MYE SNØ I VENTE: Det kan bli vanskelige kjøreforhold i Midt- og Nord-Norge til uken. Her fra strekningen mellom Dombås og Bjorli på E136, desember 2016.
MYE SNØ I VENTE: Det kan bli vanskelige kjøreforhold i Midt- og Nord-Norge til uken. Her fra strekningen mellom Dombås og Bjorli på E136, desember 2016. Foto: Kleiven, Paul / NTB Scanpix

Kulda setter inn:

Her kan det komme en halv meter snø

Nå blir det kaldere – og flere steder kan få mye snø til uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du ikke lagt om til vinterdekk ennå, begynner du å få alvorlig dårlig tid.

Klar beskjed

Flere steder har hatt nattefrost lenge allerede, og det bør ikke komme som noe overraskelse at det er ventet å fortsette.

– Alle bør ha på vinterdekkene nå. Det kan komme frost hvor som helst og det kan komme fort. Nå kan du ikke utsette det lenger, er den krystallklare beskjeden fra vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo.

Kaldest på Østlandet natt til fredag var Rena i Hedmark med rundt seks minusgrader. På Finnmarksvidda var det minus åtte.

STORM.NO: Sjekk været for der du er

Halvmeter snø

Over helgen er det jevnt over ventet enda kjøligere vær, særlig i Midt- og Nord-Norge, der det kan komme store mengder med snø om man beveger seg litt opp fra kysten.

– Tirsdag og onsdag kan det komme en halv meter snø som blir liggende fra Midt-Norge og nordover. Ikke helt ned i fjæresteinene, men et par hundre meter over havet. Det vil også komme snø i fjellet i Sør-Norge, advarer meteorologen.

SNØ: Dette kartet indikerer hvor nedbøren vil komme som snø natt til tirsdag og tirsdag morgen. GRAFIKK: StormGeo
SNØ: Dette kartet indikerer hvor nedbøren vil komme som snø natt til tirsdag og tirsdag morgen. GRAFIKK: StormGeo

Ufyselig søndag

Helgen for øvrig er preget av at landet er delt i to. På lørdag blir det brukbart i store deler av landet, men på søndag smeller det på Vestlandet igjen.

Vestlandet kan vente seg store nedbørsmengder med rundt 70-80 millimeter i løpet av søndag, mens det er ventet 40-50 mm mandag. Deretter er det ventet bygevær ut over i uken.

For Østlandet sin del ser det langt bedre ut, og det kan bli nydelig og solrikt høstvær både i helgen, og i flere dager fremover.

Sjokk-vått i Spania

Vestlendingene kan imidlertid trøste seg med at noen får det enda verre. Øst i Spania herjer et kraftig lavtrykk som kan gjøre skader i løpet av helgen.

– Det er skikkelig ille der nå. Valencia fikk hele 90 mm nedbør torsdag, og det bare fortsetter fredag og lørdag. Totalt kan det komme komme 200 til 300 mm i løpet av helgen. Det pøser på med torden og regn, forteller Krogsæter.

Det meteorologiske instituttet i Spania, AEMET, har sendt ut rødt farevarsel fredag i områdene Teruel, Tarragona og Castellón. Oransje varsel for Valencia og Mallorca og gult varsel for Zaragoza, Cuenca, Guadalajara, Soria, Barcelona og Alicante. Det skriver El Pais.

I sosiale medier sirkulerer det en rekke videoer av oversvømte bygater og falne trær.

Charter-turistene på Mallorca kan også få smake på nedbør fredag, og lørdag vil Andalucia-området i Sør-Spania i få kraftig nedbør.