Han var et av de mest lovende talentene i Norge. Så taklet han ikke presset mer

– På det verste kastet jeg opp før kamp, forteller Andreas Ulland Andersen (29).

Andreas Ulland Andersen ser ut over Haugesund Stadion. Han var et av de mest lovende talentene i Norge. Han spilte en rekke aldersbestemte landskamper og signerte for Viking som 17-åring, men livet som fotballspiller ble ikke som han håpet.

– Jeg kunne være best på trening hele uka, men når det kom til kamp knøt det seg. Jeg begynte allerede torsdag, fredag å grue meg til kampen til helga. Det var vondt fordi fotballen var det kjekkeste jeg visste. Det var stedet hvor jeg kunne utfolde meg og vise meg fra min beste side. Når jeg ikke fikk til det, var det tøft mentalt, sier 29-åringen.

Ofte ble kampdagene så anstrengende at han ikke fikk i seg mat.

– På det verste kunne jeg være så uvel at jeg kastet opp før kamp. Da blir det vanskelig å prestere, når du har det så tungt.

– Du mistet gleden med fotball?

– Ja, jeg gjorde det. Jeg mistet gleden med å spille fotballkamper, som skulle være det kjekkeste. Jeg kunne være på trening og storkose meg, men kampsituasjonen var vanskelig for meg.

Mange sliter

Men Ulland Andersen er langt fra alene. En undersøkelse gjennomført av den internasjonale spilleforeningen FIFpro viser at over 40 prosent av de norske elitespillere i fotball som svarte på undersøkelsen melder at de har hatt symptomer på angst og depresjoner. Det tallet overrasker ikke psykologspesialist Dag Sørum. Han har i en årrekke jobbet med blant annet idrettsutøvere.

– Det speiler befolkningen ellers i vanlige yrker, men det får ofte litt mer konsekvenser for en idrettsutøver enn en som jobber i en vanlig kontorjobb.

– Er det store mørketall?

– Ja, jeg vil tro det er en del mørketall der ute, for ofte når jeg prater med utøvere sier de: «Jeg har en venninne eller kompis på laget. Det er andre som burde tatt kontakt». Jeg hører det ofte.

Skriver doktorgrad

Tom Henning Øvrebø har som toppdommer kjent på kroppen hvor belastende livet i rampelyset kan være.

– Det er en ting og det handler om, og det er prestasjon. Det er det du blir målt på. Jeg har jo både lykkes i perioder og mislykkes. Det gjør noe med en. Jeg har jo kjent på kroppen hvordan det kan være når du blir trakassert og krenket og media henger etter deg og du ikke lever opp til egne og andres forventninger. Sånn sett har jeg fin erfaring der.

Øvrebø har startet den fire år lange jobben med en doktorgrad for å kartlegge idrettsutøveres mentale helse.

– Jeg tror definitivt at det er et problem og at mange vegrer seg for å søke hjelp. Det de sliter med blir så tungt å bære at det blir vanskelig å drive med idrett ved siden av. Dessverre fordi for mange av disse utøverne er idretten alt, og da er det vanskelig når man oppdager at man ikke kan være en del av det lenger.

Fremdeles tabu

Dag Sørum merker godt hvor tabubelagt temaet fremdeles er.

– Det er tøffe tak, og det er en del tabu rundt det, det merker jeg. «Psykolog. Må du til psykolog er du jo gærn». Man snakker jo om all annen alternativ trening, men når du må nullstille deg etter en lang skade må du ikke bare nullstille kropp, men ha med den mentale biten også. I enkelte karrierer kan det være helt avgjørende.

Han ønsker at flere skal snakke om det.

– Litt mer åpenhet og litt mer toleranse rundt det. De aller fleste jeg prater med sier det hjelper å prate om det. Spesielt når det er normale reaksjoner de har på en spesiell livssituasjon.

Ødela karrieren

Andreas Ulland Andersen forbereder seg på trening med 2.divisjonslaget Vard Haugesund. Livet som fotballspiller har blitt enklere nå som tobarnsfar. Ved hjelp av samboer og gode folk rundt seg har han funnet tilbake til gleden ved å spille fotball. Han har lært å håndtere presset som ofte kommer i forbindelse med kamper, men han tenker på hva som kunne vært dersom han ikke hadde slitt som han har gjort.

– Jeg er helt overbevist om at jeg hadde spilt eliteserie eller kanskje høyere i dag dersom jeg ikke hadde hatt de problemene jeg har hatt.

– Er det bittert å tenke på?

– Ja, jeg tenker ofte på hvordan det kunne vært hvis jeg ikke hadde hatt de problemene og jeg hadde tatt tak i problemene litt tidligere.

Lik TV 2 Sporten på Facebook