STÅR IMOT: Hadia Tajik tror ikke det er flertall for å endre abortlovgivningen noe sted i norsk politikk.
STÅR IMOT: Hadia Tajik tror ikke det er flertall for å endre abortlovgivningen noe sted i norsk politikk. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Slår ned på Ernas åpning for abortforhandlinger

Mens Erna Solberg åpner for abortforhandlinger, mener Aps Hadia Tajik at det ikke er flertall for å endre abortlovgivningen på noen side i politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF står foran et stort veivalg. Skal de gå i regjering med høyre- eller venstresiden?

Torsdag kveld sa partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, til VG at de nå har muligheten til å få gjennomslag på abortlovgivningen.

KrF ønsker nemlig å fjerne paragraf 2C i svangerskapsloven, som åpner for abort etter tolvte uke dersom det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom.

Mens partileder i KrF, Knut Arild Hareide, vil prøve å komme inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mener Ropstad de har større sjanse for å få gjennomslag med Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet.

Åpner for forhandlinger

Torsdag kveld åpnet statsministeren opp i VG, for å forhandle om lovgivningen.

– Vi er klar over at dette er viktige saker for KrF. Hvis KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, er det naturlig at de får sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, sier hun til avisen.

Andre nestleder i Høyre, Bent Høye, sier til TV 2 senere torsdag kveld at Høyres ledelse har forståelse for at KrF ønsker et tydelig verdiavtrykk i en felles erklæring, dersom de skal gå i forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

– Ett av områdene høyre kan komme i møte på er to sentrale punkter som vi opplever som viktige for KrF, sier han og viser til punktene i Svangerskapsloven som omtaler henholdsvis tvillingabort og abort etter tolvte uke.

Faste prinsipper

I motsetning til Høyre gir Venstre ikke inntrykk av at de åpner for å diskutere abortloven.

– For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort og rammene rundt abortlovgivningen fast. Vi forhandler ikke i mediene, verken med KrF eller andre partier. Det gjorde vi heller ikke før forhandlingene om Jeløya-erklæringen, sier partileder Trine Skei Grande i en kommentar til TV 2.

Heller ikke Frp ønsker å ta forhandlingen i media, men i en kommentar til TV 2 sier partileder Siv Jensen:

– Etter fem års samarbeid vet vi hva som er viktig for KrF og de vet godt hva som er viktig for Frp.

Senterpartiet har ikke vært tilgjengelig for kommentar torsdag kveld.

Mot innskrenking

Også Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fikk utfordringen av KrFs nestleder om å gå i forhandlinger rundt svangerskapsloven.

I en kommentar til TV 2, sier nestleder i Ap, Hadia Tajik, at partiets politikk på området er «godt kjent».

– Vi er mot å innskrenke kvinners rett til abort. Så vidt meg bekjent er det ikke flertall for å fjerne denne paragrafen på noen side i politikken, sier hun og legger til:

– For øvrig forholder vi oss til at det nå foregår en intern prosess i KrF, og at vi sitter i opposisjon. Det er ikke naturlig for Arbeiderpartiet å ha en hypotetisk regjeringsforhandling parallelt med KrF sin interne diskusjon.

Også nestleder i SV, Kirsti Bergstø, sier til TV 2 at partiets standpunkt og politikk rundt abort er velkjent.

– Utover det har vi sagt at vi ikke skal blande oss i KrFs interne debatt om veivalg og det spillet som nå pågår, sier hun.