– Kvinner blir onde hvis det blir mer likestilling

Hanne Nabintu Herland etterlyser gladfeminismen.

Tirsdag kommer den kontroversielle, kanadiske professoren Jordan Peterson til Norge. Billettene til foredraget i Oslo Konserthus ble revet bort på èn time, og det er satt opp ekstraforestilling i november.

Har han toppet flere bestselgerlister med selvhjelpsboka «Tolv leveregler – en motgift mot kaos». Han er i tillegg noe så sjeldent som en akademisk nettkjendis, med nesten 70 millioner visninger på YouTube.

Menn fortjener mer lønn

Fanesaken er kampen mot politisk korrekthet, som igjen er bygget på motstand mot feminisme. Han mener at forskjellene mellom kjønn er biologisk betinget, og at barrierene ikke er samfunnsskapte.

Så uansett hvor likestilte vi blir, vil kvinner velge omsorgsyrker og menn vil velge yrker som utgjør høyere risiko og krever hardere arbeidsinnsats. Derfor fortjener også menn å tjene mer penger enn kvinner.

Kritikerne anklager Peterson for å være reaksjoner og konspiratorisk, og at han også lefler med en radikal ytre høyre-retorikk.

– Kvinnen blir ond

Han har uansett truffet en nerve i samtida for svært mange – spesielt unge menn. Men også forfatter og samfunnsdebattant Hanne Nabintu Herland er en stor tilhenger av Jordan Peterson. Hun mener rett og slett at likestillingen har gått for langt – og at den gjør kvinnen ond.

– 70-tallsfeminismen har vært feilslått der feminismen i stedet ble en kamp mot mannen. Derfor har vi fått en generasjon som tenker at alt kvinner sier og gjør er fantastisk, hellig og rent, mens alt menn står for er fælt og undertrykkende. Hvis vi legitimerer kvinnens rett til å være udannet, slem og kontrollerende og dominerende, da får til slutt en feminisme som, pussig nok, ser ned på de kvinnelige egenskapene. Den blir kvinnefiendtlig, sier Herland i TV 2-programmet «SNAKK med Linn Wiik».

Se hele intervjuet med Herland øverst i saken.

Ja til gladfeminismen

Hun mener at et av de mest irrasjonelle elementene ved feminismen, er at kvinner skal frigjøre seg fra mannen.

– Vi skal liksom ta mannens rolle der ute – på alle mulige områder. Det fører til slutt til et svakt selvbilde hos kvinnen, rett og slett fordi hun ikke får være stolt av å være kvinne. Det fører samtidig til at vi får en svak mann, fordi han skal være feminin på en måte han ikke ønsker å være. Han skal slutte å være stolt over sin maskulinitet, rå styrke, strategiske tenkning og sine lederegenskaper. Vi anerkjenner ikke at kjønnene er forskjellige. Vi kjemper for en likhet i stedet for likeverd. La oss få en gladfeminisme der både kvinners og menns selvbilde bli styrket – og avslutte kjønnskrigen, tordner hun.

Autoritær og streng

Kuriøst nok er det den markante feministen og forleggeren Cathrine Sandnes som har fått Jordan Peterson til Norge. Hun er uenig i Nerlands refleksjoner rundt feminismen som skaper av slemme, dominerende kvinner og puslete mannfolk, men er samtidig overrasket over at Peterson-debatten er så polarisert, både fra høyre- og venstresiden.

– Det er jo en ganske kompleks selvhjelpsbok, skrevet av en autoritær og streng forfatterstemme der budskapet er å rette seg opp i ryggen, ta seg sammen og ta ansvar for ditt eget liv. Og selv om tilhengerskaren hans består av flest unge menn, er dette også råd som vil gjelde for jenter og kvinner. Akkurat der kjenner jeg selv på min indre Jordan Peterson, sier Sandnes til programleder Linn Wiik.

Feilslåtte mannemyter

Spesialist og psykiatri og forfatteren bak boka «Mannen: Myter, løgn og sannhet», Dag Furuholmen, mener offentligheten trenger en person som slår i bordet på vegne av alle menn.

– Vi trenger flere Peterson`er. De siste 30-40 årene har mediamytene om menn vært nedslående. De er late, de er voldelige, konkurrerende, dårlige ledere, og ute av stand til å snakke om følelser. Mens kvinner er det motsatte. Denne polariseringen av kjønnene er latterlige og har ingenting med realiteten å gjøre, sier Furuholmen i «SNAKK med Linn Wiik».

– Det gjør selvsagt noe med mannen når maskulinitet og mandighet blir stemplet som noe negativt. Da jeg vokste opp, hadde vi krigshelter som forbilder. Hvem har vi nå? Jo, reality-deltakere.

Savner ekte forbilder

Furuholmen er blant de 1380 tilhørerne i Oslo Konserthus på tirsdag. Det er også journalist og student Mikkel Ihle Tande. Også han savner ekte forbilder.

– Jeg så opp til fotballstjerner da jeg var liten. Men jeg husker at jeg spurte meg selv om hvorfor ikke professorene og flere intellektuelle var på tv, sier Ihle Tande.

Det tenkte nok Jordan Peterson også. 55-åringen så behovet for samtaler og diskusjoner om personlig utvikling og en bredere samfunnsendring som tv-kanalene ikke har fanget opp. Han dannet en egent YouTube-kanal, og de unge seerne strømmet til.

– Han sier ting som ikke så mange andre tør å si. Han er veldig direkte og tydelig, og snakker mye om et ideal du må følge. At du har en jobb å gjøre. Dette idealet symboliserer en fremtidig versjon av deg selv som er mer komplett. Og dette er jo i konflikt med det de fleste hører i oppveksten – at du skal være fornøyd med deg selv. For da tenker jo de fleste at man ikke trenger å endre seg til det bedre. Men hvis man tar mer ansvar på alle områder i livet, så vil det føre til at man opplever tilværeselen mer meningsfull. Både når det gjelder familie- og vennerelasjoner, parforhold, jobb og helse. Det er lettere å leve mer i tråd med idealet man lager for seg selv, og akkurat det budskapet hadde jeg ikke hørt før Jordan Peterson kom på kom på banen, sier Mikkel Ihle Tande.