Ruth (18) var minister for en dag – fikk kyss av sel

Sammen med seks medelever startet hun en ungdomsbedrift for å øke livskvaliteten til eldre i hjembyen Harstad. For det fikk Ruth (18) være kunnskapsminister for en dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med kunnskapsminister Jan Tore Sanner som skygge, fikk 18 år gamle Ruth Utnes leve en dag som kunnskapsminister.

Utnes er til daglig elev på omsorgslinjen, og elevrådsleder, på Stangnes videregående skole i Harstad, der hun i fjor startet elevbedriften «Ja, vi elsker eldre», sammen med seks medelever. Dette i regi av Ungt Entreprenørskap, et prosjekt som har som mål å bidra til praktisk læring.

– Ruth utmerket seg tidlig på et lederkurs, og framsto som samlende, trygg, inspirerende og med gode tanker og klare meninger om lederrollen sin, forteller Liv Brandvoll, daglig leder for Ungt Entreprenørskap i Troms.

Et godt lederemne

Sammen med kunnskapsministeren reiste hun til Tromsø for å delta på et møte om regjeringens reformløft, «Lære hele livet».

På Fagskolen i Tromsø får Ruth høre at alt for få jenter søker utdanning i nye maritime fag. Hun virker overrasket.

– Hva vil ministeren å gjøre med det? spør hun.

– Jeg tenker at dette er noe som må komme mer fram. Jeg har ikke hørt om det før nå at det er andre muligheter enn å jobbe på båt eller under vann. Så det her er absolutt info som må komme mer ut, mener hun.

Elevrådslederen på Stangnes VGS er en av 26 som gjennom prosjektet Ungt Entreprenørskap har markert seg og plukket ut fra hele landet til å være leder for en dag.

Foreldrene må følge bedre opp

18-åringen mener foreldrene er viktige for at unge skal lykkes på skolen.

– Jeg har foreldre som følger meg fortsatt. Hver dag, spør om det gikk bra på prøven og sier lykke til i dag. Det har hjulpet meg på vegen og gjort meg mer motivert, sier hun.

Skygge-minister Sanner nikker.

– Det er veldig kloke ord. Vi som foreldre har et ansvar, sier han, og drar med seg den unge dagsminister videre til det arktiske opplevelsessenteret Polaria.

Fikk selkyss til farvel

Også for Bella i selakvariet der, som for skoleelevene handler det om gode læreplaner og lærere som kan inspirere, og ikke minst gi ros og trøst når det trengs.

– Hvordan har Ruth greid seg i dag?

– Hun har greid seg utrolig bra, sier Sanner.

– Jeg er ikke i tvil om at hun er en framtidig leder. Ungt entreprenørskap, det er kjempebra, og så det er gøy å se hvordan unge folk nå tar og fyller rollen, sier han.

– Og hva med deg Ruth. Har det vært en allright dag som minister?

– Veldig allright. Du ser nå, jeg koser meg, sier hun og får et skikkelig kyss, av selen Loffen.

Det er tøft å være minister.