Foto: Nesvold, Jon Olav / Scanpix.no

Mahad optimist etter Rettssak:

– Håper jeg blir en vanlig mann som kan jobbe og bidra

– Nå skal jeg gå ut og spise sammen med kjæresten og gode venner, sier Mahad Mahamud (32) etter at andre rettsrunde i kampen for å få tilbake norsk statsborgerskap er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Borgarting lagmannsrett gjorde seg fredag ferdig med Mahamuds ankesak mot Utlendingsnemda (UNE).

– Jeg er lettet over at rettssaken er over, og må bare være optimist og tro på at jeg vinner denne gang, sier Mahad til TV 2 fredag ettermiddag.

Kjæresten fulgte siste dag av lagmannsrettens behandling av ankessaken for å støtte Mahads kamp for å bli trodd på at han er fra Somalia. De to har holdt sammen en god stund, men hun ønsker ikke medienes oppmerksomhet, og holdt seg i bakgrunnen.

Mahad sier det har vært en krevende uke, men han er fornøyd.

– Jeg synes det gikk veldig fint, og har en god følelse. Men jeg hadde mange tanker inne i hodet mitt, sov lite og spise lite. Jeg tenkte på at det dreier seg om mitt liv, om fremtiden min, sier Mahad.

Samlet bevisbilde

Fredag holdt partene i saken sine sluttinnlegg i lagmannsretten. Fra UNEs side la advokat Ellen Idun Drolsum ned påstand om at vedtaket om tilbakekallet av Mahads norske statsborgerskap blir opprettholdt, og at han blir varig utvist fra Norge.

– Det er en lang rekke bevis i saken, og et poeng fra Staten er at det er et samlet bevisbilde som avgjør om forklaringene er riktige, sier regjeringsadvokat Erik Bratterud, som førte saken for UNE.

Advokat Arild Humlen la på sin side ned påstand om at UNEs vedtak blir kjent ugyldig, slik at Mahad får tilbake sitt statsborgerskap.

– Først og fremst fordi den første avgjørelsen var oppriktig gal, og all etterforskning som er gjort i etterkant har bare gjort det enda verre, sier Humlen.

Fikk spørsmål om Finland

I sitt sluttinnlegg framholdt Humlen at det må være riktig at Mahad flyktet med familien fra krigshandlingene i Somalia til Etiopia da han var barn.

Han viste blant annet til at Mahad fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse på grunn av krigstraumer etter at han kom til Norge som 14-åring.

Humlen minnet om at vitner fortalte at det var en besettelse for Mahad å spare alle lommepengene han fikk, for å sende dem hjem til familien i Etiopia.

UNEs påstand om at han reiste med et fransk fotballag fra Djibouti og hoppet av i Frankrike før han kom til Norge, kan umulig være riktig, ifølge Humlen.

– Han måtte ha tatt fingeravtrykk for å få visum til Frankrike, påpekte han.

Politiet har ikke funnet Mahads fingeravtrykk i Schengen-registeret, noe de burde ha gjort dersom han hadde hoppet av fotballaget i Europa, argumenterte Humlen, og sa at det verken er funnet spor av det påståtte fotballaget eller av den påståtte treneren for laget.

I retten kom det fram at utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt i et avhør av Mahad kort tid før rettssaken, konfronterte ham med at et djiboutisk fotballag kom til Finland rundt den tiden Mahad flyktet til Norge.

Mahad fikk spørsmål om han hadde reist med dette laget til Finland. Men Mahad kom verken med den ene eller det andre djiboutiske fotballlaget, han flyktet alene fra Etiopia til Norge, fastholdt Humlen.

– Har funnet broren

Advokat Drolsum påstod på sin side at man har funnet Mahds bror i Djibouti, og at Mahad hadde opphold i Djibouti før han kom til Norge.

To ansiktssammenligninger fra Nasjonalt ID-senter viser at et bilde av Mahads bror som ung, og et nyere passbilde av en djuboutisk borger etter all sannsynlighet er samme person, sa Drolsum.

Den første ansiktssammenligningen var hovedbeviset da Mahad tapte saken i Oslo tingrett.

I sluttinnlegget la Drolsum vekt på at Mahad har gitt ulike forklaringer om flukten til Norge og om sine søsken, og påstod at dette har svekket hans troverdighet.

– Staten har konkludert på samme måte som vi gjorde i tingretten, og mener at anken skal forkastes, og at Staten skal tilkjennes saksomkostninger, sier regjeringsadvokaten.

Uenig med Staten

Humlen tilbakeviste at Mahads troverdighet er svekke på grunn av ulike forklaringer.

– Det er vektlagt forskjellige elementer i forklaringene. Hovedelementene er helt like, og det har de vært i over 18 år, faktisk, så der må jeg si jeg er helt uenig med Staten. Det har ikke vært noen variasjon i forklaringene av betydning, sier Humlen.

Dommen i saken skal være klar innen fire uker.

– Nå tenker jeg at jeg blir en vanlig mann om noen uker, begynner å jobbe og kan bidra og være trygg, som alle andre, sier Mahad.

– Du vil ikke tenke på at de kan komme til en annen konklusjon?

– De er jo mennesker, dommerne, så de kan kan komme med en annen konklusjon. Men jeg vet hvem jeg er, og jeg skal ikke gi meg selv om noen andre mener at jeg ikke er den jeg er. Om det så skal ta hundre år, så vil jeg ikke gi meg på at jeg er somalier.