gå mot en svært jevn avstemning på landsmøtet.

– Kan fordelingsnøkkelen avgjøre resultatet på det ekstraordinære landsmøtet?

– Ja, det kan det selvfølgelig være, når fordelingsnøkkelen blir så skjev så kan det få en betydning, sier Turøy.

– Det blir ekstra kinkig akkurat i sånne splittende og viktige saker som vi har nå at representasjonen ikke er lik, men akkurat nå tror jeg det kommer til å bli tenkt på når vi skal velge delegater, sier Foss.

I tillegg til delegatene som skal velges av fylkesårsmøtene har sentralstyret 11 medlemmer, stortingsgruppen 4 (som ikke sitter i sentralstyret), Kristelig Folkepartis Ungdom 12 og Kristelig Folkepartis Kvinner 12. Totalt er det dermed 190 delegater med stemmerett som skal avgjøre KrFs skjebne.