Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Vegard Lyder fra Finnmark driver Lyder Fisk i Dyfjord i Lebesby kommune.

Da de var på vei til for å klargjøre fiskemottaket kom de over noen enorme hull midt i veien som skapte utfordringer da de hadde med seg en stor gravemaskin.

– Vi hadde med oss en stor gravemaskin på en henger og på en stor hump i veien gjorde at det ene feste til gravemaskinen løsnet, forklarer Lyder.

– Det lå også en rosa barnesykkel rett ved som tilsier at det er barn som sykler på denne veien. Dette kan jo gå på sikkerheten løs, legger han til.

Det var Kyst og Fjord som først omtalte saken.

Lei av å vente

Fiskegründeren forklarer at hullet hadde vært der i ett år og var lei av å vente på at fylkeskommunen skulle reparere veien i Dyfjord. Han tok derfor saken i egne hender.

– Vi bor i verdens rikeste land, men så er vi liksom så fattige at vi ikke har råd til å ordne noen hull i veien. Vi er vant til å handle raskt, og når vi ser et problem så løser vi det.

Svein Vegard Lyder (t.h.) mener det tar for lang tid å vente på fylkeskommunen. Derfor fikset han veien selv.
Svein Vegard Lyder (t.h.) mener det tar for lang tid å vente på fylkeskommunen. Derfor fikset han veien selv.

– Jeg tar fra gammel lærdom at man aldri skal ringe en byråkrat, det tar altfor lang tid. For oss var dette bare noen spadetak og litt asfalt som skulle til, sier Lyder til TV 2.

Betalte selv

Lyder forklarer at de har både utstyr og mannskap til å klare å fikse slike ting selv og at han kjøpte inn asfalten selv. Til sammen reparerte de seks-syv hull på Fylkesvei 241.

FIKSET: Lyder brukte egne maskiner til å fikse fylkesveien selv.
FIKSET: Lyder brukte egne maskiner til å fikse fylkesveien selv.

– Dette var ikke store greiene for oss. Vi har maskiner selv, og jeg brukte egne folk, inkludert meg selv. Vi var fire mann tilsammen og brukte ikke mer enn en halv dag på å hente asfalt og en halv dag på å lappe hullet, forklarer han.

– Man får tilslutt nok av udugelig byråkrati. Vi betaler masse skatt og forventer noe igjen. Men når det ikke skjer, så fikser vi det selv.

Reagerer

Samferdselssjef i Finnmark fylkeskommune Per Bjørn Holm-Varsi mener at Lyder skulle ha henvendt seg til de først.

DUMT: Samferdselssjef i Finnmark fylkeskommune synes ikke noe om at folk fikser veier selv.
DUMT: Samferdselssjef i Finnmark fylkeskommune synes ikke noe om at folk fikser veier selv.

– Vi ser helst at folk henvender seg til oss hvis de har noe å utsette på veien. Vi har avtale med folk som skal ta seg av slike ting og da er det lettere for oss å ha kontroll på hva som har blitt gjort på veien, sier Holm-Varsi til TV 2.

Han legger til at de ikke har fått noen melding om at veien er for dårlig.

– Jeg kan ikke se at vi har fått inn noen melding på akkurat denne veien. Ikke Statens Vegvesen heller. Og da har veien kanskje ikke blitt vurdert som så dårlig.

Samferdselssjefen vedkjenner at hullet i veien var ganske stort og sier de ville ha reparert den hvis de hadde fått beskjed.

– Det var et ganske stygt hull og hvis vi hadde fått inn en melding om det og sett det ville vi ha gjort noe med en gang. Men det har vært mye tung trafikk og mye regn som kan ha gjort slik at veien har blitt dårligere på kort tid og derfor har det ikke blitt fanget opp, sier Holm-Varsi.