FEKTET MED KNIVEN: Den tiltalte 16-åringen fektet med kniven mot personer som forsøkte å få kontroll på henne etter drapet på Sørlandssenteret. Hun ble pågrepet av politiet etter cirka ti minutter.
FEKTET MED KNIVEN: Den tiltalte 16-åringen fektet med kniven mot personer som forsøkte å få kontroll på henne etter drapet på Sørlandssenteret. Hun ble pågrepet av politiet etter cirka ti minutter. Foto: Privat

Vil ha 11 års fengsel for drapet på Sørlandssenteret

AGDER LAGMANNSRETT (TV 2): Den 16 år gamle jenta som står tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret i juli 2017 bør dømmes til 11 års fengsel. Det var aktors påstand under ankesaken i Agder lagmannsrett fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16-åringen står tiltalt for å ha knivstukket og drept 17 år gamle Marie Skuland, samt drapsforsøket på 24 år gamle Christine Aaneland.

Under behandlingen av saken i tingretten ble 16-åringen dømt til 11 års fengsel.

Jenta anket saken, fordi hun sier det ikke var meningen å drepe, og at hun dermed ikke skal dømmes for drap.

11 års fengsel

Under aktor sin sluttprosedyre i Agder lagmannsrett fredag, sa aktor at 16-åringen fortsatt bør dømmes til 11 års fengsel.

– Det finnes gode argumenter både for fengselsstraff og en forvaringsdom. Jeg opplever denne saken som vanskelig, og det står selvsagt opp til retten å bestemme hva slags type straff den tiltalte skal ha, sa statsadvokat Jan Tallaksen i sin sluttprosedyre.

Under sin sluttprosedyre sa aktor at drapet og drapsforsøket på Sørlandssenteret var brutalt og kaldblodig.

– Dette var en planlagt handling i den hensikt i å drepe. I forkant av handlingen skal tiltalte ha gjort flere søk på knivdrap, sett filmer hvor handlingene handlet om å knivstikke personer og det er også en rekke andre forhold som beviser at den tiltalte hadde til hensikt å drepe, sa Tallaksen i retten.

– Mente ikke drepe

De sakkyndige har konkludert med at det er høy fare for at 16-åringen vil begå nye voldshandlinger. I retten sa de også at det vil gå mange år før jentas adferd endres radikalt, dersom den noen gang gjør det.

Det er konstatert at 16-åringen har en hjerneskade som kan være forårsaket av en tøff barndom.

Den tiltalte 16-åringens forsvarer, advokat Hege Klem, mener hennes klient ikke skal dømmes for overlagt eller forsettlig drap og drapsforsøk, men for personskade med døden til følge.

– Hennes hensikt var å stikke men ikke å drepe. Hun spurte kort tid etter at hun ble pågrepet hvordan det hadde gått med de hun hadde stukket og hun har i ettertid beklaget det hun har gjort, sa Klem i retten.

De syv dommerne i Agder lagmannsrett vil avgi sin dom torsdag 25. oktober.