– En fryktelig tabbe av Erna

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark reagerer meget sterkt på at Erna Solberg har åpnet døren for abortforhandlinger: – Helt uaktuelt å fire på kvinners rett til å bestemme over egen kropp.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld sa KrFs nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, til VG at de nå har muligheten til å få gjennomslag på abortlovgivningen.

KrF ønsker nemlig å fjerne paragraf 2C i svangerskapsloven, som åpner for abort etter tolvte uke dersom det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom.

Torsdag kveld åpnet statsministeren opp for å forhandle om lovgivningen.

– Vi er klar over at dette er viktige saker for KrF. Hvis KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, er det naturlig at de får sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, sier hun til VG.

– Helt uaktuelt

I en TV 2-sendt debatt fredag ettermiddag mellom KrFU-leder Martine Tønnessen og Unge Venstre-leder Sondre Hansmark går sistnevnte sterkt ut mot statsministerens utspill.

– Det er en fryktelig tabbe av Erna Solberg å åpne denne pandoras eske som abortloven er. Abortloven er en av de viktigste politiske gjennomslagene kvinnebevegelsen har hatt i Norge. Den gir kvinner rett til å bestemme over sin egen kropp, og nå åpner altså Erna Solberg opp for at KrF kan få gjennomslag for å skrenke inn den rettigheten, mener Hansmark.

Hansmark mener det bør være helt uaktuelt for Venstre å gå med på en sånn innstramming.

– Vi skal kjempe for at kvinner skal få bestemme over egen kropp, og de skal selv få bestemme når de vil bære fram et barn, sier Hansmark.

Ungdomspartilederen får støtte av partileder Trine Skei Grande.

– For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort og rammene rundt abortlovgivningen fast. Vi forhandler ikke i mediene, verken med KrF eller andre partier. Det gjorde vi heller ikke før forhandlingene om Jeløya-erklæringen, sa Venstre-lederen i en kommentar til TV 2 torsdag.

– Utrydning av en pasientgruppe

Tønnessen på sin side er veldig fornøyd med at statsministeren har åpnet døren for abortforhandlinger. Hun mener at 2C-paragrafen i svangerskapsloven gir Norge et preg av et sorteringssamfunn.

– Konsekvensen av denne loven er at ni av ti barn som får påvist Downs Syndrom blir abortert bort, og da mener jeg at man egentlig bedriver utrydning av en pasientgruppe, sier Tønnessen.

– Det er et sorteringssamfunn når barn med potensiale for en sykdom blir abortert vekk. Det er jeg sterk motstander av, for jeg ønsker at alle skal være like velkomne til denne verden, helt uavhengig av egenskapene deres, sier hun.

Tønnessen påpeker også det hun mener er en viktig forskjell mellom 2C-paragrafen og resten av svangerskapsloven:

– Resten av loven tar utgangspunkt i kvinnen og kvinnens situasjon, mens 2C ene og alene tar utgangspunkt i fosterets egenskaper. 2C gir fosteret mindre rettsvern når den sier at «basert på dine egenskaper, så får ikke du lov til å bli født», sier Tønnessen.

Sender feil signal

Hansmark påpeker at Norge ikke kan være en forkjemper i det internasjonale samfunnet for at alle skal ha rett til trygge aborter, samtidig som man gjør innstramminger på hjemmebane.

– Selvbestemt abort betyr faktisk det, at kvinnen skal få ta den avgjørelsen selv. Når man først gir kvinner rett til selvbestemt abort, så skal man ikke blande seg inn i grunnene til hvorfor de gjør det. Det må være opp til kvinnen selv hva de grunnene er, sier Hansmark.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook